Național

România coboară în clasamentul global privind libertatea presei. Cenzura politică, în creștere

Camelia Condurache
30 dec 2019 2360 vizualizări

„Bun venit în anii '90!” - titrează Reporters sans frontières (RSF), în secțiunea despre libertatea presei, monitorizată în România pe durata anului 2019. 

„Câteva mijloace de comunicare independente reușesc să supraviețuiască alături de marile grupuri media, dar sunt supuse unor inspecții fiscale și financiare arbitrare, ori de câte ori critică politicieni puternici”, precizează RSF.

Dacă anul trecut se situa pe locul 44, în 2019 România este pe locul 47 în clasamentul global privind libertatea presei, după țări precum Papua Noua Guinee, Namibia sau Slovacia. Din cele 180 de țări studiate, primele locuri din clasament sunt ocupate de Norvegia, Finlanda și Suedia.

RSF:Autoritățile din România încearcă să reducă orice critică la adresa sistemului

„Lipsa de considerare a guvernului pentru jurnalism și mass-media, cenzura politică în creștere și creșterea autocenzurii sunt principalele caracteristici ale peisajului mediatic actual. Instituțiile media sunt foarte politizate, mecanismele lor de finanțare sunt opace sau chiar corupte, iar politicile lor editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor. Acestea sunt fenomenele deranjante care au devenit norma în România.[...]

Consiliul Național al Audiovizualului nu își îndeplinește cu adevărat rolul de reglementare și nu condamnă abuzurile. În prezent, aproximativ zece proprietari de mass-media sunt ținta procedurilor penale de către parchetul anticorupție sau de parchetul general.

Autoritățile presează constant jurnaliștii pentru a-și dezvălui sursele și încearcă să reducă orice critică la adresa sistemului. Agenții guvernamentali care se prezintă ca jurnaliști au început recent să se infiltreze în organizațiile de știri. Câteva mijloace de comunicare independente reușesc să supraviețuiască alături de marile grupuri media, dar sunt supuse unor inspecții fiscale și financiare arbitrare, ori de câte ori critică politicieni puternici. Autoritățile, companiile din sectorul privat și persoanele fizice au început recent să invoce Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) al UE ca motiv de refuz a accesului la informații sau de amenințare și judecare a jurnaliștilor în legătură cu raportările lor de investigație.”

Indicatori luați în calcul

În cadrul analizei realizate, sunt luați în calcul următorii indicatori: pluralism (măsoară gradul în care opiniile se reflectă în media), independența presei (gradul în care media poate funcționa independent de mediul politic/guvernamental), mediul de funcționare, legislație, transparență (măsoară gradul de transparență al instituțiilor și procedurile care afectează modul în care sunt produse știrile), infrastructura media, abuzuri.

Despre RSF

Fondat în 1985, în orașul francez Montpellier, Reporteri fără frontiere (RSF) este un ONG independent cu statut consultativ în cadrul Organizației Națiunilor Unite, al UNESCO, al Consiliului Europei și al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). RSF este acum una dintre cele mai importante organizații non-profit din lume în domeniul apărării și promovării libertății de informare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.