Jurnalism cetatenesc

Aceasta este părerea mea: Un pas înainte și doi înapoi

Gheorghe Băeşu
15 nov 2021 2237 vizualizări
Gheorghe Băeșu
Gheorghe Băeșu

V.I. Lenin - „Revoluția rusă din 1917 a reușit, poporul a ieșit din mizerie” (vorbă să fie) vremurile au transformat societatea omenească, unii au prosperat, au progresat, iar alții au rămas tributari condițiilor de viață. Niciun clar-văzător, după 104 ani, nu a prevăzut că sintagma mai sus amintită se va întoarce chiar la noi: cu precizarea că am reușit performanța niciun pas înainte, doar 3 înapoi.

1989 - an de cotitură pentru țările din imperiul sovietic, când și noi ne-am câștigat libertatea prin schimbarea formei de stat și de conducere în administrația țării. Ne-am bucurat, dar bucuria noastră s-a transformat în tragedie, la nivel național; am rămas fără locuri de muncă și trebuia să găsim o cale de supraviețuire pe care am găsit-o printre străini. Copii și părinți au ales calea adevărului, despărțindu-se! În urma lor s-a ales praful, o economie prost calculată la 4500 miliarde USD s-a distrus. Norocul nostru că peste cele 10 milioane de apartamente ne-au asigurat casă. La cei 8 milioane de salariați și 5 milioane de asistați sociali există un echilibru complet, iar mentalitatea politicii trecute era în exclusivitate dezvoltarea, singura modalitate de finanțare a obligațiilor statului față de popor. Democrația și dreputurile omului sunt valori universale care la noi au avut un caracter aleatoriu, a apărut în loc democrația de tip românesc,  un sistem blocat și infestat de populisme, minciuni, promisiuni neonorate și drepturi adjudicate în interes personal, dispărând total solidaritatea umană.

Structurile de conducere s-au umplut de funcții mănoase, scaune decizionale ocupate de diletanți, o justiție care nu a respectat legile țării și constituția, ajungând până acolo încât  să socotiți voința poporului care este suveran, drept consultativă. Societatea este patronată și dirijată de indivizi nepricepuți, aroganți și infatuați cu funcții mari, parlamentari și baroni locali cu licențe obținute prin telefon, la fragedă vârstă de 50-55 ani. De neconceput, facultăți nu erau câți tineri erau, iar drumul spre emancipare a continuat cu doctori în activități inutile, diplomă și titluri obținute prin plagiat. Avem mai mulți doctori, mai mulți generali de armata, mai mulți parlamentari, decât SUA cu 310 milioane de locuitori. Se naște fireasca întrebare: „Domnilor profesori, decani și prodecani, cum ați putut semna licențe pentru analfabeți? Cum ați recunoscut doctori prin plagiat? Care e nota pe care o meritați pentru activitatea, notorietatea, cinstea și decența dvs.?”

Dacă stăm strâmb și judecăm drept, nici nu te poți aștepta la minuni din partea unor oameni care înainte de '89 erau salariați de duzină. Însă un lucru este cert: deciziile lor și modul fraudulos și inadecvat în conducere au făcut atât de mult rău țării sub priviriile președenției și justiției.

Avem și economiști celebri care nu i-au oprit pe neștiutori, să le zicem politicieni, să ignore normele naționale de salarizare, acordarea ilegală și neconstituțională a pensiilor speciale neimpozabile, a pensiilor mari, fără respectarea legii contributivității.

Ce s-a petrecut și se petrece acum în România sunt fapte reprobabile și dăunătoare, efectiv toate partidele care au fost la putere au făcut ce au vrut, având prioritate realizarea intereselor personale, îmbogățiți cu vile în țară și în străinătate, mașini de lux, piscine, iazuri de pește și de agrement. Legea 18 nu este agreată, DNA-ul nostru este inexistent. Puneți legea 18 în aplicare că să vă dați seama de cinstea parlamentarilor și baronilor, foști și actuali și veți constata că veniturile financiare obținute legal acoperă doar 15% din acumulările lor, restul au fost făcute din furt sau de la vreo mătușă Tamara și cum legile noastre sunt permisive infracționalității, totul este posibil. Un individ fură o găină și primește 3 ani cu executare, iar cel care a furat milioane o pedeapsă cu suspendare. De altfel o retorică silențioasă a politicienilor noștri - sunt promisiuni cu carul și rezultate cu lingurița.

Domnule președinte, aveți în subordine structuri cheie: securitatea, armata, justiția - atunci când încalcă legea - și parlamentul atunci când nu respectă constituția. Dacă un șef de stat vine în fața națiunii și spune că vatra pe care o conduce este eșuată, gravitatea este de 10 ori mai mare. Nu-i de mirare că specialiștii în economie din academia româno-americană au afirmat că România este în prăpastie, iar dvs. ați spus-o cu atâta aplomb întru-cât orice profan trebuie să se gândească la viitorul lui, dar mai ales al copiilor.

