Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Unde ar putea avea loc următoarea mare ofensivă ucraineană?

Ziarul de Vrancea
18 sep 2022 823 vizualizări

Armata rusă trece printr-o perioadă de șoc, susține un general australian n “În timpul acestei perioade de șoc Ucraina poate captura cel mai mult teren și distruge cel mai mare număr de trupe inamice. Și exact asta fac”, mai explică Mick Ryan

Armata rusă pare să fi pierdut inițiativa la toate nivelurile în Ucraina, forțele armate ale Kievului având acum posibilitatea de a le obliga să efectueze retrageri tactice pe toate fronturile, explică generalul australian Mick Ryan.

Generalul în retragere afirmă într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că ofensiva ucraineană din nord-estul țării care a dus la prăbușirea frontului rusesc din Harkov continuă să exploateze apărarea incoerentă și plină de gafe a armatei ruse. „Mii de kilometri pătrați ai teritoriului ucrainean au fost recapturați și numeroase orașe și locuitorii lor au fost eliberate”, amintește acesta.

Generalul Mick Ryan, un absolvent al Colegiului de Comandă și Stat Major al Pucașilor Marini americani, afirmă că activitățile de decepție și planificare operațională au fost cruciale pentru forțele armate ale Kievului în a reuși să ia prin surprindere armata rusă în această nouă fază a războiului. „Faptul că au reușit să exploateze această oportunitate arată că Ucraina a avut un plan excelent de a înșela atât forțele rusești regulate, cât și unitățile lor de recunoaștere tactică și supraveghere”, subliniază el.

Generalul mai notează că, în mod ironic, rușii au fost cei care la începutul secolului XX au fost unii dintre primii proponenți ai importanței unor astfel de planificări la nivel operațional pentru forțele armate. „Acest lucru nu se vede în rezultatele actuale ale forțelor armate rusești, care au demonstrat niveluri istorice de incompetență și prostie”, mai spune el.

Ce înseamnă toate aceste lucruri pentru zilele sau săptămânile care vor urma?

În primul rând, ofensivele simultane ale ucrainenilor din Harkov și Herson au compromis complet operațiunile rusești din Donbas. Ele au compromis liniile de aprovizionare ale forțelor armate rusești și au cauzat o problemă și mai mare la nivel psihologic pentru soldații și militarii ruși care luptă în estul Ucrainei.

În al doilea rând, rușilor le va fi greu să continue să lupte în est fără a răspunde la amenințările pe care forțele ucrainene le ridică acum pentru zonele aflate în spatele primelor linii ale frontului, unde este organizată logistica armatei ruse. Această problemă se va agrava pentru forțele rusești dacă ucrainenii vor continua să avanseze pe celălalt mal al râului Oskil. Pentru a răspunde la aceste amenințări rușii vor fi nevoiți să își reorienteze forțele către estul Ucrainei, o posibilitate fiind ca ele să își transfere din unitățile aflate în regiunea Herson. „Acest lucru efectiv distruge orice capabilități ale rușilor de a realiza acțiuni ofensive atât în estul cât și sudul Ucrainei”, explică generalul Ryan, adăugând că situația creează și alte oportunități pentru comandamentul militar de la Kiev. Din cauza faptului că rușii își pot întări un sector al frontului doar prin transferarea de trupe aflate pe un alt front, este posibil ca în perioada următoare să vedem o serie de retrageri tactice în cascadă ale forțelor rusești pe mai multe fronturi. Acestea, alături de pierderile de echipament și personal care le însoțesc, compromit capacitatea Rusiei de a dicta ritmul și locul unde vor avea loc noi lupte. Asta înseamnă că practic următorul mare atac al Ucrainei ar putea avea loc aproape oriunde.

„Ucrainenii au luat inițiativa în acest război”, subliniază Mick Ryan, explicând că ucrainenii au reușit să șocheze trupele rusești, precum și pe comandanții lor. „Această perioadă de șoc în general este o perioadă productivă pentru cei aflați în ofensivă. În timpul acestei perioade de șoc Ucraina poate captura cel mai mult teren și distruge cel mai mare număr de trupe inamice. Și exact asta fac”, spune generalul australian. „Deși toate ofensivele în cele din urmă încetinesc din cauza oboselii trupelor atacatoare și a faptului că acestea își depășesc liniile de aprovizionare, ofensiva ucraineană probabil mai are ceva energie”, afirmă Mick Ryan, adăugând că „ucrainenii par să simtă potențialul unei prăbușiri mai mari a rușilor în est”.

