Local

Pretul gazelor naturale explodeaza dupa aderare

Marius Grigorescu
17 feb 2006 2751 vizualizări
Acesta urmeaza sa ajunga la 270 dolari/1000 mc, fata de 110 dolari/ 1000 mc, cit este in prezent.

Distribuitorii autohtoni de gaze naturale considera ca pretul de achizitie al gazelor naturale se va tripla ca efect al procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Aceste costuri vor afecta consumatorii finali, deci atit populatia cit si marii consumatori din tara. Afirmatia a fost sustinuta de catre societatea Distrigaz Nord, printr-un comunicat de presa. "Este posibila o triplare a costurilor de achizitie a gazelor naturale de productie interna, ca parte a procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana", se arata in comunicatul de presa remis de reprezentantii Distrigaz Nord. In negocierile de aderare la UE, Romania s-a angajat sa aduca pretul gazelor naturale la nivelul celui din import, adica la 270 dolari/1000 mc, fata de 110 dolari/1000 mc, cit este in prezent. Acum insa, autoritatile romane negociaza o perioada de gratie de doi ani pentru alinierea la aceste preturi, astfel incit, populatia sa resimta cit mai putin aceste scumpiri. Conform studiilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, conform estimarilor, in trimestrul trei al anului 2007, pretul gazelor naturale va ajunge la 200 de dolari/1000 mc, a celor de import la 255 dolari/1000 mc, iar pretul

final reglementat va fi de 336 dolari/1000 mc. Chiar daca in acest moment pretul intern de productie al gazelor naturale ajunge la 180 dolari/1000 mc, in medie, populatia plateste cu toate taxele, inclusiv TVA, 320 dolari/1000 mc. Ceea ce inseamna ca populatia va plati la finele lui 2007 cel putin 400 dolari/1000 mc de gaze naturale. Numai in acest an au fost anuntate scumpiri la gazele naturale cu 25 dolari/1000 mc, dar pretul mediu intern la 1 aprilie va ajunge la 282 dolari/1000 mc. Pretul mediu reprezinta pretul platit de populatie dar si de unii agenti economici. Pretul pentru populatie urmeaza sa creasca insa in acest an cu 35%, pina la 1 aprilie urmind sa se plateasca cu 10% mai mult, adica 10.500 lei/mc. Cei mai afectati vor fi, bineinteles, proprietarii microcentralelor termice de apartament care vor primi facturi duble sau chiar triple in viitorul apropiat, lucru valabil si pentru producatorii de energie termica in sistem centralizat, cum este SC ENET SA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.