Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ISW, despre ofensiva ucraineană: „Nu indică un impas”

Ziarul de Vrancea
4 iul 2023 462 vizualizări

Armata Kievului pare să se concentreze asupra creării unui nivel asimetric de uzură care să conserve forțele ucrainene cu prețul unui ritm mai lent de câștiguri teritoriale, în timp ce forțele și echipamentele rusești sunt treptat epuizate, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a raportat marți că forțele ucrainene își îndeplinesc sarcina principală de a distruge efectivele, echipamentele, depozitele de combustibil, artileria și apărarea aeriană rusească și că „un război de distrugere este egal cu un război pentru kilometri."

Evaluarea lui Danilov subliniază prioritatea campaniei ucrainene în curs de desfășurare este de a reduce efectivele de soldați și echipamentele rusești în detrimentul încercării de a efectua manevre mecanizate masive de amploare pentru a recâștiga rapid mari porțiuni de teritoriu.

Președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Bob Bauer, a subliniat luni că forțele ucrainene au dreptate să procedeze cu prudență și să evite pierderile mari de vieți omenești în contraofensivă, aceasta este dificilă din cauza minelor și a altor obstacole aflate la o distanță de până la 30 km în interiorul teritoriului ocupat de Rusia. Bauer a declarat că forțele ucrainene nu ar trebui să se confrunte cu critici sau presiuni pentru că se mișcă încet.

Forțele ucrainene au eliberat teritorii în mai multe zone ale frontului de la începutul contraofensivei, la începutul lunii iunie. Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a raportat la luni că forțele ucrainene au eliberat un total de 37,4 kilometri pătrați în estul și sudul Ucrainei în ultima săptămână. Forțele ucrainene continuă să avanseze constant și treptat. Ritmul actual al operațiunilor ucrainene nu indică un impas și nici nu constituie o dovadă că Ucraina nu poate recuceri zone mari.

Comparația cu campania de toamnă din Herson

Forțele ucrainene au desfășurat campanii de interdicție lente și graduale împotriva zonelor de concentrare rusești din regiunea Herson de pe malul estic (stâng) și atacuri terestre limitate pe malul vestic (drept) între august și noiembrie 2022, înainte de a forța în cele din urmă retragerea rusă de pe malul drept la jumătatea lunii noiembrie, amintește ISW.

Situația din sudul Ucrainei este diferită, desigur, deoarece nu există un blocaj natural de tipul celui creat de dependența rusă de cele două poduri peste Nipru. Cu toate acestea, contraofensiva ucraineană din Herson a alternat faze de avans relativ rapid cu perioade lungi de pregătire, lupte axate pe uzarea forțelor rusești și câștiguri limitate care, în cele din urmă, au făcut ca pozițiile rusești de pe malul vestic al râului să devină nesustenabile.

Prin contrast, ofensiva rusă de iarnă-primăvară a ajuns la apogeu în puțin peste o lună fără a obține câștiguri semnificative de-a lungul graniței dintre regiunile Lugansk și Harkov. Actuala contraofensivă ucraineană este mai puțin dramatică și rapidă decât cea care a eliberat o mare parte din regiunea Harkov, mai reușită decât eșuata ofensivă de iarnă rusă și, în general, seamănă cel mai mult cu contraofensiva mai lentă, dar în cele din urmă reușită, din Herson, în ceea ce privește ritmul și progresul inițial.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de pregătirea unui atac asupra centralei nucleare Zaporojie

Rusia și Ucraina s-au acuzat marți reciproc că pun la cale un atac iminent asupra centralei nucleare Zaporojie, care este controlată de ruși și care face de mult timp subiectul unor acuze și suspiciuni reciproce.

Trupele rusești au ocupat centrala, cea mai mare instalație nucleară din Europa, care are șase reactoare, în zilele care au urmat invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. De atunci, fiecare parte a acuzat-o în mod regulat pe cealaltă de bombardamente în jurul centralei și de riscul unui accident nuclear major.

