Jurnalism cetatenesc

De ce nu mai citesc tinerii?

Lorena Meca
18 sep 2011 10095 vizualizări
Asta e părerea mea!

Această simplă interogaţie "De ce nu mai citesc tinerii?" trezeşte semne de întrebare  atît în rîndul profesorilor, cît şi asupra părinţilor, care nu mai ştiu cum să îşi îndemne odraslele să citească mai mult. Acest fenomen al crizei de lectură e din ce în ce mai pregnant în societatea în care trăim, mai ales că internetul şi mass-media au devenit surse principale de informaţii. Astfel, diversitatea  programelor tv şi internetul i-au cucerit treptat pe oameni  şi au reuşit, în acelaşi timp, să îi îndepărteze definitiv de filele cărţilor. Cu un simplu clik şi cu un efort intelectual minim, poţi afla orice doreşti fără a mai fi nevoie să consulţi numeroase cărţi de specialitate. Astăzi, singurele volume care mai stîrnesc interesul tinerilor sînt cele din programa şcolară. Posibilele note mici pe care le-ar putea lua, îi determină pe elevi să le parcurgă, ori să le lectureze în rezumat pe internet. Nu îi mai preocupă cititul, aleg să petreacă ore întregi în faţa calculatorului, în loc să facă  mişcare, iar socializarea pe facebook cu prietenii e mult mai plăcută decît în parc, ori la o cafea în oraş. Nimeni nu mai e interesat să ţină in mînă o carte, să o atingă, să se bucure de mirosul proaspăt al tiparului.
Avem tendinţa de a judeca doar copiii cînd vine vorba de lectură, însă în aceeaşi situaţie se regăsesc şi oamenii mari, care, în ritmul alert al vieţii moderne, au din ce în ce mai puţin timp pentru a se delecta prin lectură. Buletinele de ştiri şi primele pagini ale ziarelor  le oferă fărîma de informaţie care îi ţine conectaţi la realitate, iar cînd toată lumea aleargă după bani şi putere, savurarea unei cărţi devine un lux pe care puţini şi-l mai permit. Sîntem mult prea comozi să mai citim o carte şi o înlocuim  cu emisiunile televizate care nu necesită concentrare, limbajul e accesibil pentru o masă cît mai mare de public, iar divertismentul e la ordinea zilei. Pentru ce să mai citim o carte, cînd emisiunea x e mai interesantă? Şi, din păcate, mulţi tineri chiar iau în serios tot ceea ce văd acolo, uneori încercînd să îi imite pe acei „idoli” agramati şi analfabeţi. Pot gîndi : „De ce să învăţ, de ce să citesc, cînd alţii cu şcoală puţină ajung vedete şi cîştigă mulţi bani?”  Am rămas surprinsă să văd oameni care pur şi simplu se amuză cînd le adresez întrebări de genul: ”Ce aţi citit în ultima vreme?”, ”Ce carte v-a impresionat?”. Foarte mulţi m-au evitat, cu scuza că sînt prea grăbiţi... ori nu aveau un răspuns şi au fugit de dialog. Încă o dată îmi întăresc convingerea că trăim într-o ţară care a ajuns într-o situaţie dezagreabilă pentru că cetăţenii  ei o fac să fie aşa. Sînt persoane care ignoră regulile şi principiile, care nu-şi doresc progresul şi evoluţia. Atunci îi întreb: încotro...?

Lorena MECA – student jurnalism


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Andrei Butcu, acum 4006 zile, 8 ore, 14 minute, 8 secunde
Am gasit o solutie a acestei probleme: http://www.amazon.com/dp/B00CQGNAUS Pagina de Facebook a cartii este: https://www.facebook.com/pages/Cartea-DE-30-DE-PAGINI/190589317761904?bookmark_t=page Si citeste integral
A.R, acum 4560 zile, 1 ora, 43 minute, 23 secunde
Dar de ce nu mai citesc oamenii ziare care le-ar putea aduce un aport cultural si educational? De ce sunt atat de atasati de tabloide?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.