Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cinci previziuni pentru următoarele șase luni ale războiului din Ucraina

Ziarul de Vrancea
24 aug 2022 812 vizualizări

La șase luni de la începerea invaziei ruse în Ucraina, cotidianul The Guardian a publicat o listă cu cinci previziuni la care să ne așteptăm în următoarele șase luni.

1.Războiul va dura, probabil, cel puțin un an, dar este în esență blocat, iar intensitatea sa scade

Au trecut șase luni de război, dar nici Ucraina și nici Rusia nu sunt pregătite să înceteze lupta, în ciuda pierderilor pe care le-au suferit. Ucraina își dorește înapoi teritoriile ocupate, iar Rusia vrea să continue să provoace dureri nu doar adversarului său, ci, indirect, și vestului. Kremlinul crede că iarna va juca în avantajul său. Nu au existat negocieri între cele două părți de când au apărut dovezi ale masacrelor de la Bucha, Irpin și în alte părți din teritoriile ocupate de ruși la nord de Kiev. Dar mișcarea în primele linii a fost minimă de la căderea Lisiciansk, la sfârșitul lunii iunie. Ambele părți se luptă din interție și par din ce în ce mai epuizate de luptă.

2. Ucraina nu are mijloace convenționale pentru un contraatac eficient, în timp ce raidurile de gherilă sunt o modalitate considerată prea optimistă ca să provoace colapsul Rusiei

Ucraina ar dori să recucerească Hersonul, la vest de râul Nipru, dar un înalt oficial ucrainean a recunoscut, în privat, că „nu avem suficientă capacitate pentru a-i împinge înapoi”. Kievul și-a schimbat strategia și efectuează acum atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune și raiduri îndrăznețe ale forțelor speciale asupra bazelor rusești aflate în spatele frontului. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a spus că scopul este de a „crea haos în cadrul forțelor ruse”, dar, chiar dacă acest lucru va reduce eficiența invadatorului, este puțin probabil ca inamicul să se retragă voluntar din Herson, așa cum au făcut ucrainenii.

Moscova, fără un nou plan ofensiv

3. Rusia încă vrea să avanseze în teritoriile ucrainene, dar este posibil ca atenția sa să se îndrepte spre menținerea avantajului prezent și anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina

Rusia nu are un nou plan ofensiv în afară de bombardamente masive, distrugând orașe și avansând puțin câte puțin. Face acest lucru, în parte pentru că este eficient și, în parte, pentru a minimiza victimele, după ce a pierdut până acum 15.000 de militari, conform unor estimări occidentale. Continuă să adopte această strategie în jurul orașului Bakhmut în Donbas, dar progresul este lent, parțial, pentru că a trebuit să redistribuie unele forțe pentru a întări regiunea Herson. Este posibil ca Kremlinul să nu fi atins ceea ce spera la începutul războiului, dar Rusia deține acum zone mari de teritoriu ucrainean în est și sud și vorbește în mod activ despre organizarea referendumurilor de anexare. Cum vremea rece se apropie cu repeziciune, este probabil să se concentreze pe consolidarea a ceea ce are până acum în posesie.

Alte două milioane de refugiați, la iarnă?

4. Iarna va precipita o nouă criză a refugiaților și va crea o oportunitate pentru oricine se va pregăti cel mai bine

Iarna este importantă în gândirea strategică a ambelor tabere. Ucraina este deja îngrijorată cu privire la problemele umanitare, deoarece nu există încălzire pe gaz disponibilă pentru blocurile de apartamente din provincia Donețk și alte zone din prima linie. Un oficial responsabil cu problemele umanitare a prezis că va avea loc un nou val de migrație în timpul iernii, cu probabil până la două milioane de oameni trecând granița. De cealaltă parte, rușii văd iarna ca pe o oportunitate. Ucraina se teme că Rusia va lovi rețeaua energetică, ceea ce agravează situația încălzirii locuințelor și ar putea pur și simplu să oprească centrala nucleară Zaporojie. Moscova vrea, de asemenea, să prelungească „durerea” vestului cu privire la costurile energiei și are toate pârghiile pentru a crește presiunea pe occidentali. Totuși, primăvara ar putea fi momentul pentru reluarea ofensivei - fiecare parte va dori să se reînnoiască și să se pregătească pentru ceea ce probabil va fi un alt sezon de luptă.

5. Occidentul trebuie să decidă dacă dorește ca Ucraina să câștige, sau doar să reziste – și trebuie să coreleze ajutorul cu nevoia militară și cea umanitară uriașă

Ucraina ar fi fost învinsă fără ajutorul militar occidental. Dar, până acum, vestul nu a furnizat suficientă artilerie sau alte arme, cum ar fi avioanele de luptă, care să permită Kievului să-i alunge pe invadatori. Politicienii vorbesc despre necesitatea de a forța Rusia să revină la granițele de dinainte de război, dar nu oferă suficient echipament militar pentru a se putea face acest lucru. În același timp, nevoia umanitară a Ucrainei este în creștere. De exemplu, nu există suficienți bani pentru reconstrucție – și multe case de la nord-est și nord-vest de Kiev rămân doar ruine, la cinci luni după ce rușii au părăsit zona, adesea cu rezidenți disperați care trăiesc în garaje sau structuri temporare. Persoanele care sunt strămutate în interior trebuie adesea să locuiască în școli sau grădinițe, locuri de cazare temporare, în care oamenii se chinuie să rămână pentru o perioadă lungă de timp. Ucraina are un decalaj bugetar de 5 miliarde de dolari (4,2 miliarde de lire sterline) pe lună din cauza războiului. Ajutorul și reconstrucția vor costa de multe ori mai mult.