Renat Karceaa, consilier al șefului Rosenergoatom, agenția care operează rețeaua nucleară a Rusiei, a declarat că Ucraina plănuiește să arunce asupra centralei muniții îmbibate cu deșeuri nucleare transportate de la o altă centrală nucleară din cele cinci ale țării. "La adăpostul întunericului, în noaptea de 5 iulie, armata ucraineană va încerca să atace stația Zaporojie folosind echipamente de precizie cu rază lungă de acțiune și drone de atac kamikaze", a declarat Karceaa la televiziunea rusă. El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmației sale.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că într-o convorbire telefonică avută cu președintele Franței i-a spus lui Emmanuel Macron că "trupele de ocupație pregătesc provocări periculoase la (centrala nucleară) Zaporojie". El a precizat că a convenit cu omologul francez să mențină situația "sub control maxim împreună cu AIEA", Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU.

Un comunicat transmis de forțele armate ucrainene invocă "date operaționale" potrivit cărora "dispozitive explozive" au fost amplasate marți pe acoperișul celui de-al treilea și al patrulea reactor al centralei. Un atac este posibil "în viitorul apropiat", susține Kievul. "Dacă ar fi detonate, acestea nu ar deteriora reactoarele, dar ar crea o imagine că bombardamentul a fost efectuat de partea ucraineană", se arată în comunicatul publicat pe Telegram. Armata ucraineană dă asigurări că este "pregătită să acționeze în orice circumstanțe".

Zelenski și armata ucraineană nu au furnizat, de asemenea, nicio dovadă pentru afirmațiile lor.

Niciunul dintre reactoarele de la centrală nu produce electricitate în prezent, fiind oprite.

În mesajul său video nocturn, Zelenski a declarat că Rusia plănuiește să "simuleze un atac asupra centralei" sau ar putea avea un alt tip de scenariu. "Dar, în orice caz, lumea vede - și nu are cum să nu vadă - că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia. Și nimeni altcineva", a punctat Zelenski.

Luni a fost cea mai călduroasă zi măsurată vreodată

Luni, 3 iulie, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel mondial, potrivit datelor transmise de Centrul Național american pentru Predicții de Mediu.

Temperatura medie globală a ajuns la 17,01 grade Celsius, depășind recordul din august 2016 de 16,92 grade Celsius, în timp ce valurile de căldură s-au făcut simțite în întreaga lume. Sudul Statelor Unite a fost în ultimele săptămâni sub o cupolă de căldură intensă. În China, un val de căldură persistent a adus temperaturi de peste 35 grade C. În Africa de Nord s-au înregistrat temperaturi de aproape 50 de grade Celsius. Chiar și Antarctica, aflată în prezent în perioada de iarnă, a înregistrat temperaturi anormal de ridicate. Baza de cercetare ucraineană Vernadsky din Insulele Argentine ale continentului alb a depășit recent recordul de temperatură din iulie, cu 8,7 grade Celsius.

"Aceasta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să o sărbătorim", a declarat Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu de la Imperial College London din Marea Britanie. "Este o condamnare la moarte pentru oameni și ecosisteme", spune cercetătorul.

Oamenii de știință au declarat că schimbările climatice, combinate cu un model El Nino emergent, sunt de vină pentru astfel de recorduri. "Din nefericire, promite să fie doar primul dintr-o serie de noi recorduri stabilite în acest an, pe măsură ce creșterea emisiilor (de dioxid de carbon) și a gazelor cu efect de seră, împreună cu un eveniment El Nino în creștere, împing temperaturile spre noi maxime", a declarat Zeke Hausfather, cercetător la Berkeley Earth.

Studiu: Păsările pot "divorța" din cauza promiscuității

Relațiile amoroase sau separările de lungă durată sunt de obicei sinonime cu divorțul în cazul cuplurilor umane, dar se pare că factori similari joacă un rol și în cazul despărțirilor dintre păsări, potrivit The Guardian. Se crede că peste 90% dintre speciile de păsări au în general un singur partener pentru cel puțin un sezon de reproducere, dacă nu chiar mai mult. Cu toate acestea, unele păsări monogame își schimbă partenerul pentru un sezon de împerechere ulterior, deși partenerul inițial a rămas în viață, un comportament numit "divorț".

