Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Armata rusă, păcălită și umilită în Ucraina

Ziarul de Vrancea
10 sep 2022 902 vizualizări

Contraofensiva fulgerătoare începută lunea trecută de trupele ucrainene, care a depășit toate așteptările experților, pare să fi provocat un colaps catastrofal al trupelor rusești din regiunea Harkov, care fie sunt distruse sau capturate în luptă, fie se retrag în debandadă, lăsând armament și muniție în urmă.

După ce vineri seară a apărut informația că ucrainenii se apropie de Kupyansk, sâmbătă dimineață s-a aflat că acest important nod logistic pentru armata lui Vladimir Putin era deja cucerit de trupele Kievului. După câteva ore a apărut și informația că alte două orașe importante, aflate mai la sud, Izium și Liman au fost părăsite de ruși, de frică să nu fie încercuiți.

Declarația zilei pe tema contraofensivei a venit de la Mark Hertling, un general cu patru stele în retragere, fost comandant al forțelor americane în Europa: „Fără îndoială, Ucraina execută o manevră strălucită axată pe obiective de teren pentru a-i termina pe ruși. Dar rușii îi ajută - făcând foarte puțin pentru a riposta”.

Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov pune în dificultate forțele rusești și provoacă prăbușirea axei rusești din nordul Donbasului, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, publicată duminică dimineață.

Trupele rusești nu efectuează o retragere controlată și se grăbesc să fugă din sud-estul regiunii Harkov pentru a scăpa de încercuirea din jurul orașului Izium. Forțele rusești și-au slăbit anterior axa Donbasului de nord prin redistribuirea unităților din această zonă în sudul Ucrainei, complicând eforturile de a încetini avansul ucrainean sau cel puțin de a desfășura o forță de acoperire pentru retragere. Progresele ucrainene nu se limitează la zona Izium; forțele ucrainene că au capturat sâmbătă Velikiy Burluk, ceea ce ar plasa forțele ucrainene la 15 kilometri de granița cu Rusia.

Forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au capturat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu în ultimele cinci zile, începând cu 6 septembrie - mai mult teritoriu decât au capturat forțele rusești în toate operațiunile lor de după aprilie.

Trupele ucrainene vor cuceri probabil chiar orașul Izium în următoarele 48 de ore, dacă nu au făcut-o deja, notează ISW. Eliberarea orașului Izium ar fi cea mai importantă realizare militară ucraineană de la câștigarea bătăliei de la Kiev din martie.

Aceasta ar elimina avansul rusesc în nord-vestul regiunii Donețk de-a lungul autostrăzii E40, pe care armata rusă a încercat să o folosească pentru a flanca pozițiile ucrainene de-a lungul liniei Slovyansk - Kramatorsk. O încercuire reușită a forțelor rusești care fug din Izium ar duce la distrugerea sau capturarea unor forțe rusești semnificative și ar exacerba problemele de personal militar și de moral ale Rusiei.

Ministerul rus al Apărării (MoD) a anunțat retragerea trupelor de pe linia Balakliya-Izium la 10 septembrie, catalogând în mod nereal retragerea ca fiind o „regrupare” a forțelor pentru a sprijini eforturile rusești în direcția regiunii Donețk - exact cum a procedat Kremlinul după retragerea rusă în urma pierderii Bătăliei pentru Kiev. Aceste declarații rusești nu au nicio legătură cu situația de pe teren.

Derută în rândul propagandiștilor Kremlinului

Propagandiștii de televiziune ai Kremlinului au oferit o gamă largă de explicații confuze pentru succesele ucrainene, de la justificări potrivit cărora forțele rusești luptă împotriva întregului bloc occidental, până la minimizarea importanței liniilor de comunicații terestre rusești (GLOCS) din Kupyansk. Propagandiștii Moscovei au părut neobișnuit de dezorganizați în relatările lor, unii confirmând eliberarea anumitor orașe, iar alții infirmând astfel de informații.

De asemenea, experții invitați nu au fost în măsură să confirme narațiunile prezentatorilor, potrivit cărora succesele ucrainene nu sunt semnificative pentru axa Donbas.

