Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rusia preia controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina

Ziarul de Vrancea
27 iul 2022 925 vizualizări

Pentru prima dată de la începutul războiului, americanii și rușii ar putea avea o discuție la nivel înalt

Forțele ruse au preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina și fac o “redesfășurare masivă” de trupe în trei regiuni din sud, a afirmat un consilier prezidențial ucrainean, în contextul așteptărilor la o contra-ofensivă a Ucrainei.

Forțele sprijinite de Rusia au declarat miercuri că au capturat intactă centrala electrică Vuhlehirsk, care datează din perioada sovietică și este alimentată cu cărbune, în ceea ce reprezintă primul câștig semnificativ al Moscovei în mai bine de trei săptămâni.

Oleksei Arestovici, un consilier al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a confirmat capturarea centralei din estul regiuniii Donețk, dar a spus că este doar “un avantaj tactic micuț” pentru Rusia.

Redesfășurarea de trupe rusești în sud pare să fie o schimbare de la ofensivă la apărare strategică, a adăugat el, trupele fiind trimise spre zonele Melitopol, Zaporojie și Herson. Ucraina a arătat clar că intenționează să recâștige orașul Herson, din sud, care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale războiului.

Oleksei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a scris anterior pe Twitter că Rusia concentrează “numărul maxim de trupe” în direcția Herson, dar nu a oferit detalii.

Forțele ucrainene din sud au afirmat că au ucis 66 de inamici și au distrus trei tancuri și două depozite de armament în ultimele 24 de ore. Forțele ruse au atacat orașul Mikolaiv cu lansatoare de rachete multiple, au mai spus acestea.

Ucraina a bombardat un pod important peste fluviul Nipru din Herson, acesta fiind închis pentru trafic. Oficialii ruși au spus anterior că vor recurge la poduri de pontoane și feriboturi pentru a transporta trupele dincolo de fluviu.

Pe de altă parte, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a afirmat că plănuiește să aibă o discuție telefonică cu ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, prima dintre cei doi diplomați încă de dinainte de începerea războiului. Convorbirea din zilele următoare nu va fi “o negociere despre Ucraina”, a declarat Blinken la o conferință de presă, reafirmând poziția Washingtonului conform căreia orice discuții despre sfârșitul războiului trebuie să aibă loc între Kiev și Moscova.

Statele Unite a făcut “o ofertă substanțială” Rusiei pentru a-i elibera pe cetățenii americani Brittney Griner, star din WNBA, și Paul Whelan, fost pușcaș marin, a spus Blinken, fără a oferi detalii despre ce oferă SUA în schimb. Blinken a spus că va insista ca Lavrov să răspundă ofertei.

O sursă familiarizată cu situația a confirmat o relatare a CNN conform căreia Washingtonul este dispus să îl dea la schimb pe traficantul de arme rus Viktor Bout, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite.

Pe lângă discuțiile despre americanii deținuți în Rusia, Blinken a spus că va ridica, în convorbirea cu Lavrov, problema înțelegerii privind exportul de grâne la care s-a ajuns săptămâna trecută între Rusia, Statele Unite, Turcia și Ucraina.

Peste 75.000 de ruși ar fi fost uciși sau răniți în război

Peste 75.000 de ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina, a declarat miercuri pentru CNN o membră democrată a Camerei Reprezentanților din SUA, Elissa Slotkin. Ea a făcut această declarație după un briefing clasificat cu oficiali ai administrației președintelui american Joe Biden. “Au fost informați că peste 75.000 de ruși au fost uciși sau răniți, un număr uriaș. Au investit enorm în forțele lor terestre, iar acum 80% din trupele lor terestre sunt împotmolite și obosite”, a afirmat Elissa Slotkin.

Democrata, care s-a întors recent dintr-o vizită în Ucraina, a mai declarat că următoarele trei-șase săptămâni ar putea fi decisive pentru evoluția conflictului.

Conform celei mai recente estimări a Agenției Centrale de Informații (CIA) a SUA, 15.000 de militari ruși au fost uciși în lupte. Nu există date oficiale de la partea rusă cu privire la bilanțul deceselor în rândul armatei sale.

Omenirea a consumat până joi toate resursele pe care planeta le poate produce într-un an

Omenirea a consumat până pe 28 iulie toate resursele pe care planeta le poate produce într-un an fără să se epuizeze, iar planeta va supraviețui restul anului “pe datorii”, au avertizat organizațiile non-profit Global Footprint Network și WWF, relatează Le Libre.

Altfel spus, ar fi nevoie de 1,75 planete Terra pentru a satisface nevoile populației într-un mod durabil, conform acestui indicator creat de cercetători la începutul anilor 1990 și care continuă să se înrăutățească.

Datele corespund momentului în care “omenirea a consumat tot ce pot regenera ecosistemele într-un an”, potrivit celor două ONG-uri.

“În ce 156 de zile rămase (până la sfârșitul anului), consumul nostru de resurse regenerabile va consta în consumul de capital natural al planetei”, a declarat Laetitia Mailhes de la Global Footprint Network, în timpul unei conferințe de presă.

