Evenimente speciale

Foto | Vernisaj Camelia Ciubotaru-Eveniment găzduit de Grădiniţa nr. 4 din Focşani

Janine VADISLAV
6 nov 2023 2537 vizualizări

De ani întregi un vernisaj n-a mai adus laolaltă atâţia iubitori de artă cum  a făcut-o expoziţia doamnei Camelia Ciobotaru. Foaierul generos al acestei instituţii( n.r. Grădiniţa nr. 4 din Focşani) s-a umplut la refuz, dar nu oricum, ”a fost un regal de eleganţă, de culoare şi o mare de flori”, după cum remarca prof. Ionel Necula, critic literar din Tecuci. Mai mult, până şi vremea a fost superbă, o adevărată zi de primăvară la final de octombrie.

Doamna Camelia Ciobotaru pictează după sufletul dumneaei sensibil, plin de delicateţe, de compasiune în momente dificile, dăruindu-se cu trup şi suflet familiei, prietenilor, celor care îi ajung în preajmă în anumite momente ale vieţii. Ceea ce admir foarte mult la domnia sa este acel cult al iubirii pe care-l are pentru familie, al prieteniei sincere pentru toţi cei care, într-un moment sau altul, îi ajung în preajmă. Este un om care dăruieşte şi se dăruieşte, fără să stea să cântărească şi fără să aştepte să primească ceva la schimb, întotdeauna cu aceeaşi măsură, a onoarei şi a credinţei. Aceste reguli - să zicem - de la care nu se abate - ies la iveală în lucrările pe care le creează şi care sunt ca un medicament pentru trup şi sufletul nostru, al celor care o cunosc, sau doar i-au citit poeziile pe care le scrie - în care o regăsim cu toate gândurile frumoase şi cu speranţa  că cei mici vor deveni, chiar şi cu ajutorul cărţilor sale, mai sensibili la problemele celor din jur, mai apropiaţi de cei vulnerabili. Doamna Camelia trăieşte cu credinţa că lumea poate fi mai bună decât este, mai sensibilă decât este, mai devotată celor care au nevoie de ajutor, fapt pentru care nici unul dintre noi „n-ar trebui să lase să treacă ziua fără să dăruiască ceva celui aflat în nevoi”...

Cea care a vernisat expoziţia a fost doamna Elena Pascu Bârhală, ea însăşi o pictoriţă foarte cunoscută, fiică a celebrului pictor de biserici, şi nu numai, Vasile Pascu.

„Pe Camelia Ciobotaru am cunoscut-o la prima expoziţie, în 2019 şi de atunci ne-am legat sufleteşte una de alta. Ne potrivim la gândire, la emoţii. Eu am numit-o pe Camelia <<creator de emoţii>> pentru că a reuşit, prin ceea ce lucrează, să transmită cu adevărat  bucurie, lumină şi emoţii prin culoare, prin compoziţie. În spaţiul care i s-a oferit reuşeşte să îşi  arate sufletul, emoţiile, sentimentele şi  mai ales sensibilitatea cu care lucrează. Camelia este o persoană căreia îi place să socializeze prin cuvânt, prin atitudini, prin culoare. Prea puţine persoane am văzut să aducă într-un spaţiu definit  această voie buna, bucurie, lumină. Eu întotdeauna accentuez pe lumină, lumina sufletului, lumina atitudinii, pe modestie. Ceea ce face ea, este bucuria pe care o transmite şi celorlalţi prin creaţie. Am s-o sfătuiesc chiar să se oprească asupra  compoziţiei, asupra culorii, pentru că eu am considerat că aceste lucrări sunt mult deasupra celor care au fost cu ceva ani în urma. Mergând pe aceasta linie, sunt convinsă că - la voinţa pe care o are - cu perseverenţă poate să ajungă în breasla pictorilor.

Ne bucurăm că există printre noi oameni ca pictoriţa pe care o omagiem astăzi, oameni care reuşesc să stabilească un echilibru într-o lume care este haotică, pot să spun. În  tot ce facem emoţiile sunt importante. Dar aceste emoţii mă fac să-l amintesc pe cel care a spus, <<inima este cea mai puternică parte a omului pentru că prin ea primim aceste emoţii,  le transmit creierului care este un fel de scrib, de secretar al inimii şi apoi ne conectează la realitate>>. Acestea au fost spuse de Sf. Luca al Crimeei om de ştiinţă, remarcabil chirurg, dar în primul rând mărturisitor. De ceea l-au şi canonizat.

În acest spaţiu - la vernisaj - numai armonie vedem. Armonie de culori, armonia compoziţiilor, armonia din expoziţie. Această armonie dumneavoastră o creaţi, prin prezenţă, prin ceea ce transmiteţi, prin ceea ce simţiţi”, a spus, cu emoţie doamna Elena Pascu Bârhală la vernisaj.

