Jurnalism cetatenesc

Asta e părerea mea!

Ziarul de Vrancea
4 feb 2012 1249 vizualizări
Rampele suferinţei

Vedem în jurul nostru tot felul de nenorociri: oameni bolnavi, orbi ori cu dizabilităţi locomotorii. Aşa s-au născut sau au fost cîndva ca şi noi, oameni normali, cu o viaţă normală, dar cu care soarta a fost nedreaptă. Adesea îi compătimim însă de cele mai multe ori îi evităm, căci nu mai cunoaştem ce e solidaritatea. Cu sau fără ajutorul nostru, ei îşi duc însă crucea cu demnitate  şi preţuiesc viaţa mult mai intens decît o fac oamenii sănătoşi. Orbii se bucură de natură prin intermediul  florilor, iar cei cu probleme locomotorii îşi alină suferinţa privind un meci de fotbal. Sînt conştienţi de problemele pe care le au, dar  nu se plîng şi merg mai departe. Cu toţii cunoaştem persoane care au fost condamnate să trăiască pe viaţă într-un scaun cu rotile. Din păcate, mulţi dintre aceştia nu sînt luaţi în seamă decît de familiile lor. De-a lungul timpului au fost aprobate numeroase legi care să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, însă cu ce folos dacă acestea nu sînt respectate aşa cum ar trebui? Sînt convinsă că şi vouă v-au atras atenţia acele rampe “special amenajate” la intrarea în anumite instituţii, care să servească persoanelor cu nevoi speciale. Eu le numesc rampele suferinţei, ale umilinţei. Şi acum mă  întreb: la ce folosesc ele? Nici măcar un om sănătos nu poate urca acele pante abrupte. Să nu mai vorbim despre aceste rampe de metal care iarna sînt pline de polei. Le observăm, ne amuzăm, ne indignăm şi mergem mai departe. Nu ştim să luăm atitudine pentru că mentalitatea pe care o avem nu ne permite. Mereu afirmăm că nu stă în puterea noastră să schimbăm această situaţie, dar oare în puterea cui revine această atribuţiune? Cu toţii sîntem conştienţi că în această ţară  lucrurile se fac de mîntuială, de ochii lumii, pentru că aşa cere legea, şi nu pentru că un om ţintuit în scaun are nevoie de ele.  Mă întreb şi eu … oare autorităţile vor observa aceste nereguli, oare vor aplica în sfîrşit acele amenzi usturătoare instituţiilor care nu au în dotare rampe corespunzătoare? Greu de crezut, căci trăim în Romania, iar aici se merge pe principiul „unde-i lege-i şi tocmeală”, iar neregulile sînt  mascate cum e ascuns gunoiul sub preş: ai dat şpagă cui trebuie şi poţi considera că ai respectat legea.


Lorena Meca


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
erwin, acum 4465 zile, 6 ore, 6 minute, 37 secunde
... mai lorena ce spui de intim la 19? prietenii stiu de ce! ;)
wind, acum 4467 zile, 9 ore, 37 minute, 40 secunde
ca o completare @paolo: in Romania nu se va schimba nimic pana cand nu vor trece 5-6 generatii complete de oameni cu tot cu copii. Comunismul si mai ales hibridul numit de noi "democratie" citeste integral
paolo, acum 4467 zile, 10 ore, 24 minute, 20 secunde
in romania nu se va schimba nimic pana cand romanii nu isi vor schimba mentalitatea dar si atitudinea fata de toate naregurile ce se savarsesc in fata ochilor .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.