„Vom studia această campanie pentru decenii în viitor. Dar acum trebuie să ne asigurăm că Occidentul continuă să furnizeze echipamentele și munițiile pentru această campanie și pentru cele care vor urma”, concluzionează generalul Mick Ryan.

Zelenki: “Nu există niciun fel de acalmie”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că nu va exista niciun răgaz în luptele pentru recâștigarea teritoriului pierdut în fața Rusiei, în timp ce Kievul a anunțat că trupele sale au avansat pe malul estic al râului Oskil, amenințând forțele de ocupație ruse în Donbas (est). Traversarea râului Oskil reprezintă o altă etapă importantă a contraofensivei Ucrainei în regiunea Harkov (nord-est), întrucât el curge spre sud, spre râul Siverski Doneț, care trece direct prin Lugansk, una dintre cele două provincii ale regiunii Donbas. “Forțele armate ucrainene au traversat Oskil. De ieri, Ucraina controlează malul estic” al râului, a indicat armata ucraineană duminică noapte pe Telegram.

Serhii Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, a remarcat tot pe Telegram:”Regiunea Lugansk este chiar alături. Dezocuparea nu este departe”.

În acest context, Zelenski a promis că va menține presiunea asupra Moscovei după victoriile rapide ale Ucrainei în regiunea Harkov în această lună. “S-ar putea ca unii dintre voi să aibă impresia că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie”, a afirmat președintele ucrainean în discursul său nocturn de duminică spre luni. “Dar nu există niciun fel de acalmie. Sunt pregătiri pentru următoarea serie. Căci Ucraina trebuie să fie liberă. Toată”, a afirmat el.

Președintele american Joe Biden a declarat de asemenea că o victorie a Ucrainei înseamnă o retragere a forțelor ruse de pe întreg teritoriul țării și a promis acesteia sprijinul SUA atât timp cât este nevoie. “A câștiga războiul în Ucraina înseamnă a scoate complet Rusia din Ucraina și a-i recunoaște suveranitatea. Ei înving Rusia”, a declarat el duminică.

Marea Britanie a declarat că forțele ruse și-au extins atacurile împotriva infrastructurii civile în Ucraina în urma eșecurilor pe câmpul de luptă și probabil că le va extinde și mai mult.

Sfârșitul unei epoci, marcat printr-o ceremonie impresionantă

Lumea și-a luat adio ieri de la regina Elisabeta a II-a în cadrul unor funeralii grandioase la Londra, unde demnitari din toată lumea i-au adus un omagiu suveranei care și-a dedicat cei 70 de ani de domnie pentru a da strălucire Coroanei britanice. După zece zile de doliu național, de omagii și de ritualuri, 2.000 de persoane au participat la o ceremonie religioasă la Abația Westminster.

În public s-au aflat, printre alții, președintele american Joe Biden, împăratul Japoniei, Naruhito, președintele francez Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. După invadarea Ucrainei, Rusia nu a fost invitată. În schimb, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a deplasat la Londra pentru funeralii.

Sicriul a părăsit apoi abația urmat de regele Charles al III-lea, regina consoartă Camilla și membrii familiei regale și a fost plasat pe un afet de tun al Royal Navy înainte de o procesiune istorică, în mare pompă, pe străzile din centrul Londrei, până la Arcul Wellington, de unde a plecat într-un dric spre Castelul Windsor.

Străzile din centrul Londrei s-au trezit ieri blocate în fața măsurilor de securitate excepționale și a afluxului masiv de persoane care au vrut să-și ia un ultim rămas bun de la regină. Încă de la primele ore ale dimineții, autobuzele au fost perturbate de la rutele lor obișnuite, neputând ajunge în inima capitalei.

Mașinile particulare circulau cu greu în Londra, unde era totuși foarte puțină activitate, deoarece ziua a fost declarată nelucrătoare de către autorități.

Toate zonele rezervate pentru ca publicul să vadă procesiunea de după funeralii au fost ocupate în totalitate. Mii de oameni, mulți dintre ei purtând steaguri britanice, au petrecut noaptea în aer liber, în ciuda temperaturilor scăzute, pentru a găsi cel mai bun loc de unde să poată vedea cum trece sicriul însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, în frunte cu regele Charles al III-lea.

Cea mai mare operațiune de securitate din istoria Marii Britanii

Ziua funeraliilor reginei Elisabeta a II-a a marcat punctul culminant a ceea ce a fost considerată cea mai mare operațiune de securitate din istoria Marii Britanii.