O prezentă dorită şi apreciată la vernisaj a fost cea a domnului prof. Ionel Necula, critic literar cunoscut în ţară, care a ţinut să vină la Focşani, să fie alături de cei pe care îi apreciază de ani buni.

Am participat de-a lungul timpului la multe manifestări culturale vrâncene, dar vernisajul din  această zi le întrece pe toate.  Am asistat la o magie a culorilor şi  la  un  miracol al fenomenului plastic  vrâncean.  Protagonista  serii,  pictoriţa  Camelia  Ciobotaru s-a întrecut pe sine. Ne-a oferit un minunat spectacol al culorilor şi ne-a convins încă odată cât de necesară este arta în  viaţa unei comunităţi.   M-am convins încă odată  că vrâncenii iubesc arta şi îndrăgesc şi pe artiştii care o procesează.   Masiva participare a publicului dovedeşte că lumea este încă iubitoare de frumos, că iubeşte arta şi, la fel de mult, pe artistă.  Mi-ar plăcea să cred că numele autoarei va rămâne în atenţia autorităţilor vrâncene şi va figura pe lista  celor propuşi să devină cetăţeni de onoare ai oraşului Focşani. Prin arta sa, prin coloristica  deschisă şi diafană, prin diversitatea  tematică exprimată  pictural,  Camelia Ciobotaru continuă şi duce mai departe o veche şi frumoasă tradiţie a Vrancei profunde

Ţinute elegante, flori, rafinament, parfumuri scumpe, Coco Chanel...   N-am crezut că Vrancea are atâţia iubitori de artă, dar masiva participare  m-a convins că descendenţii Vâncioaei ştiu să aprecieze expresia artistică şi preţuiesc autorii care explorează lumea  artistică. Că sunt interesaţi de artă, de frumos că preţuiesc trudnicia artistei, preţuiesc felul personal în care priveşte ea lumea, şi-o aşează pe simeze. Prin arta sa, prin miracolul artistic oferit autoarea ne încarcă pozitiv şi ne arată că lumea aceasta, oricât de urâtă ni s-ar părea uneori, ascunde  destule frumuseţi, dar ca să ajungi la ele trebuie să te adresezi cu candoarea şi cu inocenţa Cameliei Ciobotaru. Felicitări, Doamnă, să fiţi sănătoasă şi să ne mai oferiţi asemenea dovezi, că lumea nu-i chiar aşa  mizerabilă, că e plină de frumuseţi şi chiar merită să fie trăită”, a spus criticul literar Ionel Necula, din Tecuci.

Ultimul cuvânt îl are, de obicei,  artistul plastic. Emoţionată, plăcut surprinsă de efervescenţa momentului, doamna Camelia Ciobotaru a spus, 

Vă mulţumesc că sunteţi din nou alături de noi în număr atât de mare şi vă cer permisiunea să încep cu sfârşitul. Data trecută am dedicat expoziţia mea Mamei, de la care am moştenit dragostea pentru culori şi soţului meu pentru susţinere, pentru că viaţa cu un artist nu este simplă şi nici uşoară

Toată lumea întreabă, <<câtă răbdare ai avut să faci aşa ceva, sau cât timp...>>   De la Tata am moştenit manualitatea, el a fost cel care, pe ce punea mâna, se transforma <<hocus-pocus>>, într-o bijuterie. Deci, de la mama culoarea, de la tata manualitatea ....

Toată expoziţia a fost gândită cu acest titlu, <<Armonii>> căci, aşa cum spunea doamna profesor suntem tot  mai dizarmonici, ne-a fost furată bucuria, ne-a fost furat zâmbetul, ne-au fost furate îmbrăţişările, ne-au fost furate întâlnirile, ne-a fost furată liniştea, ne-a fost furată seninătatea, ne-a fost furată pacea şi ne-a fost inoculată frica. Toata energia pozitivă pe care o vedeţi că emană acum, aici, nu poate să ne facă decât bine”, a mai spus, printre altele, această doamna minunată care priveşte lumea cu ochii larg deschişi, cu încredere, dar mai ales cu foarte multă credinţă.

„Dacă i se permite şi celui care scrie, aş vrea să-i spun, <<Da, stimată Doamnă cu suflet atât de delicat, cu vorba atât de plăcută, aţi reuşit să mai urcaţi câteva trepte în artă. Lucrările sunt dureros de frumoase, smulse din inimă şi dăruite inimilor noastre căci acolo se întâlneşte frumos cu frumos, sensibilitate cu sensibilitate, în acord total cu coloritul special  din lucrări>>”  

La final  doamna Camelia, pictor şi poet, a mulţumit celor care au ales să-i fie alături în ziua vernisajului, o zi frumoasa, senina căreia, de emoţie, i-a crescut temperatura de la cele 12 grade prognozate, la 24 de grade, oferind tuturor un regal  de toamnă sau, cum se mai spune, o zi de vară indiană. De obicei bunul Dumnezeu le aşează pe toate după sufletul omului...  (Janine VADISLAV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.