Local

Ziua Unirii la Focșani: Hai să dăm mână cu mână, separat, nu împreună!

Ionel Sclavone
24 ian 2020 7647 vizualizări

De 24 ianuarie – Ziua Unirii de la 1859, la Focșani se va juca de două ori „Hora Unirii”, în funcție de simpatiile politice. Ceea ce ar fi trebuit să fie un prilej pentru concordie și împăcare a devenit o zi a învrăjbirii din cauza rivalităților politice.

În loc să-și dea mâna și să organizeze împreună manifestările dedicate acestui eveniment unic în viața orașului nostru, Prefectura județului, reprezentată de Gheorghiță Berbece, și Primăria, condusă de PSD-istul Cristi Misăilă, au ales să sărbătorească separat. Astfel i-au împărțit, la fel ca înainte de 1859 și pe focșăneni, nu în moldoveni și munteni, ci în liberali și pesediști.

Prefectura Vrancea va organiza, împreună cu Garnizoana Focșani, evenimentul dedicat Unirii de la 1859 cu începere de la ora 13.00, în Piața Unirii. Din cauza resurselor financiare destul de reduse, manifestarea organizată de Prefectură și Garnizoana se anunță destul de sobră dar, se va încheia cu o tradițională Horă a Unirii.

Inițial, manifestarea organizată de Prefectură și Garnizoana Focșani ar fi trebuit să înceapă de la ora 11.00, însă conducerea instituției, respectiv prefectul Berbece au decalat ora pentru că în același timp a fost anunțată o slujbă religioasă la Catedrala Sf. Parascheva, oficiată de ÎPS Ciprian.

„(…) Instituția Prefectului și organizatorul manifestărilor dedicat Zilei Unirii Principatelor – 24 Ianuarie 1859, Garnizoana Focșani, au mutat ora de începere la 13:00, pentru ca cetățenii ce doresc să participe la eveniment dar și la Te Deum-ul de la Catedrala Ortodoxă, să aibă această posibilitate”, a anunțat Prefectura într-o comunicare adresată presei.

La câteva ore după evenimentul Prefecturii și al Garnizoanei, de la 17.30, se va mai desfășura unul, sub „patronajul” Primăriei Focșani condusă de PSD-istul Cristi Misăilă. Programul prevede un moment de evocare istorică probabil tradiționala scenetă bazată pe poveștile lui Creangă, în Piaţeta Teatrului Focşani, un marș al torțelor și, evident, tradiționala Horă a Unirii care se va juca, încă o dată, în Piaţa Unirii.

Situația este total penibilă și a fost generată de un orgoliu nejustifcat, de care au dat dovadă primarul Cristi Misăilă și șeful său pe linie de PSD, Marian Oprișan și care nu-și are locul în relațiile instituționale dintre Prefectură, Primărie și Consiliul Județean.    

Supărarea când îmi vine...

Totul a început în  urmă cu câteva săptămâni, când Prefectura a anunțat că intenționează să organizeze evenimentul dedicat Unirii de la 1859, împreună cu Garnizoana Focșani. A fost transmisă o adresă celor două instituții, Consiliul Județean și Primăria Focșani, în care li se solicita să se alăture acestui demers și, totodată să-și desemneze participanții care urmau să susțină discursuri publice.

„În acest sens, vă solicităm să ne comunicați până la data de 14.01. 2020, ora 16.00 numele persoanelor care vor reprezenta instituția dumneavoastră la aceste manifestări, dacă doriți susținerea unui discurs în cadrul alocuțiunilor și durata acestuia, pentru a fi inclus în program. Vă solicităm de asemenea, să ne comunicați dacă instituția dumneavoastră are un program dedicat zilei de 24 ianuarie, care este acesta precum și alte inițiative organizatorize legate de acest subiect. Vă mulțumim pentru colaborare”, se arată în adresa transmisă de Prefectură.

În locul unui răspuns instituțional, Marian Oprișan și Cristi Misăilă au ales să-i răspundă printr-o scrisoare publică, pe un ton arogant, cu scopul evident de a-l umili pe destinatar: „Deși ne dorim să fim îngăduitori cu lipsa de experiență și expertiză în administrație a reprezentantului Guvernului, apreciem că este impardonabilă maniera în care acesta înțelege să confiște vrâncenilor cea mai plină de semnificații sărbătoare a Focșaniului, Unirea Principatelor, în numele unui politicianism inacceptabil (...) Mai mult decât o ignoranță, apreciem că este o jignire ca reprezentanții Consiliului Județean și ai Primăriei Focșan, să fie doar întrebați, dacă doresc să transmită un mesaj în cadrul unui program deja stabilit” ș.a.m.d.

Așa se face că, deși lucrurile se puteau rezolva foarte simplu, în cadrul unei întâlniri în trei, având în vedere că cele trei instituții sunt perete în perete și ținând cont și de „experiența și expertiza în administrație” pe care o revendică Oprișan și Misăilă, anul acesta Ziua Unirii va fi sărbătorită separat. Și asta din cauza, repet, unora pe care îi plătim, din banii noștri, ca să administreze orașul și județul, iar nu ca să-și arate ifosele de primadonă.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.