Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ce s-a ascuns în spatele rebeliunii Wagner și semnele de întrebare rămase

Ziarul de Vrancea
24 iun 2023 587 vizualizări

Experții internaționali încearcă să înțeleagă de ce a pornit Prigojin spre Moscova dar, mai ales, de ce s-a oprit înainte să ajungă

Mercenarii Wagner au fost opriți din drum de Evgheni Prigojin chiar înainte să ajungă la Moscova, unde liderul formațiunii paramilitare anunțase o răfuială cu conducerea militară a Rusiei. La scurt timp, Kremlinul a anunțat că renunță la acuzațiile de trădare, iar Prigojin se va muta în Belarus.

Care au fost motivele lui Evgheni Prigojin de a porni spre Moscova și de ce s-a oprit înainte să ajungă?

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) comentează că, cel mai probabil, Prigojin a văzut termenul limită dat de Ministerul Apărării, ca la 1 iulie toate forțele armate neregulate, asta însemnând și Grupul Wagner, să semneze contracte cu guvernul rus, ca pe o „amenințare existențială pentru supraviețuirea sa politică, ci, probabil, personală”.

Astfel, el a pariat „pe singura carte pentru a păstra Grupul Wagner ca forță independentă”, hotărând să se întrepte împotriva Ministerului Apărării, vizând dezertări din amata rusă, dar supraestimându-și propriile capacități, scrie ISW.

Viteza și coordonarea mișcărilor Wagner arată că „aproape sigur” Prigojin și-a planificat din timp eforturile. De altfel, potrivit mass-media americane, serviciile de informații au suspectat de aproape două săptămâni că el plănuia această „răfuială” cu Moscova.

Institutul pentru Studiul Războiului comentează că oprirea rebeliunii a putut înfuria pe membrii Wagner și pe simpatizanții acestuia, iar acordul intermediat de Belarus ar putea marca sfârșitul eforturilor de a împiedica subordonarea grupării paramilitare Ministerului Rus al Apărării.

„Nu este clar, deocamdată, dacă Prigojin și-a asigurat susținerea comandaților Wagner înainte de a încheia acordul, iar mulți membri ai grupului vor fi probabil nemulțumiți de perspectiva semnării de contracte cu Ministerul Apărării, de mobilizării sau dislocarea departe de Ucraina”, mai notează ISW.

“O poveste pentru copii”

Potrivit unui expert de la think tankul Brookings Institution, citat de BBC, Michael O'Hanlon, acordul încheiat de Prigojin „are sens” pentru că situația din Rusia era „extrem de riscantă” din punctul de vedere al șefului Wagner. „Ideea că Prigojin ar putea genera un fel de revoltă în masă împotriva lui Putin este într-adevăr o poveste pentru copii”, spune O'Hanlon.

Cu toate acestea, rămâne un „moment extrem de critic și periculos” în Rusia, spune O'Hanlon.

Mai rămân, de asemenea, câteva întrebări, inclusiv care au fost termenii acordului convenit cu Prigojin și ce perspective are pentru a rămâne în viață, spune O'Hanlon.

Analistul independent rus Tatiana Stanovaia spunea vineri că autoritățile „căută poate să-l scoată pe Prigojin din joc, cu participarea activă a acestuia din urmă”. „Pentru FSB și personal, este clar o pâine binecuvântată. Cel puțin, Prigojin va primi o lovitură în cap", adaugă ea.

Kremlinul a anunțat imediat după ce Prigojin a oprit rebeliunea că dosarul său penal va fi închis, iar el se va muta în Belarus. De asemenea, mercenarii care nu au luat parte la „marșul dreptății” vor semna contracte cu Ministerul rus al Apărării.

Câți soldați ruși au murit în timpul rebeliunii

Mai multe publicații din Rusia care susțin războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin susțin, fără a oferi dovezi, că mai mulți soldați ruși au murit sâmbătă, în timpul rebeliunii lui Evgheni Prigojin.

Săptămânalul rus patriotic Readovka, fără a preciza sursele, a estimat că 15 persoane au fost ucise, inclusiv soldați care se aflau la bordul avioanelor și elicopterelor doborâte, notează Sky News. Cel puțin opt persoane se aflau la bordul unui avion IL-18, susține publicația.

Canalul de Telegram Rybar a relatat că peste 20 de piloți care se aflau la bordul a șapte elicoptere și avioane au fost uciși.

Și un alt cont de Telegram numit Fighterbomber, care a scris foarte repede despre avioanele doborâte în timpul revoltei armate, a susținut că sunt 13 morți. Sky News a precizat că nu a putut confirma informațiile de pe canalele rusești.

