Jurnalism cetatenesc

AFLAM DE LA AVOCATUL POPORULUI

Ziarul de Vrancea
14 iun 2011 962 vizualizări
Actele administrative care privesc apararea si securitatea nationala nu pot fi excluse de la controlul instantei de contencios administrativ

Dupa cum se cunoaste, Avocatul Poporului este o autoritate publica autonoma si independenta, care are ca misiune apararea drepturilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Pentru a-si putea indeplini misiunea, Avocatul Poporului a fost investit cu o serie de instrumente juridice specifice. Unul dintre acestea, mai putin cunoscut publicului larg, dar nu lipsit de importanta, este "punctul de vedere" pe care Avocatul Poporului il transmite Curtii Constitutionale in cazul sesizarilor privind exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor care se refera la drepturile si libertatile cetatenilor. Acest punct de vedere, pe care Curtea Constitutionala trebuie sa-l ceara, a fost instituit pe considerentul ca implicarea Avocatului Poporului in domeniul justitiei constitutionale ridica eficienta activitatii de aparare a drepturilor omului, datorita practicii bogate a acestuia in domeniu.

O speta recenta, in care punctul de vedere al Avocatului Poporului a cintarit greu in balanta instantei, este cea solutionata prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 302 din 1 martie 2011. într-un dosar, avind ca obiect un litigiu privind functionarii publici, Curtea de Apel Brasov a ridicat din oficiu exceptia de neconstitutionalitate a art.5 alin.(3) din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, care prevede, printre altele, ca actele administrative care privesc apararea si securitatea nationala nu pot fi atacate in fata instantei de contencios administrativ, decit pentru exces de putere. în motivarea exceptiei se arata ca, intr-un stat de drept, activitatea justitiei nu poate fi obstructionata prin norme inferioare Constitutiei, care sa sustraga controlului judecatoresc si alte acte administrative decit cele prevazute de Constitutie. Or, textul criticat interzice atacarea actelor administrative emise in domeniul apararii si securitatii nationale, chiar daca privesc raporturi de munca ori alte raporturi care tin de viata intima sau privata a persoanelor care isi desfasoara activitatea in institutiile din domeniul respectiv, cum este cazul in speta. Astfel, aceste institutii se bucura de imunitate jurisdictionala dincolo de limitele acceptabile intr-un stat democratic. în punctul sau de vedere, Avocatul Poporului apreciaza ca reglementarea criticata este neconstitutionala. Ea exclude de la actiunile in contencios administrativ actele administrative privind apararea si securitatea nationala, in contradictie cu dispozitiile art.126 alin.(6) din Constitutie, care excepteaza doar doua categorii de acte: cele de comandament cu caracter militar si cele care privesc raporturile cu Parlamentul. în plus, potrivit art.53 din Constitutie, restringerea exercitiului unor drepturi trebuie sa fie necesara intr-o societate democratica si trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o. însusindu-si punctul de vedere al Avocatului Poporului, Curtea Constitutionala a decis ca sintagma prin care art.5 alin.(3) din Legea contenciosului administrativ exclude de la controlul judecatoresc actele administrative cu privire la apararea si securitatea nationala este neconstitutionala. Prin urmare, de la data publicarii Deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si anume 9 mai 2011, textul respectiv isi inceteaza aplicabilitatea, astfel incit controlul instantei de contencios administrativ se extinde si in acest domeniu. Se instaureaza astfel cea mai importanta garantie a respectarii drepturilor omului, in sensibilul domeniu al apararii si securitatii nationale.

Reamintim ca persoanele care se considera lezate de autoritatile publice se pot adresa Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului, care are ca raza de competenta judetele Braila, Galati si Vrancea. Sediul nostru este situat in Galati, Bulevardul Marea Unire, zona Faleza Dunarii, in cladirea Camerei de Conturi. Va asiguram ca sintem intotdeauna in slujba cetateanului si putem fi contactati telefonic la numarul 0236/32.00.10 si pe e-mail la adresa avpgalati@avp.ro; de asemenea, acordam zilnic audiente, intre orele 9 "" 16, cu exceptia zilei de vineri, cind programul este de la 9 la 12.


Expert, Liviu COMAN-KUND


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.