Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un tablou de 50 milioane de euro, furat, a fost găsit sub pat

Ziarul de Vrancea
10 aug 2022 1098 vizualizări

Poliția braziliană găsește sub un pat un tablou furat în valoare de aproape 50 de milioane de lire sterline n patru persoane au fost arestate n

Un tablou al unuia dintre cei mai renumiți artiști brazilieni - Tarsila do Amaral - a fost găsit ascuns sub patul unui presupus escroc care a organizat un jaf de artă de milioane de lire sterline, transmite The Guardian. Opera de artă, în valoare estimată la 300 de milioane de reali (48 de milioane de lire sterline, peste 50 milioane de euro), ar fi fost găsită miercuri dimineață la Rio, în timpul unei operațiuni a poliției care viza o bandă de escroci care a profitat de văduva în vârstă a unui comerciant și colecționar de artă. Patru persoane au fost arestate, inclusiv fiica victimei, pe care poliția o acuză că a furat 16 tablouri, în valoare estimată de 709 milioane de reali (114 milioane de lire sterline) de la mama sa în vârstă de 82 de ani. 

Una dintre cele mai valoroase opere de artă a fost Sol Poente (Soarele apune) de Amaral, o pictură în ulei spectaculoasă din 1929, care a fost găsită ascunsă sub un pat în timpul unei percheziții la una dintre casele suspectului. ”Măi, măi, măi, măi - uite ce avem aici!”, spune o polițistă în timp ce opera de artă este scoasă de sub pat și despachetată. ”La naiba!”, răspunde o voce masculină în portugheză, în timp ce grupul sărbătorește descoperirea imediat recognoscibilă. 

Printre alte opere de artă care ar fi fost furate de la victimă se numără Mascarada, de maestrul modernist Di Cavalcanti, și alte două picturi ale lui Amaral: Pont-Neuf și O Sono. Ambele ar fi valorat, de asemenea, zeci de milioane de lire sterline. Unele dintre cele 16 tablouri furate ar fi fost vândute unor colecționari din străinătate, două dintre ele ajungând la Muzeul de Artă Latino-Americană din Buenos Aires, în Argentina. Trei au fost urmărite la o galerie de artă din São Paulo. De asemenea, au fost furate bijuterii în valoare de aproximativ 1 milion de lire sterline. 

Potrivit unei declarații a poliției, escrocheria a început în ianuarie 2020, când fiica victimei a angajat un fals clarvăzător care a fost însărcinat să o abordeze pe mama ei când aceasta ieșea dintr-o bancă din Copacabana. Clarvăzătorul șarlatan a afirmat în mod fals că fiica femeii era pe punctul de a muri și a dus-o la o ghicitoare și la o preoteasă afro-braziliană care au confirmat această predicție falsă. Poliția susține că trio-ul s-a oferit să intervină spiritual - contra cost - și că în următoarele săptămâni a primit sute de mii de lire sterline pentru pseudo-eforturile lor. Când văduva a devenit suspicioasă și a refuzat să mai plătească, a fost închisă cu forța în casa ei din cartierul bogat al plajei sudice din Rio, amenințată, bătută și jefuită treptat de colecția de artă pe care o moștenise de la soțul ei decedat. 

Tarsila do Amaral, sau Tarsila, așa cum este cunoscută, este una dintre cele mai importante artiste din America de Sud din secolul XX, cunoscută pentru utilizarea îndrăzneață a culorilor, pentru peisajele pline de viață și pentru stilul său profund brazilian. Născută în São Paulo în 1886, a studiat la Academia Julian din Paris și a devenit una dintre figurile cheie ale mișcării moderniste braziliene din anii 1920, 1930 și 1940. A murit în 1973, la vârsta de 86 de ani.

Kim Jong-Un a proclamat victoria împotriva Covid

Ca urmare, dictatorul nord-coreean a ordonat ridicarea tuturor măsurilor stricte

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat victoria în lupta împotriva noului coronavirus, ordonând ridicarea măsurilor maxime antiepidemice impuse în luna mai, a anunțat, joi, presa de stat, potrivit CNN. Coreea de Nord nu a dezvăluit câte infecții confirmate ale virusului a descoperit, dar, din 29 iulie, nu a raportat niciun nou caz suspect, cu ceea ce organizațiile internaționale de ajutorare spun că sunt capacități limitate de testare. 

