Jurnalism cetatenesc

Pulsul oraşului

Lorena Meca
10 iul 2012 2289 vizualizări
„Tinerii nu au nicio şansă de angajare în oraşul Focşani”


Disponibilizări pe bandă rulantă

Criza financiară afectează din ce în ce mai mulţi vranceni. Cum resursele pentru achitarea lefurilor sunt limitate, angajatorii reduc din personal. Numai ieri peste 300 de angajaţi de la societatea de termoficare ENET SA au fost trimişi în şomaj tehnic pe perioada verii. Cum comentează cititorii şi interlocutorii noştri această situaţie şi cum privesc posibilitatea angajării în oraşul Focşani puteţi afla din sondajul următor.


Mihaela Lechea, elevă, Tulnici

„Este foarte greu pentru oamenii care au intrat în şomaj. Din păcate în toată ţara vorbim de disponibilizări. În Focşani e dificil să mai ocupi un loc de muncă. Nu mai avem industrie, nu mai avem nimic. Posibilităţile de angajare sunt minime mai ales pentru tineri. Peste tot se cere experienţă, iar să ieşi de pe uşile facultăţii cu un serviciu nu prea ai şanse. De multe ori nu avem loc din cauza persoanelor în varstă, care ţin cu dinţii de acel post. Angajatorul nu îşi mai bate capul cu un nou venit şi preferă să îl ţină în funcţie pe cel cu experienţă. Dacă
s-ar căuta soluţii s-ar găsi. Din punctul meu de vedere singura posibilitate să ieşim din criză e să creăm locuri de muncă.”


Dorina Anghel, casnică, Focşani

„Oamenii sunt daţi afară pe bandă rulantă. Cat despre locurile de muncă pentru tineri... sunt inexistente în acest oraş. Inevitabil îmi aduc aminte de cum era pe vremea lui Ceauşescu. Trăiam mult mai bine. Aveam siguranţa zilei de maine. Acum cand te aştepţi mai puţin eşti dat afară de la serviciu. Trebuie să muncim în mai multe locuri pentru a ne asigura traiul.”



Rodica Petrea, bucătăreasă, Focşani

„Angajările au sistat de mult timp. Acum disponibilizările sunt la putere. Muncim cat pentru trei şi primim aceeaşi leafă. Tinerii au cel mai mult de suferit. Ei chiar nu au nicio şansă de angajare în Focşani. Şi relaţia contează mult să deschizi uşi şi să ocupi un serviciu. Înainte era altfel. Făceai practică în liceu iar cand terminai ştiai o meserie. Acum nu se mai pune accent pe acest lucru. Se face multă teorie iar dacă sunt puşi să facă ceva concret nu ştiu. Pe vremea comunismului nu aveam grija zilei de maine. Ne asigura o casă, un serviciu. Acum tinerii trebuie să se descurce pe cont propriu. Ar trebui să se investească în acest oraş, să se creeze mai multe locuri de muncă. Chiar şi în agricultură ar merge treaba dacă s-ar găsi cineva care să se implice. Cumpărăm legume din străinătate, iar noi nu suntem în stare să cultivăm pămanturile aşa cum trebuie.”


Adina Gabriela Moscu, elevă, Focşani

„Din nefericire locurile de muncă se reduc zi de zi. Romania nu a ieşit încă din criza financiară, iar această situaţie va continua indiferent de cine va fi la putere. Nu trebuia să se facă atat de multe disponibilizări. Cei care au rămas trebuie să muncească dublu pe acelaşi salariu. Nimeni nu mai comentează cand e în joc locul de muncă. Noi tinerii nu avem nicio şansă. Mulţi pleacă în străinătate să muncească, să-şi facă un viitor. Focşaniul este un oraş de provincie. Pană şi locurile de muncă spun acest lucru. Înainte chiar dacă salariile nu erau mari, fiecare om avea un serviciu. Aveai un trai liniştit. Acum trebuie să te zbaţi pentru fiecare bănuţ.”

Sondaj realizat de Lorena Meca


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.