Oficial, autoritățile ruse nu au anunțat că au existat victime în timpul rebeliunii de o zi a lui Prigojin. De altfel, Moscova ascunde și numărul militarilor care și-au pierdut viața în războiul din Ucraina.

Revolta mercenarilor în 24 de ore

Mercenarii ruși răzvrătiți au parcurs cea mai mare parte a drumului către Moscova, înainte ca liderul lor să spună că a fost de acord ca luptătorii să se întoarcă pentru a se evita vărsarea de sânge. Iată o cronologie a evenimentelor din ultimele ultimele 24 de ore:

VINERI - Evgheni Prigojin, șeful armatei private Wagner, intensifică printr-un mesaj video conflictul său cu conducerea armatei ruse și pentru prima dată respinge justificarea președintelui Vladimir Putin cu privire la invadarea Ucrainei.

Într-o serie de înregistrări audio ulterioare postate pe Telegram, Prigojin spune că „răul” conducerii militare a Rusiei “trebuie oprit”, iar forța sa de mercenari Wagner va conduce un „marș pentru dreptate” împotriva armatei ruse.

Serviciul de securitate FSB al Rusiei reacționează prin deschiderea unui dosar penal împotriva lui Prigojin, spunând că a îndemnat la revoltă armată.

Comandantul adjunct al campaniei ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, îndeamnă luptătorii Wagner să renunțe la opoziția față de conducerea militară și să se întoarcă la bazele lor.

SÂMBĂTĂ: Prigojin spune că oamenii lui au trecut granița din Ucraina în Rusia și sunt gata să meargă „până la capăt” împotriva armatei ruse.

Luptătorii Wagner au pătruns în orașul Rostov, din sudul Rusiei, spune Prigozhin într-o înregistrare audio postată pe Telegram. Casa Albă spune că monitorizează situația care implică Rusia și grupul Wagner și se va consulta cu aliații și partenerii cu privire la evoluția situației.

Guvernatorul regiunii Rostov din sudul Rusiei, învecinată cu Ucraina, le spune locuitorilor să rămână calmi și să stea în casă, deoarece devine clar că forțele Wagner au preluat controlul orașului Rostov.

Ministerul rus al Apărării emite un comunicat prin care face apel la luptătorii Wagner să îl abandoneze pe Prigojin, spunând că au fost „înșelați și târâți într-o aventură criminală”. O sursă de securitate rusă a declarat pentru Reuters că luptătorii Wagner au preluat controlul asupra tuturor facilităților militare din orașul Voronezh, la aproximativ 500 km (300 mile) sud de Moscova.

Putin ține un discurs televizat în care promite să zdrobească ceea ce el numește o revoltă armată. El îl acuză pe Prigojin de "trădare" și de "înjunghiere pe la spate". Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Putin, a declarat că forțele sale sunt pregătite să ajute la reprimarea revoltei lui Prigojin și să folosească metode dure dacă va fi necesar.

Guvernele europene, printre care Marea Britanie, Franța, Germania și Italia, emit comunicate în care afirmă că urmăresc îndeaproape evoluțiile din Rusia. Pe parcursul zilei, numeroase alte guverne din întreaga lume emit comunicate similare.

Elicoptere militare rusești deschid focul asupra unui convoi de mercenari rebeli care se află deja la mai mult de jumătate din drumul spre Moscova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că "slăbiciunea Rusiei este evidentă" și că, cu cât Moscova își va menține mai mult timp trupele și mercenarii în Ucraina, cu atât mai mult haos va invita la întoarcerea acasă.

Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe SVR, spune că este clar că tentativa lui Prigojin de a destabiliza societatea și de a declanșa un război civil fratricid a eșuat, relatează agenția de presă TASS.

Soldații ruși au instalat o poziție de mitraliere la marginea de sud-vest a Moscovei, potrivit unor fotografii publicate de ziarul Vedomosti.

Fotografiile arată, de asemenea, polițiști înarmați care se adună în punctul în care autostrada M4 - pe care se deplasează mercenarii Wagner răzvrătiți - ajunge în capitala rusă.

Președintele Tayyip Erdogan vorbește la telefon cu Putin și îl îndeamnă să acționeze cu bun simț, anunță președinția turcă. Belarus emite un comunicat în care își reafirmă alianța cu Rusia.