 Cum eșuarea este caracteristică unui vas, cine a fost căpitanul vasului eșuat? Apele sunt încă liniștite, dar au început să dea semn de furtună. De remarcat faptul că România înainte de 1989 era curată, fără datorii, vasul care ne transporta era de croazieră, iar acum împrumuturile sunt de peste 135 miliarde euro, cu mult peste limita admisă.

 Știați, sau nu, că acești bani au fost folosiți pentru plata salariilor exorbitante și a pensiilor speciale, a sporurilor și atentiilor asigurate de partide? Știați, desigur, că le-ați aprobat! Iar Curtea constituțională le-a validat, totul pentru niște indivizi care nu au făcut nimic pentru țară. Defavorizatii, cei cu salariu minim pe economie, se aproprie de 65% din personal, sunt cei care primesc 1490 lei lunar. Știați că românii pretinși adevărați au venituri lunare între 70-90 și chiar 130 de mii de lei lunar? Unde este dreptatea? Unde este echitatea socială? Se pare că drepturile omului sunt valabile numai pentru consumatorii de produse PIB. Și tot dvs ați arătat că prețurile la energie electrică au explodat. Ce fac cetățenii, cu salariul mai sus amintit, când vor primii facturile pentru utilități? Nu le plătesc, desigur, că nu au de unde! Îngroșând rândurile insolvenților.

Din exportatori de energie, am ajuns să importăm 30% din consum, sigur este o performanță?! Agricultura noastră cu 9 milioane de hectare, 35% sunt terenuri înstrăinate, 30% nu sunt lucrate, satele sunt goale, ne lipsesc irigatiile, din 4,5 mil de hectare irigate mai avem 290 de mii ha. Nu avem perdele de protecție, care protejau și căile rutiere și plătim anual sume enorme pentru deszăpezire de cele mai multe ori neadevărate. Cu banii plătiți ne refăceam întregul necesar protector. Știați domnule președinte că se taie anual peste 22 de milioane metri cub masă lemnoasă ilegal, de către străini și aleșii poporului? Cu repercusiuni asupra ecosistemului, pădurile având terenuri friabile și la prima ploaie creează viituri care periclitează șosele, case, căi ferate. De asemeni, ne lipsesc lucrări de apărare și de regularizare a râurilor.

Avem produse ale subsolului deficitare în Europa, stibiu, germaniu, tantal, magneziu, mangan, feldspat potasic și nu le putem valorifica. Se vorbește de creștere economică, de 13%, asta înseamnă circa 30 de miliarde de dolari? PIB-ul nostru în 2020 era de 239,6 miliarde $, din acești bani puteam să suportăm contravaloarea facturilor la energie, să mărim salariile și pensiile și să avem o monedă echivalentă valorii de schimb. Mai știați, domnule președinte, că presa din Ardeal a maghiarilor defăimează România și preamărește politica Budapestei, influențând negativ mentalitatea oamenior, dar mai ales implicarea lui Victor Orban în treburile interne ale României, la care adăugăm știrile false trimise peste hotare cu privire la România, acțiune concertată prin UDMR?

În opinia lui Victor Orban toate țările care au pe teritoriul lor etnici maghiari implică pretenția de a avea și teritoriu, culminând cu obsesia acestuia asupra Ardealului. Aceleași pretenții le-a avut și Hitler și nu aș dori ca Victor Orban să aibă același sfârșit, dar ar fi suficient să își folosească  mintea pe care o are pentru rezolvarea problemelor țării lui.

Cred că știți foarte bine faptul că moneda națională este în cădere liberă, banii se duc în buzunarele celor favorizați, iar cei mulți vor suferi de frig și de foame. Și aș vrea să mai știți că în 1921 statul român a achitat Ungariei CU 5 TONE AUR ȘI 287 MIL DOLARI bunurile grofilor maghiari de pe teritoriul Transilvaniei. Justiția noastră a retrocedat aceste bunuri urmașilor grofilor maghiari, constând în  terenuri agricole, sate și păduri, ignorând plățile efectuate de statul român în 1921.

 După părerea mea aceasta se cheamă trădare de țară.

Dacă țara se prezintă astfel, la ora actuală, ce puteți spune? Cum explicați poporului român cine este vinovatul? Sau cine sunt vinovații? Evenimentele descrise până aici ne-au arătat cât de vulnerabili suntem, cât de dezorganizați și nepregătiți în problemele majore ale țării, totul este un haos, mai ales în politică. Dacă nu suntem în stare să facem un guvern, cum să pretindem conducerea țării?

 Dacă acum ne aflăm într-o stare puțin spus critică, cum va arată România peste 5-10 ani? Cum vedeți viitorul? Orice se poate întâmpla! Și nu am greșit deloc adjudecînd politica noastră cu 3 pași înapoi, datorate mofturilor unor indivizi care fac pe nostradamusul României. Aveți grijă, domnule președinte, să nu ajungem un punct geografic pe harta Europei, trebuie să găsim busola care ne va ajuta să navigăm în oceanul timpului.

(Gheorghe Băeșu)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.