În timp ce a ridicat măsurile antipandemice maxime, Kim a declarat că Coreea de Nord trebuie să mențină o „barieră antiepidemică puternică ca oțelul și să intensifice activitatea antiepidemică până la sfârșitul crizei globale de sănătate”, potrivit unui raport al agenției de știri de stat KCNA. 

Analiștii au declarat că, deși Nordul autoritar s-a folosit de pandemie pentru a înăspri controalele sociale, declarația sa de victorie ar putea fi un preludiu pentru restabilirea comerțului împiedicat de blocarea granițelor și alte restricții. De asemenea, observatorii au spus că ar putea deschide calea pentru ca Nordul să efectueze un test de armă nucleară pentru prima dată din 2017. 

Rata oficială a deceselor din Coreea de Nord, de 74 de persoane, este un „miracol fără precedent” în comparație cu alte țări, a relatat KCNA, citând un alt oficial. În loc de cazuri confirmate, Coreea de Nord a raportat numărul de persoane cu simptome de febră. Aceste cazuri zilnice au atins un vârf de peste 392.000 pe 15 mai, determinându-i pe experții în sănătate să avertizeze cu privire la o criză inevitabilă. 

Organizația Mondială a Sănătății a pus sub semnul întrebării afirmațiile Coreei de Nord, spunând luna trecută că este de părere că situația se înrăutățește, nu se ameliorează, pe fondul absenței unor date independente. Declarația de victorie vine în ciuda faptului că nu a lansat niciun program de vaccinare cunoscut. În schimb, țara spune că s-a bazat pe închideri, tratamente cu medicamente de producție proprie și pe ceea ce Kim a numit „sistemul socialist avantajos de tip coreean”.

Panică la Londra: toți copiii între 1 și 9 ani vor fi vaccinați împotriva poliomielitei

n aceasta după ce virusul, care poate provoca paralizie definitivă, a fost găsit în apele reziduale n 116 probe pozitive începând din februarie n

Toți copiii cu vârste cuprinse între unu și nouă ani care locuiesc în Londra vor fi vaccinați împotriva poliomielitei, după ce virusul a fost detectat în apele reziduale, transmite BBC. Virusul, care poate provoca paralizie, a fost găsit de 116 ori în apele reziduale din Londra începând cu luna februarie. În cadrul campaniei urgente de imunizare, aproape un milion de copii vor primi vaccinul, inclusiv cei care sunt deja la zi cu vaccinurile. 

Părinții și îngrijitorii vor fi contactați de medicul de familie în cursul lunii următoare. 

Poliomielita este considerată o boală a trecutului în Marea Britanie, după ce întreaga Europă a fost declarată liberă de poliomielită în 2003. Ceea ce se întâmplă acum este ușor complicat, deoarece probele detectate sunt legate de un vaccin antipoliomielitic folosit în alte țări. Unele părți ale lumii care încă se confruntă cu focare de poliomielită folosesc vaccinul antipoliomielitic oral - care este sigur, dar folosește un virus viu. Acesta oferă o imunitate foarte mare, dar are potențialul de a se răspândi de la o persoană la alta în zonele în care nu sunt protejate multe persoane. Acest lucru devine o problemă dacă continuă să se răspândească, deoarece forma sigură a virusului utilizat în vaccin poate suferi mutații și evolua până când poate duce din nou la paralizie. 

Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) spune că majoritatea mostrelor detectate sunt forma sigură a vaccinului împotriva poliomielitei, dar „câteva” au suferit mutații suficiente pentru a fi periculoase. Alarma a fost trasă pentru prima dată în iunie, după o serie de teste efectuate la stația de epurare Beckton, care deservește nordul și estul Londrei. De atunci, analize mai detaliate ale sistemului de canalizare au găsit virusul în mai multe zone. UKHSA afirmă că analiza genetică a probelor sugerează că răspândirea virusului „a depășit o rețea apropiată de câteva persoane”. 

