Jurnalism cetatenesc

"In Romania cine are bani face facultate"

Ziarul de Vrancea
21 aug 2011 1582 vizualizări
In ultimii ani facultatile particulare au cistigat teren in fata facultatilor de stat, astfel incit e nevoie doar de diploma de bacalaureat pentru a te numi student. Proaspat iesiti de pe bancile scolii, multi opteaza pentru facultatile particulare pentru ca nu ii solicita atit de mult, iar prezenta nu e obligatorie. Astfel, in multe cazuri “patalamaua” a devenit cauza principala pentru care studentul incepe o facultate. Aceasta ii foloseste ulterior pentru a-si gasi un job sau pentru a-si pastra locul de munca. Care sint diferentele intre facultatile de stat si cele particulare? Cit de nociv este pentru societate acest fenomen al diplomelor pe banda rulanta? Raspunsurile oferite de interlocurorii si cititorii nostri le puteti afla in rindurile care urmeaza.

Loredana Mocanu, somera, Focsani

 

“Sint mari diferente…dar la cit de pregatiti sint si profesorii, ce pretentii sa ai de la student? Multi se inscriu la facultate sa primeasca diploma... caci aceasta hirtie conteaza mult in zilele noaste. Facultatile din Romania sint adevarate fabrici de facut diplome”.

Vasilica Stanciu, pensionara, Focsani

 

“Cei care opteaza pentru o facultate de stat au mult mai multe sanse decit cei care se inscriu la particular. Se invata mult mai serios iar profesorii sint mai bine pregatiti si au o experienta mult mai mare. Acum toti vor facultate. Ar trebui sa mearga numai acei copii care sint cu adevarat pregatiti. Sint multi care au terminat la tara si sint inteligenti, dar care nu au posibilitati sa mearga mai departe. In Romania cine are bani face facultate. Banul vorbeste peste tot. Nu mai are importanta ca inveti sau nu. Diploma conteaza”.


Ionut Alexandru, student, Focsani

 

“La particular, profesorii isi dau mult mai mult interesul decit la stat, pentru ca vorbim si de foarte multi bani pe care studentul ii scoate din buzunar. La stat, profesorul este platit si nu prea isi da el interesul pentru mai bine. E o difereta si totul se rezuma la bani. Nu mai e nevoie sa inveti pentru admitere… pentru nimic. Multi profesori isi scot banii din restante… au tot interesul sa pice studentul. Acum toata lumea face facultate. Nimeni nu se mai axeaza pe o meserie, pentru ca fiecare alege calea cea mai usoara. Acum depinde de facultate. Majoritatea alearga dupa universitatile particulare, pentru ca se intra foarte simplu: doar cu diploma de bacalaureat. Sint facultati pe toate drumurile, iar multe sint chiar ieftine si fara multe cerinte la invatatura. Din pacate multi au impresia ca dupa ce termina facultatea ajung directori”.


Ane-Marie Stavri, asistenta farmacie, Focsani

 

“Acum s-a impamintenit ideea ca la facultatea particulara nu se invata. Studentii care au de gind sa invete, invata oriunde. Spre deosebire de stat, la particular taxele sint mult mai mari, insa si conditiile mai bune. Multi vor sa faca o faculate pentru ca au impresia ca daca ai o facultate esti si mai bine platit. E acea conceptie ca daca ai studii superioare esti pe alta treapta. Inainte nu facea toata lumea facultate, era o diferenta. Acum cei mai multi dintre noi facem facultati, unii profesam in domeniu, altii nu, unii fac facultatea doar de dragul de a avea o diploma.”

Elena Crisan, pensionara, Focsani

 

“Sind diferente foarte mari intre stat si particular. La particular nu se face materie suficienta, studentii nu se pregatesc la fel de constiincios, prezenta nu e obligatorie. Acum cine vrea face facultate. Nimeni nu mai cauta loc de munca pentru ca nu au unde sa mai munceasca. Multe fabrici s-au desfiintat si astfel multi aleg facultati crezind ca au alte sanse. Dar cind ei merg la faculate de dragul de a merge, neinvatind mai nimic, unde sa gaseasca loc de munca?

Anonim

“Foarte mare diferenta intre stat si particular. La particular diplomele se dau pe banda rulanta. Cunosc situatii cind venea acasa cu 7, 10 subiecte pe care le copia si le prezenta la examen. Tot ce e in tara asta e un haos total. Nimeni nu mai vrea o meserie din care sa-si cistige existenta, pentru ca ne-am trezit ca putem lua cu atita usurinta diplomele, dar nu ne intrebam ce facem dupa ce obtinem o asemenea “hirtie” care nu are nicio valabilitate, atitat timp cit nu ai invatat cu adevarat pentru ea. Si inainte se faceau multe smecherii… ieseau multi care nu stiau mai nimic…dar aveau cit de cit o cultura generala. Erau materii abstracte care nu te invatau o meserie. Absolventii de facultati particulare din zilele noastre nici nu stiu sa citeasca. Vad multe reclame cu diverse universitati care se lauda ca dau fel de fel de diplome”.

 

Veronica Gorchi, casiera, Focsani

“Cred ca nu este nicio diferenta. Imi pare rau ca tinerii din ziua de azi nu aleg o meserie si prefera sa alerge dupa diplome. Pe vremea lui Ceusescu invatamintul era exagerat. Acum mi se pare ca e mai flexibil doar ca educatia e la pamint. Profesorii nu mai au putere asupra studentului. Atita timp cit plateste facultatea, studentul poate decide soarta profesorului”.

Sondaj realizat de Lorena Meca


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
elene, acum 4633 zile, 14 ore, 55 minute, 25 secunde
Nu exista nici o diferenta intre facultatile particulare si cele de stat.Examenele se dau la fel ,doar ca la facultatile particulare taxele sunt mai mici.Acesta e motivul pentru care se inscriu multi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.