Luni, a fost nevoie să se asigure securitatea unor mulțumi uriașe, a multor fețe regale și a unei liste lungi de lideri mondiali și de alți demnitari, iar pentru asta au fost mobilizați mii de polițiști. Dimensiunea sa o depășește pe cea a operațiunilor din weekendul Jubileului de Platină și de la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, când 10.000 de polițiști erau la datorie în fiecare zi. Fostul șef al poliției antitero Nick Aldworth a declarat că este “probabil cea mai mare operațiune organizată vreodată în Regatul Unit”. Ea vine într-un moment în care nivelul de amenințare teroristă din țară este “substanțial”, ceea ce înseamnă că un atac este “probabil”.

Opinia publică a fost îndemnată să raporteze orice comportament suspect, experți în securitate spunând despre potențialii teroriști din mulțimi că ar arăta ca persoane care ar părea “în mod evident nelalocul lor” și neinteresate de ceremonii.

Lider al opoziției: Atât timp cât Orbán este la putere, criza va persista în Ungaria

Premierul Viktor Orbán este principalul vinovat pentru criza nivelului de trai din Ungaria și atât timp cât se află la putere, criza va persista, a declarat, duminică, la Budapesta, Klára Dobrev, europarlamentar din partea partidului ungar de opoziție Coaliția Democrată (DK), în primul său discurs de prim-ministru al guvernului din umbră.

Dobrev a explicat că guvernul din umbră se formează acum deoarece observă că, în prezent, țara se află foarte departe de o Ungarie europeană, mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani. “Situația devine din ce în ce mai gravă pe zi ce trece, iar ceea ce vedem acum este începutul colapsului”, a declarat ea, adăugând că, dacă nu acționează acum, mai târziu va fi mult mai dificil. Politicianul de opoziție a afirmat că Viktor Orbán se află la putere de 12 ani, timp în care a declarat mereu că întotdeauna altcineva este de vină, iar acum a inventat că războiul este cauza tuturor problemelor din Ungaria. “Dacă războiul este cauza tuturor problemelor, cum se face că inflația în Ungaria este de două ori mai mare decât în restul Europei? De ce prețurile alimentelor de aici sunt pur și simplu inaccesibile?, a pus întrebarea Klára Dobrev. “Dacă ar fi adevărat că războiul este cauza tuturor problemelor”, a continuat ea, adăugând: “De ce este forintul ungar cel mai slab și de ce doar aici s-a putut întâmpla ca prețul utilităților să crească peste noapte de șapte ori? De ce sistemul de sănătate din Ungaria s-a deteriorat cel mai mult și de ce se află educația într-o stare atât de dramatică?”. “Răspunsul este foarte simplu: premierul nu spune adevărul”, a declarat politicianul, potrivit căreua Viktor Orbán se ascunde în spatele războiului pentru a evita să fie tras la răspundere pentru ceea ce se întâmplă în țară.

În reacția sa, la anunțul făcut duminică de Comisia Europeană, Klára Dobrev a declarat că Viktor Orbán este de vină pentru suspendarea fondurilor UE pentru Ungaria, și nu războiul din Ucraina.

Alla Pugaciova întorce spatele Kremlinului

Alla Pugaciova, regina muzicii pop sovietice, a denunțat duminică războiul dus de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina, spunând că ucide soldați în scopuri iluzorii, reprezintă o povară pentru oamenii de rând și transformă Rusia într-un paria mondial. De la invazia din Ucraina începută la 24 februarie, Rusia a reprimat vocile critice, artiștii care se exprimă împotriva războiului fiind amendați. Criticii la adresa războiului sunt catalogați drept trădători ai patriei la televiziunea națională.

În vârstă de 73 de ani, Alla Pugaciova, o celebritate deopotrivă în perioada sovietică și în cea post-sovietică și probabil cea mai cunoscută femeie din Rusia, a cerut de asemenea să fie clasată drept “agent străin” după ce soțul său, actorul și prezentatorul de televiziune Maxim Galkin, în vârstă de 46 de ani, a fost inclus pe această listă la 16 septembrie. “Vă cer să mă includeți în rândul agenților străini ai țării mele dragi, în semn de solidaritate cu soțul meu”, a scris Alla Pugaciova pe Instagram, rețea de socializare care este interzisă în Rusia. Cântăreața a spus că soțul său este un patriot care vrea o țară prosperă, cu pace, libertate și “oprirea morții băieților noștri în scopuri iluzorii”.

