Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Marea nedreptate

Gheorghe Băeşu
7 aug 2020 1400 vizualizări

Lumea aceasta diversă și aglomerată se conduce după legi proprii și universale, prin care individul sau grupul de oameni, cu faptele lor bune și rele, sunt pedepsiți de lege. Acolo unde legea spune cuvântul și este eficientă (în Anglia se aplică legi de 500 ani) țara este în siguranță, iar cetățeanul liniștit pentru bunurile și familia sa.

Închipuiți-vă cu câtă rațiune și înțelepciune au fost legiferate, dar cel mai important, cu câtă conștiinciozitate sunt respectate legile la noi. Sigur, nu numai legile justiției trebuie repectate, ci și alte legi de diferite activități. Bunăoară legea salarizării, întocmită și aprobată de un partid solcial și democrat. Democrația și drepturile omului sunt valori universale, iar viața are valoare supremă. Statul de drept este o valoare europeană alături de libertate, egalitate, echitatea socială, respectul demnității umane. În fiecare țară, și la noi, sunt două categorii de salariați: productivi și bugetari. Primii, producători de reurse, bunuri de larg consum, produs intern brut, export, activitate economic efectivă. Bugetarii sunt consumatori de produse de consum intern brut făcut de productivi și creatori de plus valoare. Cantitatea și calitatea muncii bugetarilor sunt incomparabil mai bune decât la muncitorii în salopetă, agricultori, mineri, aviatori, lucrători în mediul toxic, praf și ploi. Această anomalie care măsoară munca, pentru că nu li se poate spune,  legea este făcută cu picioarele, este lipsită de conștiință, normalitate, de echilibru al retribuției, în funcție de condițiile de pregătire și risc. În virtutea și aplicarea acestei legi, s-a creat o discrepanță si o inșelăciune ieșită din tiparul și mintea unor diletanți.

Salariu minim pe economie este 2320 lei.

Salariu mediu pe economie este 5420 lei.

Salariu maxim este 133.333 lei.

Comparativ, guvernatorul BNR câștigă de 57 de ori decât salariu minim. În ordine descrescândă, viceguvernatorul BNR are un venit lunar de 91.660 lei, de 37 ori mai mare decât salariul minim. Juriști, parlamentari, primari, polițiști, bancari, au salarii între 40.000-76.000 lei lunar. Comparați și dumneavoastră,  salariul minim cu salariul maxim pe economie, deci un salariat, de pe urma căruia trăiește, se hrănește, se îmbracă este de 10 și 30 de ori păcălit cu retribuția pe care o primește. Halal egalitate, halal echitate socială, halal partid social, care are în vedere distribuitea venitului în mod echitabil (un parlamentar englez are salariu anual de 60.000 lire sterline, salariu mediu al unui englez este de 38-40000 lire, raport 1 la 1,5, la fel și în Irlanda, Scoția, Noua Zeelandă).

 Așa arată fața unui partid social, pentru că democrat nu a fost și nu este nici acum. Unde vă este conștiința națională, unde vă este grija față de toți cetățenii țării? În România trăiesc numai bugetari? Sunteți lipsiți de luciditate si raționament, urmăriți un singur lucru: câștigarea votului pentru putere. Nu avem spirit de solidaritate omenească. Ne lipsește capacitatea de a fi demni, de a avea rațiune și bun simț, tradus în limbaj academic înseamnă declin politic, economic, social și intelectual. Vă lipsește generozitatea, condiția normală a omului înțelept, fiți drepți, îmbrățișați dreptatea, apanajul oamenilor cu caracter, armura personalității. Nici vorbă de viziune pe termen lung cât privește redresarea economică, este departe de un partid cu oameni care au obținut licența la apelul de seară, este departe de a crea locuri de muncă, când ai în curte mașini de lux, vile în țară și în străinătate.

Ați fost și sunteți la putere parlamentară de 30 de ani. V-ați gândit vreodată la cei peste 5 milioane de forță de muncă școlită de statul român gratuit?! V-ați gândit la elevi și tineri studenți, care sunt cu un picior în avion? Am rămas puțini și vom fi și mai puțini, datorită unei politici care creează dezavantaje între cetățeni, ați vrut să îngenunchiați justiția și tacit ați aprobat autonomia Ținutului Secuiesc, și acum, fără pic de jenă, ieșiți la rampă cu cinstea pe frunte (pe care nu o aveți) și calificați altă guvernare decât cea a voastră într-un limbaj de mahala, ca la ușa cortului. V-ați gândit când ați aprobat această mizerie de lege, cine va lucra pământul, cine va munci în fabrici, cine va apăra țara în caz de restriște? Nu spuneți, că știu! Și ultima găselniță de care ați fost și sunteți în stare ați legiferat, alături de cei care trebuie să respecte Constituția, pensiile speciale neimpozabile. Mare patriot trebuie să fii când lupți împotriva țării tale și a cetățenilor ei! V-ați gândit că un om care a lucrat în fabrică, pe șantier, în agricultură, 35-40 ani, are o pensie de 2000-3500 lei lunar? și toate aceste mari realizări, adică plata salariilor și a pensiilor s-au făcut din împumuturi bancare cu dobânzi între 5-7-12%. Unde ați fost, domnilor super economiști, în momentul când niște nepricepuți în administrație publică îndatorează țara cu cheltuieli neproductive? Cine va plăti scadențele, dar mai ales de unde? Ne plângem mereu de bani. Aici sunt banii! Ce merite aveți în păstrarea echilibrului între venituri? Și de altfel nu știți ce este dimensiunea economică. Nu avem autostrăzi, nu avem șosele pentru dezvoltarea turismului, nu avem căi ferate adaptate la viteză, nu avem spitale. Moneda națională este fluctuantă și în pas alergător spre devalorizare datorită unei economii neperformante, necompetitive. Dar să nu uitați că sunteți dirijorii activității economice, iar redresarea economiei este un pas decisiv și fundamental în interesul țării.

Despre justiție, numai de bine... Să consideri votul poporului suveran consultativ, mi se pare o încălcare grosolană a voinței oamenilor. 87% din cetățeni au votat 300 de parlamentari, iar noi, în legislația trecută am avut 688, iar acum 465, câți vor fi la viitoarele alegeri?! Un parlamentar american reprezinta 57700 de locuitori, un parlamentar român reprezinta 3367 locuitori. Ați aprobat pensiile speciale încălcând articolul 16 din Constituție. Ați retrocedat sate, terenuri agricole și păduri moștenitorilor unguri ilegal, pentru că statul român a despăgubit aceste bunuri cu 5 tone aur si 287 milioane dolari statului ungar. Domnilor economiști și juristi, ați uitat măsura, dar ați depășit măsura! Domnilor juriști, măcar dvs. aveți grijă prin aplicarea fermă a legii că 35% din populația țării trăiește în subzistență, 40% din familiile țării sunt dezmembrate, copii fără părinți, părinți fără copii. Pădurile noastre au fost tăiate și sunt tăiate în modul cel mai barbar posibil. Bogățiile subsolului au fos date pe nimic corporațiilor multinaționale. De la dvs trebuie să plece inițiativa intrării pe un făgaș normal, instituțional și de păstrare a identității noastre.

Gheorghe Băeșu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.