Local

VIDEO | Cum a fost la prima horă a „dezbinării” din Focșani, pe 24 ianuarie 2020

Ziarul de Vrancea
24 ian 2020 6269 vizualizări

La Focșani, pe 24 ianuarie 2020, se joacă de două ori „Hora Unirii”, în funcție de simpatiile politice. Ceea ce ar fi trebuit să fie un prilej pentru concordie și împăcare, a devenit o zi a învrăjbirii din cauza rivalităților politice.

În loc să-și dea mâna și să organizeze împreună manifestările dedicate acestui eveniment unic în viața orașului nostru, Prefectura județului, reprezentată de Gheorghiță Berbece, și Primăria, condusă de PSD-istul Cristi Misăilă, au ales să sărbătorească separat. Astfel i-au împărțit, la fel ca înainte de 1859 și pe focșăneni, nu în moldoveni și munteni, ci în liberali și pesediști.

În realitate, supărarea lui Misăilă și a lui Oprișan din 2020 s-ar putea să vină dintr-un motiv foarte lumesc. Să ne reamintim: ”O sută de euro pe secundă. Aceasta a fost viteza cu care Consiliul Județean Vrancea a cheltuit bugetul de 1,65 de milioane de lei pe care l-a alocat manifestării de la 24 ianuarie 2019. Evenimentul dedicat aniversării a 160 de ani de la Unirea din 1859 a durat, cu tot cu parada militară, puțin peste o oră. Nu știu voi ce părere aveți, dar vă pot spune că până și colțul mustății lui Cuza, de pe ecranul montat în fața Prefecturii s-a ridicat , la aflarea acestui record.”-fragment din articolul 24 ianuarie 2019 la Focșani: Relatare despre o paranghelie de 100 de euro pe secundă, publicat în Ziarul de Vrancea.

Vă prezentăm în continuare imagini de la prima „horă a dezbinării” din Piața Unirii Focșani, organizată de Prefectura Vrancea și Garnizoana Focșani, boicotată în totalitate de Consiliul Județean Vrancea și Primăria Focșani. Singurul care a rostit un discurs după ce a citit mesajul premierului Ludovic Orban a fost prefectul de Vrancea, Gheorghiță Berbece. S-a putut observa o mobilizare aparte pentru această acțiune a primarilor liberali din Vrancea, dublată de o prezență a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea.

La eveniment organizat de Prefectura Vrancea și  Garnizoana Focșani a post prezentă Monica Anisie, ministrul Educaţiei Naţionale.Deși a venit puțin după începerea primei părți a momentului oficial, ministrul educației  s-a dovenit foarte actică la final dansând Hora Unirii câteva minute bune, susţinută de şefele Inspectoratului Şcolar şi Casei Corpului Didactic.

 

Cea de-a doua „horă a dezbinării” de la Focșani, în organizarea Primăriei, urmează să se desfășoare, conform programului anunțat, la ora 18:30.

Citiți șiȘ Ce a spus prefectul Gheorghiță Berbece după încheierea manifestărilor

 Institutia Prefectului judetul Vrancea: „Mii de vrânceni au fost prezenți în Piața Unirii din Focșani pentru a participa la evenimentele organizate de Instituția Prefectului Județului Vrancea și Garnizoana Focșani, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române - 24 Ianuarie 1859.

Chiar dacă au fost sabotate cu obstinență de către conducerea Consiliului Județean și Primăriei Focșani, care au refuzat orice colaborare pe acest subiect, ba mai mult, au avut o atitudine total nepotrivită în mass-media, lucru ce a condus la îndepărtarea oricărui posibil invitat, vrâncenii au venit să se prindă în Hora Unirii și să se bucure de moment. Iată cuvântul prefectului Gheorghiță Berbece către cei prezenți:

«Doamnelor și domnilor,

Distinși invitați,

Dragi focșăneni și vrânceni,

Sunt bucuros și onorat să mă aflu alături de dumneavoastră pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române - 24 Ianuarie 1859. În fiecare an acest moment este tratat de unii ca unul de bilanț politic sau administrativ și, de ce nu, de campanie electorală.

Eu doresc să-l tratăm doar așa cum este, un moment istoric marcant din istoria noastră, a românilor. Știm că istoria este scrisă de invingători. Dar oare, după decembrie 1989, cine sunt aceia? Cumva a fost rescrisă istoria, având ca fundament fapte și documente reale, nu mistificate? De 30 de ani, dar cu precădere în ultimii 20 de ani, focșănenilor și vrâncenilor li s-a transmis pe căi oficiale că istoria s-a oprit după 24 ianuarie 1859 și la finalul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Li s-a confiscat, din ignoranță sau dintr-un interes meschin, dreptul la a-și cunoaște trecutul.

Poate că este momentul să restabilim realitatea. Modernizarea României și, implicit a orașului și județului nostru, începută în epoca lui Cuza a continuat în vremea lui Carol I și a marilor oameni politici din vremea sa: Ion Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, C.A. Rosetti, Ion Câmpineanu, Pache Protopopescu și, de ce nu, Nicolae Săveanu, primar al orașului Focșani și prefect al județului Putna. Ei sunt o parte dintre oamenii politici care, după venirea pe tron a regelui Carol I în 1866, au adoptat în același an Constituția ce a denumit noul stat ROMÂNIA.

Un motiv de bucurie este acela că în ultima săptâmână, la Focșani, au fost lansate două cărți despre istoria orașului, despre marii oameni ai acelor vremuri, despre eforturile lor pentru ca Focșaniul, care era la începutul domniei lui Cuza un târgușor oarecare, să se transforme radical în anii care au urmat, pentru a deveni unul dintre cele mai importante orașe ale României, înfloritor din punct de vedere economic, cu o viață culturală bogată și care a dat numeroși oameni de valoare țării.

Prima cale ferată construită pe raza județului nostru, care a unit orașul Focșani de Mărășești a fost inaugurată la 18 octombrie 1881, de regele Carol I și este rezultatul politicii economice «Prin noi înșine». Acest lucru nu este un secret dar, din păcate, prea puțini îl amintesc în zilele noastre, deși este un motiv de mândrie. De altfel, cea mai frumoasă descriere a urbei noastre, datează tot de la acea vizită a regelui, când Dimitrie Gusti, pe atunci primar al orașului Iași, a toastat: «în sănătatea Focșanilor, acest inel de logodnă între Moldova și Țara Românească». Ce comparație poate fi mai frumoasă, mai plină de substanță și adevăr decât asta?

Din păcate, evoluția orașului nostru a fost întreruptă odată cu instalarea comunismului și un păcat mai mare este acela că nu a fost reluată după 1990. Atunci când ne construim viitorul ar trebui să ținem cont și să tragem învățăminte din experiențele predecesorilor noștri, cei care au construit orașul Focșani și județul Vrancea.

Închei prin a mulțumi Garnizoanei Focșani pentru organizarea acestui eveniment și dumneavoatră, celor prezenți în Piața Unirii, că aţi acceptat invitaţia de a sărbători alături de noi Ziua Unirii Principatelor Române, urându-vă din inimă «La mulţi ani» și «Hai să dăm mână cu mână»!”

Citiți și:Pentru că pe 24 ianuarie nu mai pot să cheltuie 100 euro/secundă ca anul trecut, Oprișan și Misăilă se dau supărați!;

Toanele „Megastarului” vrâncean în pragul zilei de 24 ianuarie;

Ziua Unirii la Focșani: Hai să dăm mână cu mână, separat, nu împreună!;

Fotografia zilei: Cum văd alții ce se întâmplă azi la Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.