Anunțul de retragere a distanțat și mai mult comunitățile bloggerilor militari (milblogger) și naționaliștilor ruși care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului de a cuceri întreaga Ucraină. Bloggerii militari ruși au condamnat Ministerul Apărării pentru că a păstrat tăcerea, a ales autoizolarea și a denaturat adevărata situație.

Unul dintre ei a declarat chiar că tăcerea Ministerului rus al Apărării este o trădare a militarilor ruși care au luptat și încă luptă în Ucraina. Un altul a remarcat, de asemenea, că Ministerul rus al Apărării a ignorat sau a înjosit în mod repetat comunitatea milbloggerilor care a exprimat îngrijorări cu privire la conducerea militară rusă și la lipsa de transparență pe front.

Astfel de practici de informare inconsecvente erodează încrederea publicului rus în mesajele Ministerului rus al Apărării și dăunează fațadei propagandistice a Kremlinului. Milbloggeri ruși au criticat, de asemenea, autoritățile de ocupație ruse pentru că nu au organizat măsuri de evacuare în regiunea Harkov.

Unii au remarcat faptul că administrațiile de ocupație sunt dezorientate și lipsite de inițiativă.

O campanie genială de dezinformare

Mult mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenția Rusiei de la cea reală, pregătită în regiunea Harkov, au declarat reprezentanți ai forțelor speciale ale Ucrainei, citați de The Guardian. „A fost o mare operațiune specială de dezinformare”, a spus Taras Berezovets, un fost consilier pentru securitate națională devenit ofițer de presă pentru brigada Bohun a forțelor speciale ucrainene. „Rusia s-a gândit că va fi în sud și și-a mutat echipamentul. Apoi, în loc de sud, ofensiva a avut loc acolo unde se așteptau mai puțin, iar acest lucru i-a făcut să intre în panică și să fugă”, susține el.

La 29 august, comandamentul sudic al Ucrainei a anunțat că a început ofensiva mult așteptată din regiunea Herson. Dar soldații de pe linia frontului din Herson au declarat la acea vreme că nu au văzut nicio dovadă a ofensivei menționate sau că luptele active care au avut loc au fost o reacție la o tentativă de ofensivă a Rusiei cu câteva zile mai devreme. În ultimele două săptămâni, forțele ucrainene din sud au ocupat mai multe sate – nu este puțin lucru, având în vedere puterea raportată a pozițiilor rusești și unul care, totuși, a dus la răniți.

Și totuși, capturarea acestor mici sate din regiunea Herson, cu câteva mii de locuitori, a devenit dintr-o dată o mare știre internațională. Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, a insistat asupra unui „regim al tăcerii” și le-a interzis temporar jurnaliștilor să viziteze primele linii din Herson.

Dar Berezovets a spus că agitația mass-media în jurul ofensivei din sud a fost o campanie coordonată de dezinformare a Ucrainei, care vizează forțele ruse, care se construia de câteva luni. A avut succes în a provoca Rusia să mute echipamente și personal pe frontul de sud, inclusiv parțial din regiunea Harkov, a spus Berezovets. „Între timp șbăieților noștriț din Harkov li s-au oferit cele mai bune arme vestice, în mare parte americane”, a declarat el.

O parte a operațiunii speciale a implicat îndepărtarea informatorilor din părțile controlate de forțele ucraineene în Harkov, pentru a-i împiedica să transmită rușilor informații despre pregătirile Ucrainei, a declarat o sursă militară care cunoaște detaliile operațiunii. „șinformatoriiț au fost aproape complet îndepărtați. Ei erau în mare parte civili ucraineni normali, dar erau niște agenți ruși sub acoperire ca civili ucraineni”, a spus sursa. „Rușii habar nu aveau ce se întâmplă.”

Weekendul în care s-a schimbat refrenul

“God Save The King” s-a strigat sâmbătă după ce Charles a fost proclamat rege

Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege sâmbătă de către Consiliul de Ascensiune într-o ceremonie care a avut loc la Palatul St James din Londra și care a fost urmată de salve de tun și de citirea proclamației în Londra, dar și, ulterior, în principalele orașe ale Regatului Unit - Edinburgh în Scoția, Belfast în Irlanda de Nord și Cardiff în Țara Galilor. Apoi, Charles al III-lea a fost proclamat rege în public, de la balconul Palatului St James.