Deși o serie de studii au analizat posibilii factori asociați cu astfel de despărțiri, experții spun că acestea tind să se concentreze asupra unor specii individuale sau grupuri de specii. În prezent, cercetătorii afirmă că au descoperit doi factori-cheie care sunt implicați în divorț la o gamă largă de specii de păsări: promiscuitatea masculilor și migrațiile pe distanțe lungi.

Rezultatele studiului arată că speciile cu rate de divorț deosebit de ridicate au avut tendința de a fi strâns legate între ele, o constatare care s-a menținut și în cazul speciilor cu rate de divorț deosebit de scăzute. Un model similar a fost observat pentru promiscuitatea masculină. "De exemplu, ploșnițele, rândunelele, marțafoiul, grangurii și mierlele aveau atât rate ridicate de divorț, cât și promiscuitate masculină, în timp ce albatroșii, gâștele și lebedele aveau rate scăzute de divorț și promiscuitate masculină", scrie echipa.

În timp ce oamenii de știință au constatat că o promiscuitate masculină mai mare a fost asociată cu rate mai mari de divorț, nu același lucru s-a întâmplat în cazul promiscuității femelelor.

Putin folosește o fetiță de opt ani pentru a-și face o imagine de lider popular

Președintele rus Vladimir Putin a invitat marți la Kremlin o fetiță de opt ani, Raisat Akipova din Daghestan, pe care a pus-o în legătură cu ministrul de finanțe Anton Siluanov pentru a face lobby în favoarea finanțării republicii ei natale.

Într-o înregistrare video dată publicității de președinție, Siluanov a părut la început surprins de apelul fetiței și nu a răspuns la salut, dar ulterior a acceptat rapid cererea ei de a aloca mai multe fonduri. Apoi Putin, care chicotea amuzat în timpul convorbirii, a intervenit: "Excelent!" și i-a spus musafirei sale: "Am primit cinci miliarde de ruble (peste 50 de milioane de euro - n. red.) pentru Daghestan". La îndemnul președintelui, fetița, care ținea un buchet de flori, i-a mulțumit ministrului. A urmat o convorbire similară cu premierul Mihail Mișustin.

Primirea organizată la Kremlin pentru fetița din Daghestan a fost o continuare a vizitei de săptămâna trecută a lui Putin în republica respectivă din Federația Rusă. Acolo, el s-a dus în mijlocul mulțimii - un gest pe care nu îl face foarte des, remarcă Reuters. Președintele i-a spus fetiței că a invitat-o la Moscova împreună cu părinții fiindcă s-a "supărat" când a văzut o fotografie a ei plângând de necaz că nu reușise să-l vadă cu acea ocazie.

Kremlinul a prezentat prezența lui Putin între oamenii obișnuiți ca pe o dovadă a sprijinului "uimitor" din partea societății ruse, la câteva zile după scurta revoltă a grupului de mercenari Wagner și avertismentul președintelui că există riscul unui război civil în Rusia.

Actrița de televiziune Allison Mack, eliberată din închisoare

Actrița de televiziune Allison Mack, care a pledat vinovată pentru rolul său într-un caz de trafic sexual legat de secta NXIVM, a fost eliberată dintr-o închisoare din California. Mack, cunoscută mai ales pentru rolul din serialul "Smallville", a fost condamnată la trei ani în spatele gratiilor în 2021, după ce a pledat vinovată, cu doi ani mai devreme, la acuzația că a manipulat femei pentru a deveni sclave sexuale pentru liderul sectei NXIVM, Keith Raniere. Înregistrările online păstrate de Biroul Federal al Închisorilor au precizat că Mack, în vârstă de 40 de ani, a fost eliberată luni dintr-o închisoare federală din Dublin, California. Mack a evitat o pedeapsă mai mare cu închisoarea cooperând cu autoritățile federale în cazul lui Raniere, care a fost condamnat în cele din urmă la 120 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de acuzații de trafic sexual. Mack i-a ajutat pe procurori să adune dovezi care să arate cum Raniere a creat o societate secretă care includea femei spălate pe creier, care erau marcate cu inițialele sale și forțate să întrețină relații sexuale cu el. Pe lângă Mack, printre membrii grupului se numărau o moștenitoare a averii de băuturi alcoolice Seagram's, Clare Bronfman, și o fiică a vedetei de televiziune Catherine Oxenberg, cunoscută din "Dinastia".