Casa Albă anunță că președintele american Joe Biden a vorbit cu liderii Franței, Germaniei și Regatului Unit și că aceștia și-au afirmat sprijinul pentru Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken spune, de asemenea, că a vorbit cu miniștrii de externe din G7 și cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe. Putin semnează o lege care permite detenții de 30 de zile pentru încălcarea legii marțiale în locurile unde aceasta a fost impusă, relatează agenția de presă RIA.

Mercenarilor Wagner li s-a promis o amnistie dacă depun armele "dar trebuie să o facă rapid", a declarat deputatul Pavel Krasheninnikov, citat de agenția de presă TASS.

Ministerul de Externe al Rusiei emite unun comunicat în care avertizează țările occidentale să nu se folosească de revolta grupului Wagner "pentru a-și atinge obiectivele rusofobe".

Biroul președintelui belarus Alexander Lukașenko afirmă că a negociat un acord cu Prigojin, care a fost de acord să detensioneze situația.

Prigojin spune că a ordonat luptătorilor săi care avansează spre Moscova în convoi să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge.

Nu există dovezi că pandemia de Covid-19 a început în laboratorul Wuhan

Agențiile de informații americane nu au găsit nicio dovadă directă că pandemia de Covid-19 a izbucnit dintr-un laborator chinez, se arată într-un raport declasifica, citat de BBC.

Biroul Directorului de Informații Naționale (ODNI) a declarat că atât o origine naturală, cât și una de laborator rămân scenarii plauzibile.

Acesta a precizat că majoritatea agențiilor de informații din SUA sunt de acord că virusul nu a fost modificat genetic sau "adaptat în laborator".

Originile pandemiei au făcut obiectul unei dezbateri aprige în SUA.

Teoria scurgerilor din laboratoare a fost respinsă cu fermitate de China.

Raportul ODNI a fost publicat vineri seară, după ce Congresul a adoptat în martie o lege care dădea 90 de zile serviciilor de informații americane pentru a declasifica ceea ce știa despre Institutul de Virusologie Wuhan (WIV).

"Agenția Centrală de Informații și o altă agenție rămân în imposibilitatea de a determina originea exactă a pandemiei Covid-19, deoarece ambele ipoteze (naturală și de laborator) se bazează pe ipoteze semnificative sau se confruntă cu provocări legate de rapoarte contradictorii", se arată în raportul de 10 pagini.

Patru agenții cred că virusul a fost transferat de la animale la oameni, se arată în concluzii.

Alte două agenții - Departamentul pentru Energie și FBI - continuă să creadă că virusul s-a scurs dintr-un laborator. Constatările au precizat că serviciile de informații din SUA încă nu pot exclude posibilitatea ca virusul să provină dintr-un laborator.

Toate agențiile de informații americane sunt de acord că Covid-19 nu a fost dezvoltat ca armă biologică, se arată în raport.

Acesta a precizat că WIV și armata chineză au colaborat în activitatea privind coronavirusurile pentru necesitățile de sănătate publică, deși nu și în cazul unor infecții care ar fi putut, în mod plauzibil, să genereze Covid-19.

Dar raportul a menționat, de asemenea, că oamenii de știință de la WIV au creat "chimeri", sau combinații de coronavirusuri, și au folosit tehnici de clonare genetică inversă care ar putea ascunde modificările intenționate.

Constatările au spus că unii cercetători nu au folosit probabil precauții adecvate de biosecuritate înainte de pandemie. Cu toate acestea, serviciile de informații americane nu au cunoștință de un incident specific de biosecuritate la laboratorul din Wuhan care să fi provocat un focar de Covid-19, potrivit raportului.

Mai mulți cercetători de acolo s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, dar îmbolnăvirea lor ar fi putut fi cauzată de o serie de boli, iar unele dintre simptomele lor nu erau compatibile cu Covid-19, se arată în raport.

O investigație comună China-Organizația Mondială a Sănătății din 2021 a considerat teoria scurgerii din laborator "extrem de improbabilă", dar organismul a fost criticat pentru acel raport, despre care mulți experți au considerat că a creat mai multe întrebări decât răspunsuri. Unii experți spun că adevăratele origini ale Covid - care a ucis aproape șapte milioane de oameni din întreaga lume - s-ar putea să nu fie cunoscute niciodată.

SUA au aprobat un medicament al Pfizer destinat tratării căderii părului provocată de o boală autoimună

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat un medicament al Pfizer pentru tratarea căderii părului cauzată de o boală autoimună, potrivit unui anunț al companiei, citat de Reuters.

Medicamentul, numit Litfulo, a fost aprobat pentru persoanele cu vârsta de cel puțin 12 ani care suferă de alopecia areata (AA) severă, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr și provoacă căderea părului, adesea în smocuri.