Din Consiliul de Ascensiune fac parte sute de personalități relevante din punct de vedere politic, social și religios din Regatul Unit, precum și reprezentanți din cele 14 țări în care noul rege, Charles al III-lea, este șef al statului. Odată încheiată această primă parte a ceremoniei, care pentru prima dată în istorie a fost televizată, foști premieri, episcopi și o mulțime de politicieni au strigat “God Save The King”. În cea de-a doua parte a ceremoniei de la Palatul Sf James, Charles al III-lea a avut o intervenție, apoi a citit și semnat proclamația.

“Mama mea a dat un exemplu al iubirii de-o viață și al serviciului altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare și devotament. Chiar acum când jelim, îi mulțumim pentru această viață de credință. Sunt profund conștient de această moștenire profundă și de datoriile și responsabilitățile serioase care îmi revin acum mie”, a declarat Regele Charles al III-lea în discursul său.

Charles al III-lea accede la tron într-o perioadă dificilă, Regatul Unit confruntându-se cu cea mai gravă criză economică din ultimii 40 de ani, în timp ce, în șase ani, s-au succedat la guvernare patru prim-miniștri. La 73 de ani, Charles al III-lea este cel mai în vârstă monarh britanic în momentul începerii domniei sale.

Reuters amintește că Charles al III-lea este rege și șef de stat al Regatului Unit și al altor 14 teritorii, între care Australia, Canada, Jamaica, Noua Zeelandă și Papua Noua Guinee.

Cu o zi înainte, în primul său discurs televizat către națiune în calitate de rege, Charles a spus că l-a făcut pe fiul său cel mare, William, în vârstă de 40 de ani, noul Prinț de Wales, titlu care i-a aparținut timp de peste 50 de ani și care este deținut în mod tradițional de moștenitorul tronului. Kate, soția lui William, devine Prințesă de Wales, un rol deținut ultima dată de regretata prințesă Diana.

Palatul St. James unde Charles al III-lea a fost proclamat rege este cel mai vechi palat regal din Regatul Unit, care a fost construit din ordinul lui Henric al VIII-lea în anii 1530. Charles al III-lea este cel de-al 41-lea monarh dintr-o linie care își are originile la regele normand William Cuceritorul, care a cucerit tronul englez în 1066, potrivit Reuters.

Funeraliile Reginei, pe 19 septembrie

Funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina vor avea loc luni, 19 septembrie, la Westminster Abbey, anunță BBC. Înainte de funeraliile de stat, sicriul reginei va fi adus în Westminster Hall timp de patru zile, pentru a permite publicului să îi aducă un omagiu.

În după-amiaza zilei de luni, 12 septembrie, se va forma o procesiune în fața Palatului HolyrQoodhouse pentru a transporta sicriul la Catedrala St Giles din Edinburgh. Regele și membrii Familiei Regale vor lua parte la procesiune și vor participa la o slujbă în Catedrala St Giles pentru a primi sicriul. Sicriul Majestății Sale se va odihni apoi în Catedrala St Giles, păzit de către trupele de veghe ale Companiei Regale de Arcași, pentru a permite poporului scoțian să își prezinte omagiile.

 În după-amiaza zilei de marți, 13 septembrie, sicriul Reginei va pleca din Scoția cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Regale de pe aeroportul din Edinburgh, ajungând la RAF Northolt în cursul serii. Sicriul va fi însoțit în această călătorie de Prințesa Regală. Sicriul Reginei va fi apoi transportat pe cale rutieră până la Palatul Buckingham, unde se va odihni în Bow Room.

 În după-amiaza zilei de miercuri, 14 septembrie, sicriul va fi purtat în procesiune pe o trăsură de tunuri a trupei regale de artilerie a regelui, de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster, unde regina va fi adormită în Westminster Hall până în dimineața funeraliilor de stat.

 În dimineața zilei de luni, 19 septembrie, se va încheia perioada de veghe, iar sicriul va fi dus în procesiune de la Palatul Westminster la Westminster Abbey, unde va avea loc serviciul funerar de stat.

Descoperirea care schimbă complet ce știam despre apariția cancerului

Cercetătorii spun că au descoperit modul în care poluarea aerului duce la cancer, însă această descoperire transformă complet înțelegerea modului în care apar tumorile canceroase.

