Evenimente speciale

VIDEO + Foto | 22 decembrie 1989 - 22 decembrie 2021.Comemorarea eroilor din Vrancea a Revoluției din decembrie 1989

Ziarul de Vrancea
23 dec 2021 1093 vizualizări

Eroii Revoluției din Decembrie 1989 au fost comemorați miercuri 22 decembrie 2021 în Piața Unirii din Focșani.

Citiți postările publicate pe mai multe conturi de facebook pe acest subiect

Ziua Eroilor Revoluției, comemorată la Monumentul Eroilor din Focșani și la mormintele eroilor martiri de la Sihlea și Urechești

”Membrii Asociației Luptătorilor, Invalizilor, Răniților, și Urmașii celor Decedați în Revoluția din decembrie 1989, au participat, alături de reprezentanții instituțiilor vrâncene, la Monumentul Eroilor din Piața Unirii din Focșani, unde a avut loc o ceremonia militară și religioasă în cadrul căreia au fost depuse coroane de flori în memoria și spre cinstirea martirilor care și-au jertfit viața în Decembrie 1989, pentru idealul libertății.

O delegație condusă de președintele asociației, domnul Adrian Toader, s-au deplasat în localitățile Sihlea și Urechești, unde au fost depuse coroane de flori la mormintele eroilor martiri, Valerică Buruiană și Nicolae Voicu.”-Alurd 1989 Vrancea

<<Astăzi se împlinesc 32 de ani de la Revoluție: 22 decembrie 1989 - 22 decembrie 2021!

 Președintele Consiliului Județean Vrancea, Catalin Toma și vicepreședintele Ionel Cel-Mare au participat astăzi, alături de oficialitățile locale, cadre militare și revoluționari, la ceremonialul religios și militar dedicat comemorării eroilor revoluției române.

 ”După 32 de ani, mă uit în ochii revoluționarilor prezenți aici și îmi exprim recunoștința eternă pentru cei care și-au sacrificat viața crezând în această țară, într-un viitor mai bun. Autoritățile județene, locale și centrale au obligația să facă mai mult pentru ca acest popor să fie într-adevăr liber, să se bucure de sărbătoarea Crăciunului așa cum trebuie și să avem încredere în valorile tradiționale, familia. Încă o dată, îmi exprim recunoștința pentru toți cei care și-au pierdut prieteni dragi, fii, soți, părinți în Revoluția din 1989. Să îi respectăm pe cei care sunt astăzi în viață și care au crezut în valorile democrației pentru ca astăzi să putem să vorbim liber și să fim într-un stat de drept. Dumneavoastră, revoluționarii, reprezentați o filă din istoria și din viitorul acestui județ”, a transmis celor prezenți Cătălin Toma.

 Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane la monumentul închinat eroilor Revoluției din 1989.

 Recunoștință veșnică eroilor Revoluției!>>-Consiliul Județean Vrancea

”PNL Vrancea i-a comemorat astăzi pe eroii Revoluției din Decembrie 1989.

Delegația condusă de președintele filialei județene, Cătălin Toma, a depus o coroană de flori la monumentul din Piața Unirii, în memoria celor care s-au jertfit pentru libertate.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!”-PNL Vrancea

<<Au trecut 32 de ani de la unul dintre cele mai dramatice şi totodată importante evenimente, care au marcat istoria și conştiinţa poporului român – Revoluţia din decembrie 1989!

Alături de noi sunt câțiva dintre cei care atunci s-au ridicat cu hotărâre împotriva regimului dictatorial, însufleţind, prin exemplul, eroismul și jertfa lor, mişcarea naţională ce avea să ducă la victoria revoluţiei.

Mulți dintre noi încă ne mai amintim contextul socio-politic ce a reprezentat motivul real al Revolutiei – penuria de alimente, lipsa libertății de mișcare și de expresie!

În aceste condiții, acțiunea revoluționarilor a avut un efect catalizator pentru întreaga societatea românească, determinând în final înlăturarea structurilor de putere ale regimului Ceaușescu.

Acest lucru însă nu s-a întâmplat peste noapte și nicidecum fără victime, ceea ce arată o dată în plus că România nu a avut șansa unei revoluții de catifea.

Din fericire, amploarea mişcării populare, dar mai ales legitimitatea sa, au făcut ca Armata să treaca de partea revoluționarilor, în ciuda ordinelor primite.

