Local

1.000 de sinistrati au fost hraniti de Crucea Rosie

Marius Grigorescu
5 sep 2005 644 vizualizări
Bucatariile de campanie au potolit multe guri infometate. Miercurea si vinerea s-a facut numai mincare de post

De aproape doua luni, voluntarii filialei de Cruce Rosie sint in permanenta alaturi de vrincenii napastuiti din satele sinistrate. Asa cum le cere si statutul, voluntarii Crucii Rosii au distribuit donatii in permanenta, au vegheat la sanatatea oamenilor si au fost alaturi spiritual de familiile care au ramas pe drumuri dupa ce apele involburate le-au invadat casele. Un ajutor pe care nici guvernantii si nici multimiliardarii Romaniei nu l-au dat si, cel mai probabil, nici nu l-ar fi putut da. Sute de familii au primit haine, cereale, mincare calda, paturi si materiale igienico-sanitare de prima necesitate de la Crucea Rosie. Voluntarii din intreaga tara s-au mobilizat, facind eforturi considerabile pentru a stringe aceste ajutoare atit de necesare sinistratilor. Mai nou, in parteneriat cu o firma germana, Crucea Rosie Vrancea va ridica si 12 locuinte pentru tot atitea familii care isi vor lua viata de la capat.


Inca din luna iulie, voluntarii Crucii Rosii, au gatit zilnic in bucatariile de campanie pentru familiile sinistrate din Mircestii Vechi si Vadu Rosca. Cu ajutorul unor bucatarii militare, aproximativ 1.000 de vrinceni au servit masa calda de trei ori pe zi chiar la ei in sat. Hrana a fost colectata, depozitata si gatita de voluntarii organizatiei timp de aproape doua luni. Dupa cum ne-au spus voluntarii, putini sinistrati au dat in aceasta perioada o mina de ajutor la spalatul vaselor sau la curatatul legumelor. Mai mult, unii dintre ei, dupa ce mincau, nici macar nu stringeau farfuriile de unica folosinta. In acest moment, inca mai functioneaza o bucatarie de campanie pe izlazul de la Botirlau, acolo unde sint hraniti zilnic 300 de muncitori adusi de Gigi Becali care ridica locuinte pentru sinistrati. "10 voluntari ai Crucii Rosii pregatesc trei mese zilnic pentru cei 300 de muncitori adusi de Gigi Becali. Tot de la bucatariile noastre au primit hrana calda toti sinistratii din Vadu Rosca si Mircestii Vechi. In general, se gatea o supa sau ciorba de legume, iar la felul doi spaghetti cu sos, orez cu lapte, varza cu carne, sarmale, ardei umpluti, paste cu ciuperci, orez cu ciuperci ... Mincare a fost foarte buna. Am incercat mereu sa diversificam meniul, in functie de posibilitati. Miercurea si vinerea se facea numai mincare de post", ne-a spus directoarea Filialei Vrancea a Crucii Rosii, Rodia Davidean. In ciuda indiferentei afisate de multi sinistrati, suportul moral, poate mai important decit hrana de zi cu zi, a fost "asigurat" tot de acesti voluntari neobositi ai organizatiei caritabile. "Imi aduc aminte ca, la Vadu Rosca, faceam seara ceai cald si ne stringeam cu totii, cu batrinii si batrinele care nu mai aveau un acoperis deasupra capului si faceam un fel de sezatoare. Fiecare isi amintea clipele de groaza si povestea ce a facut pentru a se salva si pentru a-si mai salva cite ceva din gospodarie. Au fost momente emotionante pentru toti si cred ca astfel oamenii au mai prins putere ca sa treaca peste aceste necazuri", isi mai aminteste Rodica Davidean, directoarea filialei de Cruce Rosie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.