Jurnalism cetatenesc

Omul conteaza, nu religia

Ziarul de Vrancea
16 oct 2007 1322 vizualizări
casatoriile intre persoane de nationalitate si religie diferite se intilnesc tot mai des la noi

La sfirsitul saptaminii trecute, la Casa Casatoriilor a fost oficiata o cununie civila intre o focsaneanca si un cetatean de origine irakiana. Evenimentul a avut loc in prezenta doar a doi martori, prieteni ai miresei, in afara ofiterului de stare civila, la dorinta celor doi miri, care au preferat o ceremonie discreta. Cei doi vor trai in Romania, cel putin pina la terminarea razboiului din Irak. Aceste casatorii intre persoane de nationalitate si religie diferite se intilnesc tot mai des in tara noastra, mai ales dupa ce granitele noastre s-au deschis. Daca in anii "â"¢90 Romania era pentru cetatenii straini numai o tara de tranzit, cresterea nivelului de trai si integrarea in UE au transformat-o in destinatie finala pentru tot mai multi imigranti. Ce parere au cititorii nostri cu privire la aceste casatorii puteti citi in rindurile urmatoare:


Geta V., 58 ani, contabil, Focsani


"Eu nu sint de acord cu casatoriile intre persoane de nationalitate si religie diferite, pentru ca, in primul rind noi, ne-am nascut ortodocsi si, in al doilea rind, in Romania sint destui barbati. O astfel de casatorie poate rezista in timp, dar depinde de el, deoarece daca este fortat sa ramina in tara trebuie sa accepte traiul nostru. Si ea trebuie sa-si mentina punctul de vedere. Daca vrei sa reusesti in viata poti munci si in Romania si sa ai satisfactii, nu trebuie sa pleci in strainatate."


Vasilica Mincu, 37 ani, bucatar, Focsani


"Intr-o casnicie importante sint comunicarea si dragostea si, astfel, oricare legatura intre doi oameni, indiferent de nationalitate si religie, poate rezista. Omul conteaza, nu religia. Pe parcurs se pot schimba multe, pentru ca fiecare a fost crescut intr-o anumita societate si religie. Toate problemele aparute datorita religiei si credintei se pot rezolva perin comunicare. Se pot aplana multe lucruri daca exista intelegere intre cei doi. Degeaba sint de aceeasi religie daca nu exista dragoste si comunicare."


Vica Toader, 58 ani, casnica, Focsani


"Eu cred ca doua persoane, chiar daca au religii diferite, se pot intelege. In timp, unul dintre ei poate sa treaca la religia celuilalt. Daca ei se cunosc de mult timp si au discutat aceste aspecte, importante de altfel, pot reusi ca relatia lor sa reziste in timp. Nu vad in viitorul lor nici un impediment daca se iubesc si daca exista intelegere. In viata sint multe obstacole, insa trebuie sa ai grija cum le faci fata."


Tinca Ene, 78 ani, pensionar, Focsani


"O casnicie intre persoane de nationalitate si religie diferite poate rezista daca exista intelegere. Depinde de cel care nu este de religie ortodoxa, daca se poate adapta la cerintele de la noi. Dupa parerea mea, cetatenii irakieni pot fi mai rigizi si mai fixati pe religia lor. Aceasta le impune un anumit drum si principii in viata. Dar daca se iubesc si se respecta pot trece peste multe in viata. Din experienta mea, pot spune ca, in general, femeia lasa mai mult de la ea pentru ca o casnicie sa mearga bine. Pe vremuri, reprezenta o problema casatoria intre un ungur si o romanca sau invers. Spun asta deoarece mama mea s-a recasatorit cu un ungur si era o situatie delicata atunci cind se intilneau toti din familia lui. Insa conteaza mult sa se inteleaga cei doi pentru a rezista casnicia lor."


Nicusor Toma, 19 ani, Suraia


"Eu sint de acord cu casatoria intre doua persoane cu religia diferita. Atita timp cit dragostea este mare si sentimentele sint reciproce, eu cred ca nu mai conteaza nimic pentru ca cei doi sa-si uneasca destinele. Pot trece astfel peste orice obstacol."


Aura Craciun, 17 ani, eleva, Suraia


"Iubirea este mai presus de orice, asa ca o astfel de casnicie poate rezista in timp. Prin iubire poti depasi orice obstacol. Eu sint de acord cu casatoriile intre doua persoane de nationalitate si religie diferite. Nu am nimic impotriva acestora. Pe linga iubire ar trebui sa existe insa comunicare si intelegere intre cei doi."


Maricica Marin, 50 ani, asistent medical, Focsani


"Nu cred ca religia poate fi o piedica intr-o casnicie. Depinde insa de fiecare, cum considera ca ii este bine. Daca ei cred ca se pot impaca si intelege in ce religie sa traiasca, pot reusi sa aiba o casnicie durabila si trainica. Cei care sint de religie musulmana sint mai habotnici in ceea ce cred ei, iar daca cel de religie ortodoxa accepta principiile acestuia va fi bine. Depinde in ce tara vor alege sa traiasca."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.