Jurnalism cetatenesc

Pulsul oraşului

Lorena Meca
11 iul 2012 1967 vizualizări
Admişi fără diplomă de bacalaureat. „Şcolile postliceale scot asistenţi medicali pe bandă rulantă”

Elevii care nu au absolvit examenul maturităţii mai au o soluţie: şcolile postliceale, dat fiind faptul că acestea sunt singurele instituţii de învăţămant în care diploma de bacalaureat nu este obligatorie. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat recent că intenţionează să dezvolte reţeaua de şcoli postliceale, astfel încat fiecare elev să aibe posibilitatea de a învăţa o meserie. Cum comentează cititorii şi interlocutorii noştri aceasă situaţie şi cat de mare încredere au în aceste şcoli puteţi afla din sondajul următor.


Ciprian Pricope, elev, Focşani

„Din punctul meu de vedere aceste şcoli postliceale sunt foarte bune. Decat să stea un an degeaba acasă mai bine învaţă o meserie. Chiar dacă nu au luat bacul, mulţi chiar optează pentru aceste cursuri şi ajung să îşi facă meseria aşa cum trebuie. Depinde de fiecare cat de mult se pregăteşte. Cat de serioase sunt aceste şcoli nu ştiu. Nici facultăţile nu mai prezintă în ziua de azi mare încredere.”

Mariana Parfenie, Focşani
 

„Aceste şcoli oferă posibilitatea celor care nu au luat bacalaureatul să înveţe o meserie. Din păcate însă, aceste unităţi scot asistenţi pe bandă rulantă care ajung în spital şi nu ştiu să facă o injecţie. Chiar nu mi-aş dori să ajung pe mana unor astfel de oameni. Dacă şi-a luat angajamentul să facă aceste cursuri, căci nu o putem numi şcoală, elevul trebuie să fie conştiincios şi să înveţe. Trebuie să cunoască bazele meseriei, să fie învăţat cum să se comporte cu pacientul. Dacă spre exemplu mă duc la medic şi dau peste o tanără care a absolvit aceste cursuri şi nu are habar de meserie, este clar că a luat acele examene pe ochi frumoşi. Nu sunt de acord nici cu frecvenţa redusă. Ar trebui să se ducă zi de zi la şcoală, să li se numere absenţele mai ceva ca la liceu. Pai sunt mulţi elevi care nici nu trec pe la şcoală şi se trezesc cu diplomă de asistent medical.”

Foto3
Ionela Marian, casnică, Tulnici

„Nu mi-ar plăcea să fiu tratată de un absolvent de şcoală postliceală. Din păcate nu sunt suficient de pregătiţi şi nu sunt învăţaţi cum să se comporte cu pacientul. Aceste şcoli scot asistenţi pe bandă rulantă şi cand ajungi în spital te mai întrebi de ce sunt atat de neîndemanatici.”


Valentina Gălăţeanu, elevă, Focşani

„Chiar dacă elevul nu a luat bacul trebuie să i se ofere şansa să înveţe o meserie. Pe de altă parte nu mi-aş dori să pic pe mana unui astfel de absolvent. Acum nici nu trebuie să exagerăm, căci mulţi poate sunt conştiincioşi şi se pregătesc cum trebuie pentru această meserie.”

Anonim

„Aceste şcoli sunt un dezastru. Ai luat bacalaureatul, nu l-ai luat, oricum eşti candidatul ideal. Doar banul contează. Numai asistenţi medicali nu pregătesc. Cum să îţi doreşti să fii tratat de astfel de absolvenţi cand ei nici măcar nu vin la ore? Cunosc pe cineva care a urmat aceste cursuri şi ştiu cum se pune problema acolo. Spre exemplu, la o şcoală de profil din oraşul Focşani şi notele se iau pe ochi frumoşi, fără să te stresezi prea mult. Cum vă explicaţi că dacă nu te prezinţi la examen ai nota de trecere asigurată? Din păcate aşa se pregătesc asistenţii care maine ne vor trata. Nu ar trebui să ne mai mirăm că atunci cand ajungem la spital cu copilul să i se facă o perfuzie, asistenta îl chinuie de parcă ar fi prima oară cand face acest lucru. Aceste şcoli ar trebui să introducă reguli mult mai riguroase, astfel încat doar cel care se pregăteşte temeinic să ia diploma. E viaţa noastră pusă în joc, însă pe nimeni nu mai interesează cand e vorba de bani mulţi.”

Sondaj realizat de Lorena Meca


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.