Jurnalism cetatenesc

Seiful fără cifru

Ziarul de Vrancea
12 mar 2012 679 vizualizări
MARŢI 13 - ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE

În primele două luni ale acestui an, serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, populaţia şi personalul de la locul de muncă au acţionat pentru stingerea a 65 incendii. Majoritatea, 59, s-au produs la gospodării ale populaţiei, iar 38 dintre acestea au fost provocate de coşuri, canale sau burlane de fum defecte sau necurăţate şi de exploatarea necorespunzătoare sau cu defecţiuni a mijloacelor de încălzire.

Fiecare zi de marţi 13 este stabilită, la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ziua informării preventive. Prima dată de acest fel din 2012 este în luna martie. Cu acest prilej şi avînd în vedere numărul de incendii ce s-au produs la gospodăriile populaţiei în ultima perioadă, dorim să reamintim cetăţenilor cîteva norme specifice de apărare împotriva incendiilor.
Astfel, sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite.
O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură). Acestea vor fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atît sobele metalice cît şi burlanele se vor amplasa la distanţa de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă.
Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.
Pentru sobele care funcţionează pe bază de combustibil solid, în faţa uşilor de alimentare se fixează o tablă metalică cu dimensiunile de 50 x 70 cm pentru protejarea pardoselii combustibile. Se admite folosirea combustibilului gazos (gaz metan, G.P.L.) numai la sobe ori alte mijloace de încălzire omologate – fabricate expres pentru acest fel de combustibil.
Important de reţinut este ca focul să nu fie aprins în sobe cu lichide inflamabile, acestea trebuie să fie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul şi cenuşa să fie aruncate în gropi special amenajate.


Compartimentul Informare şi Relaţii Publice- ISU Vrancea





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.