Ultima oră

VIDEO!!!!Slujba de tarnosire la biserica Manastirii Musinoaiele

Silvia Vrînceanu Nichita
11 iul 2011 4969 vizualizări
Cu aceasta ocazie, credinciosii s-au putut inchina la moastele Sfintului Ierarh Teodosie de la Brazi Peste 2.500 de credinciosi au luat parte ieri, in duminica a IV - a dupa Rusalii, la slujba de sfintire a noii biserici a Manastirii Musinoaiele din comuna Fitionesti, eveniment pentru care monahii se pregatesc de ani buni.

înalt preasfintitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, alaturi de un sobor de preoti din Vrancea, a oficiat Sfinta Liturghie si s-a declarat impresionat de modul in care s-a schimbat asezamintul monahal in ultimii ani. Cu aceasta ocazie, la manastire au fost aduse si moastele Sfintului Ierarh Teodosie de la Brazi, considerat ctitorul asezamintului. De un alb imaculat, intregul complex monahal este inundat de flori in aceasta perioada si poate rivni pe buna dreptate la titlul de cea mai frumoasa manastire din regiune. Avind o istorie zbuciumata, manastirea Musunoaiele dateaza de la sfirsitul secolului al XVII-lea, cind era metoc al Manastirii Brazi de linga Panciu. In acele timpuri, pe valea Zabrautiului erau mai multe hanuri si mori de vint, despre care isi mai amintesc doar cei mai in virsta localnici. Biserica de zid a fost ridicata in 1943 si pictata in anul 1951. Manastirea este desfiintata de comunisti, dar reinfiintata in anul 1991, prin stradania parintelui protosinghel Cleopa Nichita, staretul actual al manastirii. Zidirea Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", care a fost sfintita ieri, a inceput in anul 2002, iar anul trecut a fost finalizata lucrarea de pictare a lacasului de cult de catre pictorul Milica Nastase din Iasi. In interior totul este nou nout si arata foarte bine, intrucit arhitectii nu au facut rabat de la calitate. Usile din lemn masiv de la intrare, confectionate de mesterii de la Cerasa, au fost montate chiar simbata.

în ultimii ani aici s-au sfintit doua paraclise noi si s-au construit mai multe anexe gospodaresti, inclusiv un iaz cu peste. De asemenea, cimitirul a fost reamenajat, crucile monahilor fiind confectionate din marmura alba. Potrivit oficialilor Episcopiei Buzaului si Vrancei, "in manastire s-a statornicit o buna rinduiala calugareasca, in care se impletesc rivna pentru sporirea duhovniceasca cu stradania spre nevointa si implinirea ascultarilor calugaresti". La manastirea Musinoaiele trudesc noua calugari. In lacasul de inchinaciune a nevoit in anii 40 parintele Evghenie Hulea, considerat unul dintre "Sfintii inchisorilor comuniste" si cel care le-a fost de ajutor partizanilor asunsi in munti. Merita precizat ca, alaturi de o multime de credinciosi ramasi anonimi, manastirea a fost sponsorizata de mai multi oameni de afaceri din zona, cei mai generosi dintre donatori fiind proprietarii afacerii FAN Courier, unul dintre cele mai mari business-uri de curierat din tara, detinut de trei antreprenori din comuna Fitionesti. (Silvia VRINCEANU)


Cititi si:Fotoreportaj) Slujba de tarnosire la biserica Manastirii Musinoaiele



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.