Educație

ANALIZĂ | Cum arată Revoluția din '89 în manualele școlare: istoria recentă, în doar câteva fraze

Camelia Condurache
29 dec 2019 3769 vizualizări

Avem pretenția ca generațiile tinere să-și cunoască istoria și să-și aprecieze eroii, dar v-ați întrebat vreodată cum le sunt relatate în manualele școlare cele mai importante evenimente din istoria recentă a țării?

Să luăm, spre exemplu, Revoluția din 1989 - acum, la 30 de ani distanță - și să ne uităm prin manualele publicate de Ministerul Educației pe site-ul manuale.edu.ro.

Pentru început, de precizat ar fi că istoria românilor se studiază în clasele a IV-a, a VIII-a și a XII-a, adică în clase terminale, la finalul celui de-al doilea semestru, în luna iunie.

Într-o analiză publicată pe site-ul edupedu.ro, se arată că „în programa de Istorie pentru clasa a VIII-a, aprobată în 2017, după care acum se vor elabora noile manuale, nu este menționată deloc Revoluția din Decembrie 1989."

O Revoluție surprinsă în câteva fraze, înainte de vacanță

Când învață elevii despre Revoluția din '89? În al doilea semestru, în luna iunie, înainte ca elevii să susțină examene, foarte aproape de vacanța de vară. 

Câte ore de curs sunt alocate Revoluției din '89? O singură oră de curs. Conform edupedu, în toate programele aprobate de Ministerul Educației, schimbarea de la regimul comunist la cel democratic are alocată o oră de curs.

Câte pagini sunt alocate Revoluției din '89 în manualele școlare? Și aici, avem o surpriză: dintre manualele publicate de Ministerul Educației, pentru clasa a IV-a, cel de la Editura Corint acoperă Revoluția din '89 în doar două fraze: 

La Editura Aramis, lecția despre Revoluție are o jumătate de pagină:

Pentru clasa a VIII-a, manualele de istorie nu sunt publice pe niciun site oficial al Ministerului Educației. Așa că trecem direct la clasa a XII-a

Pentru clasa a XII-a, editura Corvin relatează Revoluția într-o jumătate din pagina 142:

În aceeași manieră și pe același subiect, editura Niculescu alocă jumătate din pagina 85:

La fel și editura Corint (pag.86):

În concluzie, la 30 de ani de la Revoluția din 1989, nu se menționează nimic despre comemorările anuale dedicate eroilor Revoluției, despre cadavrele furate din Timișoara și arse în București (Operațiunea Trandafirul), despre faptul că soții Ceaușescu au fost executați în prima zi de Crăciun. Nici despre faptul că la Revoluție au murit peste 1000 de persoane și peste 3000 au fost rănite și nici până în prezent vinovații nu au fost pedepsiți. Nu se menționează nimic despre masacrul de la Otopeni, despre psihoza teroriștilor și crimele comise sub acest pretext. 

Așadar, după 30 de ani, cu un dosar al Revoluției încă neelucidat și cu o sigură oră alocată lui decembrie '89 la școală, să nu ne mire că elevii de acum vor crește fără să-și cinstească eroii și fără sa-și cunoască istoria recentă a propriei țări.

Într-un episod viitor, vom urmări dacă și cum relatează manualele școlare de acum mineriadele, o altă zonă gri, cu un dosar încă neelucidat după (aproape) 30 de ani.  (Camelia Condurache)

Surse: Edupedumanuale.edu.ro (FOTO)

Edupedu: Ce s-a întâmplat în 1989, pe scurt ---> https://bit.ly/2tGcqpb


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.