Evenimente speciale

Masă rotundă pe 4 mai, cu actorul focșănean Gabi Costin, la Galeriile de Artă. Recitiți interviul pe care l-a acordat ZdV în 2010

Ziarul de Vrancea
27 apr 2023 1755 vizualizări

Joi, 4 mai 2023, de la ora 13:00, la Galeriile de Artă din Focșani va avea loc un eveniment dedicat artei actorului, cu participarea actorului Gabi Costin, invitatul Centrului Cultural Vrancea. Citiți în continuare textul integral al comunicatului de presă menționat. Citiți de asemenea un interviu publicat în exclusivitate cu actorul focșănean Gabi Costin în Ziarul de Vrancea, în urmă cu 13 ani.

Consiliul Județean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea, organizează joi, 4 mai 2023, ora 13.00, la Galeriile de Artă Focșani, o masă rotundă cu îndrăgitul actor focșănean, Gabi Costin.

Evenimentul se adresează iubitorilor de teatru de toate vârstele și în mod special elevilor claselor de actorie din cadrul Școlii Populare de Artă și din cadrul liceelor cu profil umanist.

Gabi Costin, actor la Teatrul Mic București, a jucat în comedii, drame, musical, teatru dans, teatru absurd, teatru labirint, teatru forum sau teatru pentru copii, în filme de lung/scurt metraj și a filmat în televiziune.

Întâlnirea va genera un dialog interactiv, pe tema actoriei ca job sau hobby, prin care actorul Gabi Costin va putea răspunde unor dileme esențiale în acest domeniu fascinant.

Vă invităm,cu drag, la eveniment!”

Citiți și:Emile din Ratatouille este focșănean

 

Actorul Gabriel Costin a început cu Stagiunea Teatrală a Elevilor Focșăneni și a continuat cu un rol pentru Walt Disney. Pe lângă rolul din animația Ratatouille, Gabriel Costin a fost colegul celebrului Dorel în reclamele pentru coniacul Unirea. A jucat în filmul "Undeva la Palilula" al prestigiosului regizor Silviu Purcărete, care l-a pus sa se îngrașe 15 kilograme pentru rol, după ce tocmai slăbise 20. Ziarul de Vrancea vă oferă în numărul de astăzi un interviu acordat de promițătorul actor focșănean, care s-a întors pentru câteva zile acasă.

Actorul Gabriel Costin, fiul lui George Costin, fostul director al Direcției Muncii și actor în echipa Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia" din Focșani, a dus mai departe pasiunea din familie pentru actorie. Deși a terminat recent Facultatea de Teatru din cadrul UNATC București, tânărul s-a făcut deja remarcat pe scena artistică din România.

A fost ales de celebra companie Disney să realizeze dublajul în limba română a șoricelului Emile, fratele personajului principal din cunoscuta animație "Ratatouille". Tot Disney l-a premiat pentru modul în care l-a "tradus" pe gurmandul Emile pentru publicul român.

Puțini știu că a jucat în reclamele cu Dorel pentru "Coniacul Unirea", regizate de Radu Muntean, precum și în primul lungmetraj în regia lui Silviu Purcărete. În plus, focșăneanul are numeroase colaborări cu Teatrul "Metropolis" din București, cu Antena 1 și PRO TV. Studiile postuniversitare pe care le-a terminat în această vară i-au adus și două premii în palmares. UNATC i-a acordat cea mai râvnită distincție de către viitorii profesioniști ai scenei: Premiul "Ștefan Iordache" - Pentru calități și perspective deosebite în Arta Actorului. În aceeași zi a primit tot din partea facultății și Premiul pentru cel mai bun actor într-un spectacol de regie, din cadrul piesei "Funcționarii", a lui Alexandru Măzgăreanu.

În timpul liber, Gabriel este pasionat de gastronomie și poate vorbi ore în șir despre rețetele lui Jamie Oliver, ale lui Radu Anton Roman sau despre specialitățile personale. Știe istoria ceaiului, colecționează tot felul de sortimente și a vizitat toate locurile din București unde se poate bea un ceai bun. Cu toate că ar mai fi multe de spus despre Gabriel Costin, vă invităm direct la cafeaua sub pretextul căreia l-am cunoscut.

Când a început pasiunea ta pentru actorie?

Gabriel Costin: Adevărata pasiune pentru actorie mi-a trezit-o tata, George Costin, care a fost actor la Teatrul Municipal din Focșani din anul 1977 până după 1990. Când l-am văzut jucând eram foarte mic, dar mergeam des la repetițiile lui și așa am rămas cu nebunia asta. Am început cu STEF, pe vremea când învățam la Liceul de Arte din Focșani. Țin minte că în acel an liceul nostru a luat trofeul după o pauză de cinci ani.

Cât timp repeți înainte de a intra în scenă sau pe platoul de filmare?

Gabriel Costin: În scenă, repetițiile pot dura 1, 2, 6 luni. La televiziune, ritmul e mult mai rapid, se filmează dintr-o bucată. Pe când la film e cu totul altceva: poți să filmezi astăzi sfârșitul, mâine începutul.

Având în vedere faptul că Silviu Purcărete e regizor de teatru și de operă, cum te-ai înțeles cu el pe platou? S-a comportat diferit?

Gabriel Costin: Domnul Purcărete e un fenomen. Îți explică ce ai de făcut și apoi te lasă, ca la teatru, să-ți faci nebunia. El pune jaloanele pe care să le urmezi și îți dă libertate totală.

Ce personaj interpretezi în filmul "Undeva la Palilula"? Povestește-ne despre el.