O reuniune a experților guvernamentali în vaccinuri - Comitetul comun pentru vaccinare și imunizare - a recomandat o campanie rapidă de rapel pentru copiii cu vârste cuprinse între un an și nouă ani. Obiectivul este dublu. În primul rând, reducerea riscului ca un copil să contracteze virusul și să rămână paralizat și, de asemenea, creșterea nivelului de imunitate, astfel încât virusul să se răspândească mai greu. 

Dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, a declarat: „Toți copiii cu vârste cuprinse între unu și nouă ani din Londra trebuie să primească acum o doză de vaccin antipoliomielitic - fie că este vorba de o doză suplimentară de rapel sau doar pentru a se pune la zi cu vaccinările de rutină”.  Ea a declarat că riscul pentru majoritatea populației care este vaccinată rămâne „scăzut”, dar a spus că este „vital” ca părinții să se asigure că copiii lor sunt complet vaccinați. Între una din 100 și una din 1.000 de persoane dezvoltă paralizie după ce au contractat poliomielită, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la copiii mici. Copiilor li se va oferi vaccinul inactivat - care conține un virus „mort” și nu prezintă niciun risc de răspândire. Aceasta este forma de vaccin antipoliomielitic pe care Marea Britanie o folosește din 2004.

Zelenski, despre când se va termina războiul: Depinde de problema pierderilor Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că durata războiului depinde direct de pierderile pe care le va suferi Rusia, acesta fiind principalul lucru la care ar trebui să se gândească toți cei care ajută Ucraina. „Este nevoie de mai multe lupte, este nevoie de mai multe rezultate pentru a convinge”, afirmă președintele care susține că peste 43.000 de soldați ruși au murit. „Aceasta este o întrebare care îngrijorează pe absolut toată lumea: când se va termina războiul? Cineva spune - luni, cineva - un an, cineva - chiar mai mult. Dar problema timpului depinde de fapt în mod direct de problema pierderilor pe care le va suferi Rusia. Cu cât mai multe pierderi vor suferi ocupanții, cu atât mai repede vom putea să ne eliberăm pământul și să garantăm securitatea Ucrainei”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj video postat pe rețelele de socializare. Zelenski consideră că la acest lucru ar trebui să se gândească toți cei care ne apără statul și ajută Ucraina. „Cum să le provocăm ocupanților cele mai mari pierderi posibile, astfel încât timpul războiului să se scurteze. Dacă cei aproape 43.000 de soldați ruși morți nu îi conving pe liderii ruși că trebuie să găsească o cale de ieșire din război, atunci este nevoie de mai multe lupte, este nevoie de mai multe rezultate pentru a convinge”, a mai declarat președintele ucrainean.

 

Bărbat acuzat că a făcut parte dintr-o celulă celebră a grupării Stat Islamic, arestat în Marea Britanie

Un bărbat acuzat că a făcut parte dintr-o celulă celebră a grupării Stat Islamic - Beatles - care a ucis 27 ostatici, inclusiv jurnaliști și lucrători umanitari, a fost arestat pentru terorism în Marea Britanie, transmite BBC.

Aine Davis a aterizat pe aeroportul Luton după ce a fost eliberat dintr-o închisoare din Turcia, unde ispășea o pedeapsă de șapte ani și jumătate pentru apartenență la grupul terorist. În timpul procesului său, Davis a negat că ar face parte din celula supranumită Beatles din cauza accentelor britanice ale membrilor. Davis se află în custodia Poliției. El a fost arestat în legătură cu infracțiuni prevăzute de Legea privind terorismul din 2000, inclusiv strângerea de fonduri și deținerea de articole în scopuri teroriste. 

Se crede că celula „Beatles” a fost formată din patru membri - despre care se crede că toți au crescut în vestul Londrei - care s-au oferit voluntari pentru a lupta pentru Stat Islamic în Siria și au ajuns să păzească ostatici occidentali. Aceștia au fost porecliți de ostatici drept „Beatles”, după celebra trupă, din cauza accentelor lor englezești. Autoritățile americane au declarat că gruparea a ucis 27 de ostatici, decapitând mai mulți dintre ei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.