Evenimente speciale

Foto | „Istoria ne cheamă înapoi!” | Activitate desfășurată miercuri, 24 ianuarie 2024 la Soveja

Constantin Macarie
25 ian 2024 1902 vizualizări

„Istoria ne cheamă înapoi!” Ne cheamă mereu, an de an, ceas de ceas, ca un îndemn de a ne cunoaște strămoșii, rădăcinile. Ne cheamă prin școală, unde ISTORIA ca obiect e cale de cunoaștere, de educație. Cetatea ne cheamă cu fiece eveniment înscris în calendarul națiunii, ce s-a adăugat zidirii ei milenare. Și de fiece dată, fiecare chemare generează fapte, evenimente, generează atitudini ce readuc în actualitate valori ale neamului prin care ne veșnicim. Sub acest semn s-a desfășurat recent, la 24 ianaurie 2024, la Soveja, o acțiune omagială a Centrului cultural, în parteneriat cu primăria, cu Muzeul de ISTORIE a Vrancei, la care s-a adaugat și fundația sovejană, dedicată celor 165 de ani de la UNIRE. Un remember, aduceri-aminte a timpurilor și evenimentelor acelor ani, printr-o expoziție mixtă, istorico-etno-folclorică, ce a pus sub ochii sătenilor, a readus în memorie producții materiale ce amintesc de efervescența generată de UNIRE, de spirtul creator al poporului, al sovejanului.

 

 

 

 O întoarcere în trecutul Sovejei ce poartă însemne ale istoriei în existenta ei milenară, ce face din ea, fără exagereare, un adevărat muzeu în aer liber. Mausoleul, Muzeul Primului Razboi Mondial, Mânăstirea lui Matei Basarab, ruinele primului schit al lui Partenie, Podul general Artur Vaitoianu, fântâna colonel Petre Fotescu, Colecția muzeala Simion Mehedinti, bustul acestuia, dar si casele traditionale sovejene cu ornamentica lor exterioară si interioară, costumul popular, dansurile sovejene și tradițiile între care NUNTA SOVEJANA, este cel mai mare spectacol al satului ce generează veșnicia, sunt tot atâtea repere muzeistice, originale,  monumentale unele, care dau dimensiunea acelui MUZEU IN AER LIBER, de care am făcut vorbire.

 La acestea, ale trecutului, Fundația ,,Simion Mehedinti-Miorita" a adăugat, cu sprijin financiar al unor sovejeni cu iubire de sat, pentru care „cultura face mai mult decât banul” (Simion Mehedinți) noi însemne ale prezentului, ca atitudine emoțional-sentimentală, de cunoaștere și formare a spiritului civic, ce amintesc de istoria bogată a ținutului Mioritei, precum Monumentul Eroilor sovejeni din toate timpurile, kilometrul zero al istoriei SOVEJEI, Muzeul Miorița, Obeliscul MIORITA, la cei 175 de la aflarea ei, ce complinesc dimensiunea muzeistică în spațiul unitar, sovejan. Citim în toate ideea UNIRII. O regăsim în bejania de acum 400 de ani a romănilor musceleni, care se statorniceau la Soveja, pământ românesc locuit de romàni; o regăsim în gestul călugărului Partenie, ce zidea la Soveja primul schit la 1638, între cele trei sate Soveja arhaică din Baina și Valea Câmpului și noile sate întemeiate Rucăreni și Dragosloveni, ce se vrajmășeau. Ridica Partenie Schitul, cu gând de unire sub semn crestinesc a romanilor celor trei sate. Regăsim ideea UNIRII în gestul celor doi domnitori Matei BASARAB, al Munteniei și Vasile LUPU, al Moldovei, de a zidi ca semn de împăcare, după ani de lupte fracticide, sub semnul unității etnice, a câte o mânăstire unul in țara celuilalt. Era, la acea vreme, de acum aproape 400 de ani, o prefigurare a UNIRII, de peste mai bine de 200 de ani.

 Este SOVEJA un spațiu etno-folcloric și istoric, dar și social-economic ce merită mai mult interes pentru cercetători în domeniu, pentru MUZEUL de ISTORIE a Vrancei, fiindcă SOVEJA este parte a Vrancei  Necesitatea promovării valorilor trecutului, a valorilor etnofolclorice, coregrafice prin manifestări de profil, prin activitate muzeistică, drept căi ale unei dezvoltări durabile,  este recunoscută de toți factorii comunității sovejene. Căile de abordare și viziuni diferite ne despart. Unitatea de acțiune asigură succesul deplin, ce va conduce la dezvoltare reală, durabilă. La ceas de sărbătoare a UNIRII, Soveja s-a înscris etalându-si gând și faptă de urmași, ca o cinstire a înaintașilor, plecând sărăbătorește, în marș spre orașul de pe malurile Milcovului, orasul istoric al UNIRII-reședință a judetului-FOCSANI.

„Unirea face puterea!” - este zicală generată în contextul UNIRII. Și-i îndemn de urmat!

Prof. Constantin Macarie

Citiți și: Postarea primarului comunei Soveja, Ionuț Filimon despre: Caravana Unirii pe Valea Șușiței!”

165 de ani de la Unirea Principatelor Române, astăzi 24 ianuarie, tricolorul, simbolul neamului românesc a defilat în localitățile de pe Valea Șușiței, Soveja, Câmpuri, Răcoasa și Străoane. Evenimentul organizat de Primăria Soveja și Muzeul Vrancei a început dis de dimineață prin deschiderea expoziției Unirii, obiecte ce au fost expuse la Centrul Cultural „Simion Mehedinți" datate din acea epocă.

Ziua a fost minunată, chiar dacă temperaturile au fost cu minus soarele și-a făcut simțită prezența și acest pelerinaj a meritat din plin.

Mulțumim președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, Vicepreședintelui CJ Ion Cel-Mare, directorului Muzeului Vrancei Valentin Muscă, colegilor din Primăria Soveja, Ansamblului de Dansuri Populare Zboina și, nu în ultimul rând, sovejenilor.

Mulțumim tuturor celor implicați în acest eveniment de mare importanță, eveniment prin care îi comemorăm pe strămoșii noștri.

La Mulți Ani, România! La mulți ani, Români! La mulți ani, Sovejeni de pretutindeni!!

Dumnezeu să ocrotească acest popor! ”-Ionut Filimon

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.