Gabriel Costin: În "Undeva la Palilula" eu sunt Bran. M-a rugat domnul Purcărete să mă îngraș 15 kg, dar eu tocmai slăbisem 20. Mi-a pus în schimb o burtă imensă și eram cel mai fericit pentru că nu-mi era deloc frig. În film, acțiunea se întâmplă primăvara, dar atunci afară erau -5,-7 grade. Toți colegii aveau o grămadă de perechi de pantaloni, de bluze pe ei, iar eu cu burta de burete transpiram. În film, personajul meu bea. În acea perioadă, mai aveam o colaborare cu Antena 1. Ziua mergeam la filmări la Antena1 și noaptea la cele ale domnului Purcărete. Și așa a fost timp de 3 zile: 72 de ore de filmări în continuu.

Care a fost cea mai dificilă situație din film?

Gabriel Costin: Nu aveam voie să intru în apă cu burta de burete pentru că devenea foarte grea și nu se putea usca pentru scena următoare. Ne-au adus costume de pescari, numai că eu port 45 la picior și ei mi-au dat 43. În combinezon, nu trebuia să-mi treacă apa de piept. Colegul meu, fiind foarte slăbuț, nu putea să țină pianul și chiar la acțiune l-a scăpat peste mine. Când apa mi-a ajuns la piept și a început să intre în combinezon, am început să mă urc pe pian, speriat de faptul că puteam să îngheț de frig. Totul s-a văzut foarte bine pe cameră.

A câștigat premiul pentru dublaje oferit de către Disney

La ce desene animate ai făcut dublaj?

Gabriel Costin: La sfârșitul anului 2 am fost chemat la o probă pentru filmul "Ratatouille". Dacă vocea ta seamănă peste 90% cu a personajului, cei de la Disney te cheamă în echipă. După o lună și jumătate, m-au sunat să-mi spună că am luat rolul. Am avut norocul să lucrez cu Anca Sigartău, care a avut o răbdare enormă cu mine până când am învățat și cu un domn de la Disney din Polonia, extrem de exigent. L-am jucat pe Emile, fratele personajului principal. La un moment dat, am primit o scrisoare la studio cum că mi se dă premiul pentru dublaje de către Disney. Cred că România are nevoie de o școală de dublaj. Sunt actori mari care se pliază mai greu pe personaj pentru că e greu să imiți o voce. Ca actor, tendința este să interpretezi.

Care sunt diferențele dintre rolul din spatele camerei și cel din fața ei?

Gabriel Costin: Cred că e mai greu să exprimi ceva doar prin voce decât să faci un gest și să rezolvi situația. Mie îmi plac ambele roluri. Îmi place enorm să dublez și aș face asta toată ziua, numai că ai nevoie de multe personaje care să aibă vocea ta.

Ai lucrat atât în colectivul echipei PRO TV, cât și în cel al Antenei 1. Care a fost diferența?

Gabriel Costin: Granița dintre PRO TV și Antena 1 e ca atunci când treci din România în Bulgaria: e numai pe hârtie, nu simți că treci dintr-o parte în alta.

Ce părere ai despre dublajele făcute de Irina Margareta Nistor?

Gabriel Costin: Văzute acum, sunt foarte hazlii. Erau filme underground și era bine că se întâmpla acest lucru. Ea a făcut multă cultură cinematografică în acea perioadă cu iubitorii de film.

 

"În viața de zi cu zi, băiatul care îl joacă pe Dorel e cascador"

Care e actorul tău preferat?

Gabriel Costin: George Constantin. L-am văzut doar în înregistrări, pentru că a murit în anul 1994. Mi se pare un actor imens, care s-a reinventat mereu. Nu avea nimic contrafăcut, nimic teatral. Silviu Purcărete spunea că "teatral e să mărești ceea ce nu trebuie mărit și să micșorezi ceea ce nu trebuie micșorat". Deși el făcea lucrurile mari, le făcea cu atâta credință, încât deveneau firești.

Ce îți place mai mult, teatrul sau cinematografia?

Gabriel Costin: Teatrul îți dă posibilitatea să simți un rol de la cap la coadă de mai multe ori. În film, îți concentrezi toată energia și creativitatea pe acel moment. Eu unul, aș vrea să fac și una și alta. Deși după unii e mai bine să faci numai film, la noi nu ai posibilitatea asta, pentru că nu suntem o țară care să producă atât de multe filme.

Ce părere ai despre stand-up comedy?

Gabriel Costin: Cred că îți trebuie foarte mult curaj să faci stand-up comedy. Îl invidiez pe colegul meu din Focșani, Cosmin Nedelcu (Micuțu), care a avut puterea să înfrunte un public atât de nemilos cum e publicul de pub. În România au început să fie stand-up-uri foarte bune. E o ramură care provine din America. Primul care a venit cu ideea de stand-up comedy în țară a fost Doru Octavian Dumitru. El a fost în America și a încercat să aducă acest curent aici. La început, a avut o priză enormă, după care cred că s-a plafonat puțin în idei și trebuie să se reinventeze.

Ce reclamă din cele în care ai jucat ți s-a părut cea mai bună?

Gabriel Costin: Am avut norocul să lucrez cu Radu Muntean în reclamele pentru coniacul "Unirea". S-a făcut un casting mare pentru rol. A fost foarte distractiv la filmări, deși inițial nu cunoșteam pe nimeni. În viața de zi cu zi, băiatul care îl joacă pe Dorel e cascador. Reclamele făcute de Radu Muntean sunt foarte diferite de celelalte. Se apropie foarte mult de film. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.