Vrânceni in Lume

Ne-a parăsit cel mai focșănean cetățean al Israelului

Silvia Vrînceanu Nichita
12 ian 2018 6594 vizualizări

Zvi Ben Dov, liderul focșănenilor din Israel, a dedicat trei cărți orașului Focșani și a creat un site în limba română cu istorii din Focșaniul de odinioară

Zvi Ben Dov, unul dintre cei mai activi cetățeni evrei întru menținerea legăturilor cu orașul natal Focșani și care a militat pentru înființarea unui muzeu al evreimii române în Israel, a trecut în lumea celor drepți la finalul anului trecut, în locuința sa din Tel Aviv, la vârsta de 85 de ani. Zvi Ben Dov, care se numea Puiu Zilberman pe vremea când locuia în Romania, a creat site-ul web jew-focsani.com, dedicat evreilor orginari din Focșani acolo unde a publicat o serie de povești inedite despre personalitățile lumii evreiești care s-au născut și au trăit la Focșani. Chiar dacă a emigrat pe vremea când era adolescent, Zvi Ben Dov vorbea o limbă română curată, fluentă, ce dovedea buna școală primită la vremea aceea.

Domnul Zvi Ben Dov venea adesea în Focșani alături de soția sa Edna

A creat o pagină web în limba maternă pentru a putea fi citită chiar și astăzi de cetățenii actuali ai orașului. "Prin site-ul initiat mi-am propus să cercetez si să prezint istoria comunitatii evreiești din Focșani, unde m-am nascut si am copilărit până la vârsta de 15 ani, când am emigrat în Eretz Israel (1947). Am găsit mormintele bunicilor mei precum și pietrele funerare ale «străbunilor» comunitătii evreiești din Focșani, prezențe vechi tocmai din secolul al XVII-lea. Site-ul dedicat orașului Focșani este prilej de evocare si mândrie a trecutului vechii noastre comunități, care a contribuit la menținerea vieții spirituale iudaice și sioniste. Vorbim despre oameni care au făcut parte dintre întemeitorii statului Israel", declara Zvi Ben Dov despre site-ul în care prezintă, cu detaliile culese din povești, amintiri și arhive, istoria evreilor din Focșani. Pe baza mărturiior adunate din arhive și a interviurilor făcute în rândul evreilor emigrați din România, și în special din zona noastră, Zvi Ben Dov a scris trei cărți cu amintiri legate de orașul în care s-a născut și a crescut, respectiv “În zborul anilor  - Amintiri din Focșani”, “Focșani, poveștile unei comunități” și “Documente. Focșani ca simbol. Povestea primului val de emigrație în Israel și contribuția evreimii române la Zionism”.

“Cimitir online”

Revenit în Vrancea de nenumărate ori, Zvi Ben Dov a fotografiat cu ajutorul unor colaboratori monumentele funerare din cimitirele evreiești din Focșani și a postat fotografiile pe internet pentru cei care nu își permiteau să vină să se reculeagă la mormintele părinților. “Cunosc oameni care plângeau în fața ecranului de calculator pe care se aflau fotografii cu mormintele părinților din Focșani. Este doar meritul lui Zvi că a reușit să scrie istoria comunității din Focșani și să-i servească pe membrii ei cu generozitate și respect, așa cum a știut mai bine. În ultimii ani nu prea s-a mai simțit bine, dar a murit împăcat pentru că și-a împlinit tot ce a visat. Bucățele de istorie, adunate de Zvi, ne-au rămas. Oamenii nu mai sunt, dar cărțile lui sunt aici și pot fi citite”, ne-a spus Flavia Rosemberg, de asemenea focșăneancă din Israel, prietenă cu familia Ben Dov.

Primul congres sionist de la Focșani

Domnul Zvi Ben Dov venea adesea în Focșani alături de soția sa Edna

Potrivit  familiei sale, Zvi Ben Dov s-a născut în Focșani în anul 1932, și a emigrat în Palestina, împotriva obstacolelor timpului, alături de 15.000 de copii și tineri scăpați din Holocaust. A fost nevoit să stea într-un lagăr din Cipru și a ajuns în Israel chiar în ajunul războiului de independență, în aprilie 1948. La vârsta de 18 ani s-a înrolat în Armata israeliană, unde a servit ca ofițer. În interviurile oferite Ziarului de Vrancea a declarat că mulți evrei originari din România au luptat și și-au dat viața pentru a creat statul evreu. În timpul războiului cu Egiptul, într-un moment dificil pentru armata Israelului, pentru a nu fi interceptați de către inamici, ofițerii își dădeau și transmiteau comenzile în limba română, după cum a dezvăluit Zvi Ben Dov. Acesta a făcut parte din echipa care a înființat autoritatea aeroporturilor din statul Israel unde a lucrat până la ieșirea la pensie. Și-a dedicat ani din viață studierii istoriei poporului evreu, iar în ultimii 20 de ani s-a concentrat pe istoria evreilor din România, evident cu accent pe cea a celor din Focșani, unde familia sa a locuit. Cercetările lui au scos la iveală amănunte inedite despre Congresul Sionist care a avut loc în 30-31 decembrie 1881 în orasul Focșani, anuntându-l astfel pe cel de la Basel (1897), din Elveția. Scopul sioniștilor era recolonizarea teritoriilor din Țara Israel și întemeierea unei țări a lor. Documente interesante despe acest eveniment istoric au fost găsite chiar în sinagoga din Focșani dar și la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale.

Reporter de ocazie

Zvi Ben Dov, alături de focșăneanul LaurențiuVeber, cu care a colaborat

Chiar dacă ieșise la pensie, Zvi Ben Dov a urmat un program de master în istorie și a învățat să utilizeze caculatorul pentru a-și putea administra singur site-ul web și a coordona clubul evreilor originari din Focșani, în jur de 300 de familii. Împreună au sădit copaci într-o pădure din Israel pe care au numit-o Focșani, în onoarea orașului în care s-au născut. Era interesat de progresele făcute în Focșani și făcea adesea vizite la primăre, unde cerea să întâlnească oficialitățile orașului.  “Pentru că focșăneni am fost, focșăneni suntem încă”, îi plăcea să spună.

Domnul Zvi Ben Dov a fost și corespondent voluntar al Ziarului de Vrancea în Israel și ne-a relatat în exclusivitate despre funeraliile de stat dedicate unui alt focșănean important, profesorul universitar Liviu Librescu, absolvent unirist, supraviețuitor al Holocaustului, care preda inginerie mecanică la Univesitatea Virginia Tech din State Unite și care a fost împușcat în timp ce și-a apărat studenții în teribilul atac criminal din aprilie 2007. Profesorul Librescu, a cărui poveste de viață a fost publicată în exclusivitate de Ziarul de Vrancea făcând înconjurul lumii, a fost omorât în timp ce încerca să blocheze intrarea în sala lui de clasă pentru a nu permite trăgătorului asasin uciderea studenților săi.  Puiu Zilberman și Liviu Librescu au fost buni prieteni și se cunoșteau din copilărie.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Transmitem condoleanțe familiei îndoliate! (Silvia Vrînceanu NICHITA)

 

Citiți și:Întoarcerea evreilor la Focșani;

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.