Echipa de la Institutul Francis Crick din Londra a arătat că, în loc să provoace daune, poluarea aerului trezește celulele vechi deteriorate, scrie BBC. Unul dintre cei mai mari experți la nivel mondial, profesorul Charles Swanton a declarat că această descoperire marchează „o nouă eră” și acum ar putea fi posibilă dezvoltarea unor medicamente care să prevină formarea tumorilor.

Viziunea clasică asupra cancerului începe cu o celulă sănătoasă. Aceasta dobândește din ce în ce mai multe mutații în codul său genetic, sau ADN, până când ajunge la un punct critic. Atunci devine celulă canceroasă și înmulțește necontrolat. Există însă probleme în acest scenariu: mutațiile canceroase se găsesc în țesuturi aparent sănătoase, iar multe substanțe cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer - inclusiv poluarea aerului - nu par să afecteze ADN-ul oamenilor.

Cercetătorii vin acum cu dovezi în sprijunul unei idei diferite. Deteriorarea este deja prezentă în ADN-ul celulei noastre, acumulată pe măsură ce creștem și îmbătrânim, dar ceva trebuie să apese pe trăgaci pentru a o face celulă canceroasă. Descoperirea vine după ce oamenii de știință au cercetat motivele pentru care nefumătorii fac cancer pulmonar. Potrivit datelor, majoritatea cancerelor pulmonare sunt cauzate de fumat, dar unu din 10 are legătură cu poluarea aerului. Cercetătorii s-au concentrat asupra poluării cu PM 2,5 (praf). Printr-o serie de cercetări pe oameni și animale, ei au arătat că în locurile cu niveluri ridicate de poluare erau înregistrate mai multe cancere pulmonare care nu erau provocate de fumat și că inhalarea de PM 2,5 declanșează o alarmă chimică în plămâni, prin eliberarea de interleukină-1-beta.

Aceasta provoacă o inflamație și activează celulele din plămâni pentru a ajuta la repararea oricăror pagube. Dar aproximativ una din 600.000 de celule din plămânii unei persoane de 50 de ani conține deja mutații potențial canceroase. Acestea sunt dobândite pe măsură ce îmbătrânim, dar par complet sănătoase până când sunt activate de alarma chimică și devin canceroase. Cercetătorii au reușit să oprească formarea de tumori canceroase la șoarecii expuși la poluare prin utilizarea unui medicament care blochează semnalul de alarmă.

Rezultatele reprezintă o dublă descoperire, atât pentru înțelegerea impactului poluării atmosferice, cât și pentru înțelegerea principiilor fundamentale care stau la baza apariției cancerului. Poluarea a fost responsabilă pentru moartea prematură a nouă milioane de oameni în 2019, potrivit unui studiu publicat în revista „Lancet”.

Zelenski: Aceasta va fi cea mai grea iarnă din întreaga lume

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat într-un discurs rostit sâmbătă că urmează “cea mai grea iarnă din întreaga lume” și că acesta va fi un test nu doar pentru Ucraina. “Aceasta va fi cea mai grea iarnă din întreaga lume. Acestea vor fi 90 de zile care vor fi un test pentru încrederea noastră în victorie. Un test pentru rezistența și unitatea noastră, pentru capacitatea noastră de a ne proteja pe noi înșine, întreaga lume, libertatea și valorile fundamentale pentru orice persoană din lume. Rusia face totul pentru a înfrânge rezistența Ucrainei, a Europei și a lumii în 90 de zile de iarnă. Pentru că asta speră Rusia. Acesta este ultimul ei argument. Ultimul, sunt sigur de asta: cruzimea perioadei de iarnă, care se presupune că ajută atunci când cruzimea omului nu este suficientă. Și trebuie să fim pregătiți - să nu ne prăbușim, să nu ne despărțim, să nu ne abatem de la calea noastră. Urmează 90 de zile, ceea ce va fi mai crucial decât 30 de ani de independență a Ucrainei. 90 de zile care vor fi mai cruciale decât toți anii de existență a Uniunii Europene. Iarna ne va determina viitorul și riscurile”, a declarat Zelenski în discursul rostit la reuniunea anuală a Yalta European Strategy, un forum de discuții privind viitorul european al Ucrainei și contextul global.