Alla Pugaciova a spus că Rusia devine un paria, în timp ce viețile rușilor sunt afectate de conflict. Ea nu a folosit cuvântul “război”, dar și-a exprimat clar dezacordul față de ceea ce Kremlinul numește o operațiune militară specială.

Alla Pugaciova și Maxim Galkin au plecat în Israel în martie, la o lună de la invazia rusă din Ucraina, însă artista s-a întors în august în Rusia împreună cu copiii săi.

Astfel de critici dure din partea uneia dintre cele mai celebre persoane din Rusia - cunoscută de mai multe generații - sunt rare și potențial periculoase în Rusia modernă. Ele indică de asemenea nivelul de îngrijorare în rândul elitelor ruse în legătură cu războiului.

China testează o mașină zburătoare, capabilă să atingă 230 de kilometri pe oră

Cercetătorii chinezi de la Universitatea Southwest Jiaotong din Chengdu, provincia Sichuan, au efectuat recent teste rutiere pentru mașini modificate, care folosesc magneți pentru a pluti la 35 de milimetri deasupra unei șine conductoare, potrivit agenției de de presă chineze Xinhua. Aceștia au echipat mașinile cu magneți puternici, fixați pe podeaua vehiculului, permițându-le să leviteze peste o șină conductoare de aproape cinci mile lungime. În total au fost testate opt mașini, iar la unul din teste au fost atinse viteze de aproximativ 230 de kilometri pe oră, potrivit raportului.

Testele au fost efectuate de autoritățile guvernamentale de transport pentru a studia măsurile de siguranță pentru conducerea la viteză mare.

Dar Deng Zigang, unul dintre profesorii universitari care au dezvoltat vehiculele, a declarat agenției de presă că utilizarea levitației magnetice pentru vehiculele de pasageri are potențialul de a reduce consumul de energie și de a crește autonomia vehiculelor. Acest lucru ar putea fi util pentru problemele industriei de vehicule electrice, legate de “anxietatea de gamă” sau atunci când consumatorii se tem că nu vor putea finaliza o călătorie cu un vehicul electric fără a rămâne fără energie.

Dar potențialele probleme de siguranță trebuie încă să fie rezolvate. De exemplu, ce se întâmplă dacă o mașină care călătorește cu viteză mare deviază de la calea sa magnetică sau este doborâtă de un vehicul nemagnetic? Mai există și problema foarte dificilă a infrastructurii: construirea unei rețele naționale de autostrăzi electromagnetice ar dura probabil ani de zile și ar avea nevoie de o investiție publică masivă în orice țară.

Provocările ar putea merita să fie depășite: “o epocă a magnetismului” ar putea revoluționa industria energetică și ar putea ajuta la lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit unei postări pe LinkedIn a lui George Sassine, vicepreședinte la Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare în Energetică din New York. “Deși sună a ficțiune științifico-fantastică, s-ar putea foarte bine ca aceasta să fie viața noastră de zi cu zi în 50 de ani”, a scris el.

Biden nu-i sigur ca va candida și în 2024

Președintele american Joe Biden și-a multiplicat declarațiile-șoc, într-un interviu rar, acordat CBS și difuzat duminică, cu două luni înainte de alegerile de la jumătate de mandat, rămânând vag în privința unei candidaturi la un al doilea mandat la Casa Albă. Liderul democrat a declarat în acest interviu - pentru prima oară - că nu a decis dacă va candida sau nu în alegerile prezidențiale din 2024. “Este o decizie definitivă să candidez? Asta rămâne de văzut”, a declarat el, adăugând că, pentru moment, are “intenția” să candideze.

Joe Biden face aceste declarații în timp ce predecesorul său republican, Donald Trump, flirtează în mod evident cu o nouă candidatură la președinție. Biden va avea 82 de ani la începutul unui al doilea mandat și 86 la sfârșitul acestuia, un subiect care a fost, mult timp, un tabu în tabăra sa.

Alt moment foarte important al acestui interviu este cel în care președintele SUA a aruncat cu piatra în apă și a declarat, din nou, că trupele americane vor apăra Taiwanul, în cazul în care insula ar fi invadată de către China, o declarație care înfurie Beijingul. Întrebat dacă “americanii ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”, liderul american a răspuns că “da, dacă un atac fără precedent s-ar produce”.

Joe Biden a dat asigurări, de asemenea, că l-a avertizat pe omologul său chinez Xi Jinping de riscul unei fugi a investitorilor, în cazul în care Beijingul ar încălca sancțiunile impuse Rusiei din cauză că a invadat Ucraina.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.