Local

Noi reguli pentru șoferii vrânceni. Valabilitatea permiselor de conducere se modifică

Ionel Sclavone
22 nov 2023 3539 vizualizări

Codul rutier se modifică din nou, în ceea ce privește valabilitatea permiselor de conducere. După noile reguli, șoferii cu vârstă sub 70 de ani își vor schimba permisele mai rar. În schimb, cei mai vârstnici, trecuți de 70 de ani, vor fi obligați să-și schimbe permisul mai des.

Șoferii vrânceni cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ aflat în dezbatere. Regulile se modifică și pentru conducătorii auto care au depășit vârsta de 70 de ani, conform proiectului de lege.

Noile reguli nu se vor aplica pentru permisele de conducere emise înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi din Codul Rutier. Acestea vor fi preschimbate la termenul înscris pe ele.

Modificările vor viza valabilitatea permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (mașini mici). Astfel, pentru cei care dețin astfel de permise, termenul de preschimbare va fi majorat de la 10 ani, cât e acum, la 15 ani. De menționat că această regulă se va aplica doar șoferilor care nu au împlinit 70 de ani.

Inițiatorii proiectului își justifică măsura arătând că de prelungirea valabilității permiselor de conducere la 15 ani vor beneficia în jur de 3.000.000 de șoferi. Aceștia vor cheltui mai puțini bani și vof pierde mai puțin timp pentru a-și schimba documentele.

Pe de altă parte, în cazul șoferilor trecuți de 70 de ani, valabilitatea permiselor de conducere, pentru categoriile amintite mai sus, se va reduce. Astfel, acești șoferi vor fi obligați să preschimbe permisul la fiecare cinci ani.

Totodată, proiectul prevede ca șoferii trecuți de 80 de ani vor trebui să-și preschimbe permisul de conducere, indiferent de categorie, la fiecare doi ani.

Reducerea perioadei de valabilitate a permiselor auto pentru persoanele vârstnice va duce la o scădere a numărului de șoferi care conduc vehicule pe drumurile publice deși suferă de afecțiuni medicale ce pot influența negativ capacitatea de a conduce. Scopul final urmărit este reducerea numărului de accidente rutiere cu consecințe grave.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.