Jurnalism cetatenesc

„E nevoie de soluţii după ce se încearcă îndepărtarea soţului violent”

Ziarul de Vrancea
12 mar 2012 725 vizualizări
Trasul de păr, neglijarea, actele de gelozie sau refuzul de a susţine familia constituie forme de violenţă în familie, iar autorităţile sesizate despre astfel de infracţiuni sînt "obligate să se deplaseze de îndată la faţa locului". Aceste prevederi sînt incluse în Legea privind modificarea Legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, care a fost promulgată de către preşedintele Traian Băsescu. Conform acesteia, "adresarea într-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare" constituie violenţă verbală. De asemenea, legea defineşte categoria de "violenţă psihică" prin fapte precum "provocarea de stări de tensiune sau de suferinţă" precum şi "violenţa demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor". Cum au primit interlocutorii noştri aceste modificări ale Legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice puteţi afla din sondajul următor.

Caterina Filip, contabilă, Focşani

„Este un cadou foarte frumos făcut femeilor de 8 Martie, pentru că, în cele mai multe cazuri, ele sînt victimele violenţei domestice. Este adevărat că uneori sau de multe ori şi copiii, dar tot mamele au răspunderea de a-i apăra şi pe aceştia. Din păcate, nu neapărat legea le era necesară, ci au nevoie de soluţii după ce încearcă să îndepărteze soţul violent. Unele se tem de reacţiile şi mai violente ale soţului de după, altele se tem că nu se descurcă financiar, că nu îşi pot feri copilul... Sînt multe probleme care trebuie rezolvate, nu e totul să vină poliţia să îl ia din casă în seara asta şi mîine vine înapoi şi o calcă în picioare pe biata femeie.”

Dumitru Voinea, pensionar, Focşani

„Era nevoie, nu vedeţi cîţi nebuni sînt? Să intervină organele de ordine fără să îi anunţe femeia, pentru că poate ea se teme, sau poate o ameninţă. Să îi pună la punct pe nenorociţii care îşi bat femeile! Pe femeie să nu o atingi nici cu o floare, aşa se spune!”

Gabriela Savin, profesor, Focşani

„Adevărul este crud, dar din păcate, zi de zi mor o mulţime de femei în toată lumea din cauza partenerului de viaţă... şi din nefericire Romania este una dintre ţările în care la ora actuală nimeni nu face nimic pentru ele, nici măcar nu au parte de sprijinul familiei. Eu sînt contra violenţei în familie şi nu consider că o femeie „merită” să fie maltratată. Cred că trebuie să existe o instituţie care să o ajute ca să iasă din acest calvar. Dar, din nefericire pentru  Romania, trebuie să mai aşteptăm mulţi ani ca societate să se conştientizeze şi să facă ceva concret împotriva abuzurilor.”

Ilinca, pensionară, Focşani

„Trebuia mai demult înăsprită legea asta! Era cazul să moară femeile alea ca să fac şi ei ceva? Şi parcă în cazul ăluia care şi-a omorît femeia în coafor şi pe altele nevinovate, dacă se ştia că este violent doar, a făcut cineva ceva? Şi acum ne spune în bătaie de joc că i s-a descărcat pistolul... Nu cred că legea asta va rezolva cazuri de genul acesta. Nici nu ştiu ce va rezolva legea asta... Sînt o mulţime de femei care suferă săracele şi nu le ştie nimeni... Cred că ţine şi de gradul de cultură şi de cît îl duce capul... dacă mai şi bea, sau e şomer... nici nu ai la ce să te aştepţi...”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.