El și-a exprimat încrederea în Forțele Armate ale Ucrainei, în serviciile de informații și în întreg poporul în ceea ce privește eliberarea teritoriului ucrainean, subliniind că, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de arme, muniție, sprijin financiar și politic, diplomație mai puternică ca niciodată, determinare la diferite niveluri ale lumii. “Suntem recunoscători pentru tot ceea ce ați făcut, dar nu va fi suficient pentru victorie până când va fi victorie”, a adăugat liderul de la Kiev.

“Trebuie să ne pregătim societățile, ele trebuie să cunoască adevărul, riscurile existente. Iarna va fi dificilă pentru toată lumea - din Letonia și Polonia până în Marea Britanie și Statele Unite. Războiul este război. Există în lume. Iarna va fi grea. Dar putem face din această iarnă cea mai grea pentru Rusia, pentru cea care este responsabilă de toate problemele create - probleme militare, sociale, de prețuri, probleme energetice și multe altele. Putem face calea spre victoria noastră mai clară după aceste 90 de zile”, a conchis Volodimir Zelenski.

Fetele afgane protestează față de închiderea unei școli în estul țării

Zeci de fete au protestat sâmbătă într-un oraș din estul Afganistanului după ce autoritățile talibane le-au închis școlile secundare la doar câteva zile după reluarea cursurilor, au declarat un activist și mai mulți locuitori.

Săptămâna trecută, cinci școli secundare guvernamentale din provincia estică Paktia au reînceput cursurile după ce sute de fete și lideri tribali au cerut redeschiderea lor. Dar când elevii din capitala provincială Gardez au mers sâmbătă la cursuri, li s-a spus să se întoarcă acasă, au declarat un activist pentru drepturile femeilor și locuitori.

 “În această dimineață, când nu au permis fetelor să intre în școli, am organizat un protest”, a declarat activista Yasmin, organizatoarea mitingului. Îmbrăcate în uniformele lor școlare - o eșarfă albă și un shalwar kameez negru - fetele au mărșăluit prin centrul orașului Gardez pentru a protesta împotriva închiderii școlii.

Noua Zeelandă: Cinci persoane au murit după ce barca le-a fost lovită de o balenă

Cinci persoane au murit după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a răsturnat deoarece ar fi fost lovită de o balenă, în largul insulei Kaikoura din Noua Zeelandă, relatează presa locală. Primarul din Kaikoura, Chris Mackle a afirmat că ambarcațiunea a fost lovită de o balenă, însă poliția nu a confirmat acest lucru.

 La bordul ambarcațiunii se aflau 11 persoane, toate de peste 50 de ani, șase dintre ele fiind salvate. Grupul de la bordul ambarcațiunii participa la o excursie de observare a păsărilor.

Oficialii ruși care au cerut „demiterea” lui Putin, chemați la poliție

Mai mulți oficiali aleși din Rusia au fost convocați de poliție după ce au cerut demiterea președintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN. Într-o manifestare rară de disidență în țară, deputații locali din municipalitatea Smolninskoye din zona Sankt-Petersburg au făcut apel la Duma de Stat să-l destituie pe președinte, pentru ceea ce ei au numit “crime de înaltă trădare”.

Autorul apelului, Dmitri Paliuga, a postat-o ​​pe Twitter, susținând că Putin a fost responsabil pentru „(1) decimarea tinerilor bărbați ruși apți, care ar fi mai utili pe piața muncii decât în armată; (2) recesiunea economică și exodul intelectualilor (3) expansiunea NATO spre est, inclusiv adăugarea Finlandei și Suediei pentru a-și „dubla” granița cu Rusia; (4) efectul invers al „operațiunii militare speciale” din Ucraina.” Paliuga și colegul său deputat Nikita Iuferev au postat ulterior pe Twitter o somație emisă de poliția din Sankt Petersburg pentru „discreditarea instituțiilor de stat”.

Ulterior, Paliuga a anunțat că doi dintre cei patru adjuncți chemați au fost eliberați de poliție și toți urmează să primească amenzi.

Kremlinul a încercat să înăbușe orice critică la adresa invaziei sale în Ucraina. Potrivit OVD-Info, un grup independent care urmărește detențiile în Rusia, 16.437 de persoane au fost arestate sau reținute în Rusia, pentru activism împotriva războiului, de la începutul invaziei în Ucraina.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.