O pulbere suspectă găsită la Casa Albă s-a dovedit a fi cocaină

Casa Albă a fost evacuată pentru scurt timp duminică seară, în timp ce președintele Joe Biden se afla la Camp David, după ce Secret Service a descoperit o pulbere suspectă într-o zonă comună din Aripa de Vest. Agenții Secret Service făceau rondul de rutină, când au găsit praful alb într-o zonă accesibilă grupurilor de turiști, și nu într-un anumit birou din Aripa de Vest, au declarat oficialii, care au solicitat păstrarea anonimatului. Complexul a fost evacuat duminică, în jurul orei locale 20:45, în timp ce echipele de pompieri și de urgență au fost aduse pentru a face un test rapid, care a identificat preliminar cocaina.

Casa Albă a fost redeschisă în scurt timp, iar pulberea a fost trimisă pentru teste suplimentare. Biden și familia sa au plecat vineri la Camp David și s-au întors la Casa Albă marți.

Boala Parkinson, detectată cu ajutorul ceasurilor inteligente

Boala Parkinson afectează celulele din creier numite neuroni dopaminergici, situate într-o zonă a creierului cunoscută sub numele de substantia nigra. Aceasta provoacă simptome motorii precum tremor, rigiditate (înțepenire) și lentoarea mișcărilor. Până în momentul în care aceste simptome caracteristice bolii Parkinson încep să apară și se poate pune un diagnostic clinic, mai mult de jumătate din celulele din substantia nigra vor fi murit deja. Prin urmare, cercetătorii caută metode ieftine, fiabile și ușor de accesat pentru a detecta aceste schimbări din vreme, astfel încât să se poată interveni înainte ca boala să provoace daune extinse la nivelul creierului.

Ceasurile inteligente ar putea identifica boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor caracteristice și de stabilirea unui diagnostic clinic, arată un nou studiu.

Oamenii de știință au analizat, în cadrul noului studiu, datele colectate de ceasurile inteligente pe o perioadă de 7 zile, măsurând viteza de mișcare a participanților. Aceștia au descoperit că au putut estima cu precizie, folosind inteligența artificială (AI), care dintre aceștia vor dezvolta ulterior boala Parkinson.

Cercetătorii spun că acest lucru ar putea fi folosit ca un nou instrument de screening pentru boala Parkinson, care ar permite detectarea afecțiunii într-un stadiu mult mai timpuriu decât permit metodele actuale.

SUA:  Femeie salvată, după zile întregi, dintr-o mlaștină

O femeie din Massachusetts, care a dispărut săptămâna trecută, a fost găsită în viață într-o zonă mlăștinoasă dintr-un parc de stat, după ce mai mulți excursioniști au auzit strigătele sale de ajutor, a anunțat poliția.

Emma Tetewsky, în vârstă de 31 de ani, a fost dată dispărută pe 26 iunie, iar în ultimele zile poliția a făcut apel la ajutorul publicului pentru a o găsi. Ofițerii au fost chemați, luni seară, la Borderland State Park, la aproximativ 50 de kilometri sud de Boston, după ce niște excursioniști au sunat la 911 și au raportat că au auzit țipetele unei femei venind dintr-o zonă mlăștinoasă a parcului.

Poliția a ajuns la fața locului și a auzit strigătele lui Tetewsky prin tufișurile dese, dar nu a putut să o vadă. Apoi, trei ofițeri au vâslit aproximativ 15 metri prin mlaștină pentru a ajunge la Tetewsky. Anchetatorii au precizat că femeia ar fi putut fi prinsă în zona mlăștinoasă timp de cel puțin trei zile.

Tetwesky a fost dusă la spital cu răni pe care anchetatorii le-au descris ca fiind grave, dar care nu îi pun viața în pericol.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.