Vrânceni in Lume

VIDEO + Foto | Cum a fost la evenimentul din Spania, dedicat culturii românești, la care Ziarul de Vrancea a fost partener media

Doina Mustățea
19 apr 2024 854 vizualizări

 La a XV-a ediție a  Târgului  de carte de la El Ejido, printre standurile de carte spaniolă a avut ca invitat, cu stand de carte românească și singurul stand de carte scrisă într-o limbă străină.

Centrul Cultural Românesc LA TIERRA TRACIA, al cărui președinte este Mircea Giani Florescu care, la acest  eveniment a  colaborat cu Publicația ”Români în Andalucia”, Asociația Socio-Culturală Romanați, Platforma Culturală a românilor de pretutindeni ”Culturo.Ro” în parteneriat de proiect și media cu: DV Logistica, Actualitatea Literară, Asociația Iordaniano-Română Pentru Cultură – AIRC, Info Art, FRP TV, Direcția 9, Artpres.ro, TradițiiOltene.ro, Liga Scriitorilor Români – LSR, Direcția Județeană pentru Cultură OLT, Primăria Municipiului Caracal, Lectoratul ILR – Universitatea Complutense Madrid, NapocaNews, TV Suflet Românesc, Centrul Cultural Român din Maroc / Association Maroco-Roumaine De Partenariat din Maroc, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – UZPR, Revista UZP și revista Cronica Timpului, UZP TV, Publicația Certitudinea, Asociația “Imaginea României”, Air TV Europe, S.C. Alutus Media & Film SRL, AMradiotv.ro, Revista „Scorpion”, Federația pentru Accesibilizarea României FAR, Observatorul.ro, Observatorul Tv, Revista MUZEUL PRESEI ROMÂNEȘTI, Federația Asociațiilor Românești din Andalucia - FARA, Spania; Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România, Muzeul Virtual Eminescu, București, România; Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, Radio 10.es, Ziarul Emigrantul, Ziarul de Vrancea, Cenaclul de la Roma, Orizont TV, Gate2fly, Asociația Culturală Olt Artis Slatina, Romanian United Fund – RUF, Asociaţia pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică (APCRC), Asociația Culturală Românească INTERCULTURA – Italia, Romania Levant Asociattion – Liban, Asociația culturală hispano-română "Gente", Asociación hispano rumana de Córdoba TRAIAN, Asociația Națională Solimundo, Asociația România Cultural Europeană din Spania, Asociația Suflet Românesc – Madrid.

 Evenimentul a fost organizat de primăria orașului și este al cincilea an consecutiv când Centrul Cultural ”LA Tierra Tracia” participa ca invitat special. Standul a avut în expoziția de prezentare cărțile ”Noi suntem români și ”Dulce și amar, condamnați la străinătate”, cărți a căror autori sunt vrâncenii Cristi Merchea și Doina Mustățea.

 Pe durata evenimentului, în cele patru zile, au fost prezenți ca invitați speciali, profesorul, istoricul și poetul  Sabin Mureșan, originar din Cluj dar cu reședința în Spania, ziaristul și poetul Tudor Calotescu, profesorul universitar și traducător, Călin  Duma, scriitorul  Sorin Bălășcău, originar din Bistrița, cu reședința în Spania și coordonatorul proiectului CARTEA-O UȘĂ DESCHISĂ SPRE VIITOR și coautor al celor două cărti scrise de vrânceni, paticipante la expoziția standului, Doina Mustățea.

 Cum în rândul românilor de pretutindeni credința și ortodoxismul au o mare importanță în viața de zi cu zi, s-a alăturat evenimentului și Editura ”Byzantion” a Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei care a adus publicului român și spaniol diverse cărți folositoare sufletului dar și preotul Daniel Podar Rus care păstorește  enoriașii Parohiei Bisericii Ortodoxe Române di El Ejido.

În prima zi, la deschiderea evenimentului, primarul orașului, Francisco Gongora Cara, a venit la standul românesc și a salutat stafful Centrului Cultural LA TIERRA TRACIA, aducând mulțumiri președintelui Mircea Giani Florescu pentru activitatea culturală pe care o dezvoltă și care este un semn clar al integrării comunității românești în rândul celei spaniole.

 Sediul centrului cultural LA TIERRA TRACIA este o oază de românism unde mai mulți copii români dezvoltă diverse activități  invațând să păstreze  în viața lor limba română și cum aceasta  îi ține legați de România și de originile lor.

 Ziaristul și poetul Tudor Calotescu a fost prezent la stand cu  cartea  de poezii ”Gladiatorii în clepsidră”,   traduse în limba spaniolă  de profesorul universitar Călin Duma.

 Profesorul și istoricul Sabin Mureșan, autor a mai multor volume de poezii, a fost prezent la stand cu volumele: ”Cuiul care ține acoperișul”, ”Marmura de oase”, ambele în limba română și ”Exercițiul minții (”El ejercicio de la mente”) care  este o ediție bilingvă, româno-spaniolă.

 Scriitorul  Sorin Bălășcău și-a prezentat volumul de poezii și impresii ”Impact vizual”  și volumul bilingv de poezii ”Atingând eternitatea”.

 Vrânceanca Doina Mustățea a prezentat cele două cărți ”Dulce și amar, condamnați la străinătate”, proiect al Ziarului ”Emigranul” și ”Noi suntem români”.

 Președintele Centrului Cultural ”La Tierra Tracia” a spus intr-un interviu pentru Ziarul de Vrancea:

Noi, românii de pretutindni, uneori părem ai nimănui dar nu este așa. Chiar și de la mii de km distanță suntem ai României și ne mândrim cu asta.

 Nu precupețim niciun efort atunci când avem oportunitatea de a demonstra poporului care ne gazduiește pe termen lung că avem o cultură vastă, foarte bine conturată,  ancorată și cu un puternic răsunet în Europa. Aici aduc mulțumiri municipalității  El Ejido, reprezentată de domnul primar Francisco Gongora Cara, care de 5 ani ne onorează cu o invitație  la acest spectaculos Târg de carte.  Cum în anii trecuți am promovat, în mare parte, literatura clasică românească, în acest an am ales să participăm cu autori contemporani și astfel standul de carte românească a promovat peste 30 de autori tineri, cunoscuți sau necunoscuți, din țara sau din afara granițelor României. Cei doi autori români cu reședința în Spania, Sabin Mureșan și Sorin Bălășcău, la întâlnirea cu primarul orașului, i-au dăruit acestuia volumele lor de poezie bilingvă româno-spaniolă. În realitate acestea sunt rezultatele muncii noastre, adică promovarea culturii românești prin reintegrare, prin transmiterea valorilor culturale românești spaniolilor sau tuturor popoarelelor unde comunitățile românești sunt mari. Pentru noi este o mare victorie și o mare mândrie atunci când spaniolii vin si caută cărțile autorilor români, scrise în limba spaniolă și le așează în bibliotecile lor alături de marii lor scriitori, clasici și contemporani. Nu ne vom opri aici chiar dacă întâmpinăm uneori diverse piedici, iar asta se datorează faptului că România nu va pleca din noi atâta timp cât vom trăi chiar dacă suntem departe de Ea.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.