Cel puțin 22 morți, după ce rușii au atacat o gară de Ziua Ucrainei

Rachete rusești au lovit miercuri un tren de pasageri într-o gară din regiunea Dnipropetrovsk, ucigând cel puțin 22 persoane și rănind alte 50, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Într-un mesaj video adresat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Zelenski a spus că rachetele au lovit trenul în micul oraș Ceaplîne, la aproximativ 145 km vest de Donețk. Patru vagoane au luat foc, a spus el.

Ucraina a marcat miercuri Ziua Independenței, iar Zelenski a avertizat din timp că Rusia ar putea încerca un atac sumbru. “Salvatorii lucrează. Dar, din păcate, numărul morților poate crește. Așa trăim în fiecare zi. Așa s-a pregătit Rusia pentru această reuniune a Consiliului de Securitate al ONU”, a spus Zelenski.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a reacționat și el pe Twitter, spunând că „Rusia teroristă continuă să omoare civili ucraineni”.

Ungurii, supărați că tot mai multe femei merg la facultate în loc să facă copii

Curtea de Conturi a Ungariei este îngrijorată de numărul prea mare de femei absolvente de învățământ superior pentru că scad șansele de a se căsători și de a avea copii, arată publicația maghiară Nepszava.

Potrivit unei analize a Curții de Conturi, suprareprezentarea semnificativă a femeilor în învățământul superior poate cauza probleme demografice, îngreunând găsirea unui partener și poate duce la riscul unei scăderi a fertilității, deoarece scade probabilitatea ca femeile să se căsătorească și, prin urmare, șansa de a avea copii.

Analiza fenomenului, publicată în iulie de Curtea de Conturi, se potrivește perfect cu filosofia guvernului Orbán, comentează Nepszava, cu referire la încercările fără rezultat ale guvernului Ungariei de a crește rata natalității.

În prima parte a analizei, se stabilește că în fiecare an, între 2010 și 2021, au fost admise în învățământul superior mai multe femei decât bărbați, iar în semestrul de toamnă al anului universitar 2022, ponderea femeilor va fi de 54,5%. În plus, elevii de sex masculin abandonează școala într-o proporție mult mai mare, iar fetele sunt și ele mai multe la liceu (55,4%), în timp ce 70% dintre cei admiși la cursuri cu normă întreagă provin din acest tip de școală.

Prima persoană din lume cu variola maimuței, Covid și HIV în același timp

Un bărbat din Italia a devenit prima persoană din lume care a fost testată pozitiv pentru variola maimuței, coronavirus și HIV în același timp, potrivit oamenilor de știință.

Cercetătorii de la Universitatea din Catania, Sicilia, Italia, spun că bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost testat pozitiv pentru toate cele trei infecții după o călătorie în Spania la începutul acestui an. Bărbatul, care nu a fost identificat, prezenta simptome precum febră, dureri în gât, oboseală, cefalee și inflamație în zona inghinală.

În total, bărbatul a petrecut cinci zile în Spania în perioada 16-20 iunie, timp în care a recunoscut că a întreținut relații sexuale neprotejate cu bărbați.

Potrivit unui raport publicat în Journal of Infection, el a fost testat pozitiv pentru Covid-19 pe 2 iulie – la trei zile după ce a prezentat primele simptome. În aceeași zi, a început să dezvolte o erupție pe brațul stâng, înainte să îi apară bășici mici și dureroase pe trunchi, membre inferioare, față și fese. În următoarele zile au continuat să îi apară bășici pe corp. Pe 5 iulie, bărbatul a fost internat în secția de urgențe a Spitalului Universitar San Marco din Catania, Italia, înainte de a fi transferat la unitatea de boli infecțioase, unde a fost testat pozitiv pentru variola maimuței.

De asemenea, el a fost testat pentru mai multe boli cu transmitere sexuală și a fost testat pozitiv pentru HIV-1. Cercetătorii au conchis că “având în vedere numărul de glicoproteine de tip CD4 conservate, am putea presupune că infecția a fost relativ recentă”.

Ei au mai spus că pacientul a făcut anterior un test pentru HIV în septembrie 2021, al cărui rezultat a ieșit negativ. Pe 11 iulie, după ce s-a vindecat atât de variola maimuței, cât și de Covid, bărbatul a fost externat din spital și i s-a spus să se izoleze. Cercetătorii au confirmat că leziunile cutanate s-au vindecat și s-au format cruste, lăsând doar o cicatrice.