Din păcate însă, îndârjirea celor care țineau cu dinții și cu arma în mână să-și păstreze în continuare privilegiile a făcut ca pe altarul libertății să se jertfească nu mai puțin de 1166 de români, cel mai tânăr în vârstă de doar o lună de zile.

Numărul celor răniți este și mai mare! Peste 3300 de eroi răniți, sechelele rămânându-le pentru tot restul vieții drept mărturie a unor zile și nopți de foc, în care un popor întreg a luptat cu demnitate pentru libertate şi democraţie.

Tocmai de aceea se cuvine să onorăm sacrificiul celor care au aprins flacăra revoluției și au oferit tuturor românilor speranța într-o lume mai bună.

Este o datorie de conştiinţă pentru noi toţi, dar mai ales pentru întreaga clasă politică actuală, să îi așezăm pe acești martiri la locul ce li se cuvine.

Generațiile viitoare trebuie să știe că tot ceea ce reprezintă România de azi, cu instituțiile sale democratice, dar mai ales cu drepturile și libertățile cetățenești, le datorăm celor care pe 21-22 decembrie 1989 au ieșit în stradă și au strigat într-un glas – VREM LIBERTATE!

Mă înclin în fața dumneavoastră și cu gandul la cei care ne privesc acum din ceruri!

Cinste Eroilor Revoluției din Decembrie 1989>>-Cristi Valentin Misăilă

<<În memoria Eroilor Revoluției și Victimelor din Decembrie 1989 astăzi viceprimarul USR al Focșaniului,Alexandra Tătaru și membrii biroului județean al USR Vrancea, Augustin Negruț și Petruț Lupu au depus o coroană de flori în Piața Unirii, din partea filialei USR Vrancea, la monumentul ridicat în amintirea și cinstirea revoluționarilor eroi, alături de alți aleși locali     

Astăzi, 22 decembrie, de la ora 11.00, la monumentul din spatele Bisericii "Sf. Ioan", din Piața Unirii, au avut loc două ceremonii, una religioasă și una de depunere a coroanelor în memoria celor care, în decembrie '89, au făcut ca România să dobândească un minim capital de respectabilitate – capital, pe care să sperăm din tot sufletul că nu îl va pierde din nou în fața minciunii, urii, invrăjbirii, sărăciei, indiferenței.

În urmă cu 32 de ani, românii au putut striga, din răsputeri, un cuvânt interzis de regimul comunist: LIBERTATE.

Pentru ca acest cuvânt să poată fi pronunțat liber, întru speranță, 159 de români au fost ucişi la Revoluţie, înainte de fuga Ceauşeştilor, din 22 decembrie și alți 1007, ucişi după căderea dictatorului, dintre care 43 pe ascuns, în operaţiunea "Trandafirul".

La 20 decembrie 1989, Timișoara a devenit primul oraș liber al României.

În noaptea dinspre 21 spre 22 decembrie bucureștenii nu au mai putut dormi și strigau, din răsputeri, privind cărțile PCR arzând, "Asta e căldura! Asta e căldura! ...

După asta, toată România, inclusiv orașul Focșani, n-a mai "adormit", dând sens cuvântului LIBERTATE: "Azi in Timișoara, mâine-n toată țara!"

Epoca "de aur" a fost o epocă de minciună, frig, întuneric, duplicitate, teroare, frică.

Însă, într-un final, demnitatea poporului român a fost redobândită prin numele celor 1166 de suflete care, în curajul, inocența și "singurătatea" lor, ne-au îndulcit batjocura și umilința și ne-au redat libertatea cu chiar prețul vieții lor.

Decembrie este și va fi întotdeauna luna în care, în anul 1989, sub albul zăpezii , se ascundea libertatea.

Cinste lor, eroilor! Vă mulțumim pentru libertate!>>-USR PLUS Vrancea

”Cinste Eroilor care au luptat și s-au jertfit pentru noi și pentru libertatea noastră

-Ghinea Dorinel

-Silvestru Jim

-Voicu Nicolae

-Milea Dumitru

-Crețu Florin

-Catană Marin

-Dănăilă Gabi

-Apostolie Vasile

-Buruiană Valentin

-Budescu Dumitru”-Cristi Valentin Misăilă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.