Decizia FDA face ca Litfulo să fie primul medicament autorizat pentru tratamentul afecțiunii la adolescenți.

Medicamentul, care va fi disponibil în săptămânile următoare, este, de asemenea, al doilea tratament sistemic care a obținut aprobarea după medicamentul Olumiantul al companiei Eli Lilly, utilizat pentru a trata afecțiunea la adulți.

”AA afectează oamenii de toate vârstele și, nu neobișnuit, afectează adolescenții și populația mai tânără, așa că a avea un medicament aprobat pentru adolescenți este un salt înainte semnificativ”, a spus Brett King, profesor asociat de dermatologie la Yale School of Medicine. Â

Tratamentele sistemice vizează de obicei cauza bolii și au impact asupra întregului corp, inclusiv asupra sistemului imunitar.

Alte tratamente pentru alopecia areata - care includ steroizi orali și medicamente topice - vizează doar anumite părți afectate ale corpului.

AA afectează 300.000 de oameni în SUA în fiecare an. Afecțiunea a câștigat o atenție sporită după ce actrița și prezentatoarea de talk-show Jada Pinkett Smith, care suferă de această boală, a fost în centrul unei controverse la Premiile Academiei în 2022.

Pfizer ar putea stabili prețul produsului în mod competitiv față de Olumiant, a declarat analistul BMO Capital Keith Tapper, înainte de aprobare.

Olumiant are un preț de listă de 2.622 de dolari pentru o cură de tratament cu tablete de 2 micrograme pentru 30 de zile sau de 5.244 de dolari pentru tablete de 4 micrograme pentru 30 de zile, potrivit site-ului web Lilly.

Cererea Pfizer la FDA s-a bazat pe date dintr-un studiu în stadiu mediu spre târziu, care a arătat o acoperire a părului de cel puțin 80% după șase luni de utilizare a medicamentului, comparativ cu un placebo.

Turiștii șocați de prețurile din Italia: ”Nu-mi vine să cred”   

Un turist care se afla într-o excursie în nordul Italiei, a fost surprins de prețul exorbitant pe care l-a plătit pentru o sticlă de apă de jumătate de litru la o terasă din centrul orașului Como. Nemulțumit de situație, turistul a publicat nota de plată pe o rețea socială, iar imaginea a devenit rapid virală.

Turistul, un bărbat din Milano, se plimba cu bicicleta pe malul lacului și a decis să facă o pauză la o terasă din centrul orașului Como. Cu toate acestea, când i s-a adus nota de plată, a avut parte de o surpriză neplăcută: a trebuit să plătească 29 de euro pentru o cafea, două sticle de apă și un pahar de suc.

Potrivit publicației Afari Italiani, citat de stiri diaspora.ro, el s-a declarat șocat de prețul apei: 8 euro pentru o sticlă de 500 ml.

"5 euro pentru o cafea, 16 euro pentru două sticle de apă de jumătate de litru, 8 euro pentru un suc de fructe. În total, aproape 30 de euro. Nu îmi vine să cred", a scris el.

Rămășițe umane, găsite în apropierea zonei de căutare a actorului Julian Sands

Rămășițe umane au fost găsite, sâmbătă, în sudul Californiei, în apropiere de zona în care anchetatorii îl caută pe actorul britanic dispărut Julian Sands. Anchetatorii spun că identificarea pozitivă a rămășițelor ar trebui să fie finalizată săptămâna viitoare.

Căutarea lui Sands, care nu a mai fost văzut de când a plecat în ianuarie într-o drumeție în Munții San Gabriel, la nord-est de Los Angeles, s-a concentrat pe zona Muntelui Baldy, după ce anchetatorii au urmărit semnalele de pe telefonul său mobil până în acea locație.

Vremea rea și condițiile aspre au făcut ca operațiunile de căutare activă să fie în mare parte inactive, până sâmbăta trecută.

Departamentul șerifului din comitatul San Bernardino a declarat, luni, că "în ciuda vremii mai calde din ultima vreme, porțiuni ale muntelui rămân inaccesibile din cauza condițiilor alpine extreme", iar mai multe zone de căutare includ terenuri abrupte acoperite de "peste 3 metri de gheață și zăpadă".

Sands este cunoscut mai ales pentru rolurile sale de televiziune ca Vladimir Bierko, un antagonist în cel de-al cincilea sezon al serialului "24", precum și ca tatăl lui Superman, Jor-El, în "Smallville".

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.