“Acest caz evidențiază modul în care simptomele variolei maimuțelor și Covid-19 se pot suprapune și coroborează modul în care, în caz de infecție concomitentă, colectarea anamnestică și obiceiurile sexuale sunt cruciale pentru a obține diagnosticul corect”, se arată în raportul cercetătorilor de la Universitatea din Catania.

“Rețineți, tamponul orofaringian al variolei maimuței a fost încă pozitiv după 20 de zile, sugerând că acești indivizi pot fi în continuare contagioși timp de câteva zile după remisiunea clinică”, mai menționează raportul.

Biden anunță o reducere parțială a creditelor studenților

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri o ștergere parțială a uriașei datorii reprezentate de creditele studenților, o decizie despre care a spus că este “responsabilă și justă”, în fața unei opoziții republicane care îl acuză că alimentează inflația. Președintele democrat, care pune astfel în practică o promisiune de campanie, a dat asigurări că de această măsură “vor beneficia în primul rând toate familiile din clasa medie și populară”.

Măsura, anunțată cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile de la mijloc de mandat, care sunt în mod tradițional dificile pentru partidul prezidențial, vizează persoanele care câștigă mai puțin de 125.000 de dolari pe an.

Decizia șterge 10.000 de dolari pentru persoanele care nu au beneficiat de o bursă federală pentru studiile universitare și 20.000 de dolari pentru cele, cu mijloace mai modeste, care au primit una.

Conform unei estimări a Universității Pennsylvania, numai ștergerea a 10.000 de dolari va costa circa 300 de miliarde de dolari.

Senatorii democrați Chuck Schumer și Elizabeth Warren au salutat decizia, într-un comunicat comun, spunând că este “un pas uriaș spre rezolvarea crizei datoriei studenților”.

În schimb, Șefa Partidului Republican, Ronna McDaniel, a afirmat că măsura “îi pedepsește nedrept pe americanii care au economisit pentru universitate sau au ales o carieră diferită”.

Unii experți, inclusiv dintre cei considerați mai grabă apropiați de tabăra democrată, au spus că acest gest financiar este riscant într-un moment în care SUA se confruntă deja cu o creștere semnificativă a prețurilor.

Totuși, măsura ar urma să fie primită cu ușurare de multă lume, într-o țară unde universitățile pot cere taxe anuale de la 10.000 la 70.000 de dolari, iar numeroși studenți își încep viața profesională cu datorii uriașe.

Boala pe care o previne cafeaua

Cafeaua ne protejează rinichii și ne reduce riscul de insuficiență renală. Și există o veste și mai bună pentru consumatori – ca să ne protejeze trebuie să bem zilnic cel puțin o ceașcă.

Studiul a fost realizat la institutul Johns Hopkins Medicine, cu peste 14.000 de adulți cu vârsta medie de 54 de ani. Aceștia au fost monitorizați timp de 24 de ani. În această perioadă, aproape 1700 dintre ei au făcut o insuficiență renală acută. După ce au eliminat alți factori, precum dieta și statusul socioeconomic, specialiștii au descoperit că riscul unei astfel de probleme medicale a fost cu 15 la sută mai mic în cazul tuturor participanților care au băut cafea în mod regulat.

Probabilitatea să dezvolte afecțiunea a fost și mai scăzută la persoanele care au băut între 2 și 3 căni pe zi, respectiv 23 la sută. O posibilă explicație este că anumiți compuși activi din cofeină îmbunătățesc transportul de oxigen prin rinichi.

Meghan Markle a povestit cum a supraviețuit fiul ei Archie unui incendiu

Meghan Markle, care tocmai și-a lansat podcastul pe platforma Spotify, a povestit în primul episod difuzat marți un moment traumatizant din viața sa. Ducesa de Sussex a dezvăluit cum fiul ei Archie a fost salvat de bonă dintr-un incendiu izbucnit în camera sa în timpul vizitei în Africa de Sud în 2019.

Incendiul s-a declanșat din cauză că “radiatorul din cameră a luat foc”, a precizat Meghan Markle. Din cauză că nu era acolo “niciun detector de fum”, incendiul a fost descoperit pentru că o persoană “a simțit mirosul de fum pe hol” și a stins flăcările.

Meghan Markle își termina îndatoririle regale când a fost anunțată că a izbucnit un incendiu în dormitorul fiului ei de 4 luni atunci. Din fericire, copilul nu a fost prezent în cameră în timpul incendiului. Bona lui tocmai plecase cu el să gătească. “Desigur, ca mamă, începi să intri în panică. Toată lumea plângea. Toată lumea era în stare de șoc”. Meghan și Harry ar fi trebuit să plece într-o altă călătorie oficială, dar “nu avea sens” după acest eveniment traumatizant, a spus ducesa. “Trebuia să ne lăsăm copilul. Am fost nevoiți să-l părăsim și să mergem la un alt angajament regal”, a spus ea, criticând eticheta regală.

Meghan Markle a lansat marți un podcast în care disecă clișee despre femei. Cele 12 episoade ale acestui podcast numit “Archetypes” - nume care îl evocă pe fiul ei Archie dar și organizația pe care a lansat-o alături de soțul ei, Archewell - vor fi conversații “„intime și sincere” între ducesa de Sussex și invitații săi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.