Acest lucru nici măcar nu ține cont de nevoile altor specii care trăiesc pe Pământ.

“De asemenea, trebuie lăsate spații pentru lumea sălbatică”, a adăugat ea.

“Excesul” apare atunci când presiunea umană depășește capacitățile de regenerare ale ecosistemelor naturale. Potrivit ONG-ului Global Footprint Network, care monitorizează această măsurătoare, excesul a continuat să crească timp de 50 de ani.

În 2020, data fusese amânată cu trei săptămâni sub efectul carantinelor impuse pe fondul pandemiei de Covid-19, înainte de a reveni la nivelurile din prezent.

Această amprentă ecologică este calculată din șase categorii diferite, respectiv “culturi, pășuni, suprafețe forestiere necesare pentru produse forestiere, zone de pescuit, zone intravilane și suprafețe forestiere necesare pentru a absorbi carbonul emis de arderea combustibililor fosili” și este strâns legată de modelele de consum, în special în țările bogate.

De exemplu, dacă toți oamenii ar fi trăit ca francezii, “Ziua depășirii” (Earth Overshoot Day) ar fi avut loc chiar mai devreme, pe 5 mai 2022.

WWF și Global Footprint Network susțin că vinovatul principal este sistemul nostru alimentar.

“Sistemul nostru alimentar a luat-o razna pe fondul unui supraconsum de resurse naturale, fără a satisface nevoile luptei împotriva sărăciei”. De asemenea, omenirea se luptă cu supraponderalitatea și obezitatea, afirmă Pierre Cannet, de la WWF Franța.

“Amprenta ecologică a alimentelor este considerabilă: producția de alimente mobilizează toate categoriile de amprentă, în special culturile (necesare pentru hrana animalelor și oamenilor) și carbonul (agricultura este un sector cu emisii mari de gaze cu efect de seră)”, detaliază cele două ONG-uri.

“În total, mai mult de jumătate din biocapacitatea planetei (55%) este folosită pentru a hrăni omenirea”, notează ele.

Mai exact, “o mare parte din alimentele și materiile prime sunt folosite pentru a hrăni animalele pe care le consumăm ulterior”, precizează Pierre Cannet.

“În cazul Uniunii Europene, “63% din terenul arabil (...) este direct asociat cu producția animală”, subliniază el.

Cu toate acestea, agricultura contribuie la defrișare, schimbări climatice prin emisia de gaze cu efect de seră, pierderea biodiversității și degradarea ecosistemelor, folosind în același timp o mare parte a apei proaspete, spun ONG-urile.

Pe baza recomandărilor științifice, organizațiile non-profit pledează pentru reducerea consumului de carne în țările bogate.

“Dacă am putea reduce consumul de carne la jumătate, am putea amâna data zilei depășirii cu 17 zile”, argumentează Laetitia Mailhes.

“Limitarea risipei alimentare ar face posibilă amânarea datei cu 13 zile, ceea ce nu este de neglijat”, adaugă ea.

În plus, o treime din alimente este irosită la nivel mondial.

SUA: Peste 1 miliard de dolari din vânzarea armelor de asalt

Marii producători americani de arme au obținut peste 1 miliard de dolari în ultimul deceniu vânzând arme de asalt în stil militar, potrivit unei investigații a Comisiei pentru Supraveghere și Reformă a Camerei Reprezentanților.

O notă a Comisiei prezintă veniturile producătorilor și strategiile de marketing pentru armele de asalt, concentrându-se pe mărcile de arme folosite în recentele atacuri armate în masă.

Comunicarea a venit înaintea unei audieri de miercuri privind rolul industriei armelor de foc în violența generalizată cu armele din Statele Unite.

Câștigurile din armele de asalt au crescut de peste două ori pentru mărci precum Smith & Wesson, Sturm, Ruger & Co. și Daniel Defense, între 2019 și 2021, potrivit constatărilor Camerei Reprezentanților.

Comisia a furnizat venituri estimate că ar fi fost obținute din arme de asalt începând cu 2012, anul în care un bărbat înarmat a ucis 20 de copii și șase adulți la școala elementară Sandy Hook din Connecticut: Smith & Wesson: 695 de milioane de dolari; Sturm, Ruger & Co: 514 milioane de dolari ; Daniel Defense: 528 de milioane de dolari; SIG Sauer: A refuzat să raporteze; Bushmaster: 2,9 milioane de dolari (numai 2021).

Numărul de decese recente în atacuri armate în masă a fost, de asemenea, enumerat pentru fiecare companie, arme de asalt de la toate cele cinci mărci fiind utilizate în cel puțin două masacre recente. Omul înarmat care a ucis 19 copii și doi profesori în mai la școala elementară Robb din Uvalde, Texas, a folosit o armă fabricată de Daniel Defense.

Mărcile în sine nu urmăresc decesele, rănile sau crimele care implică armele lor.

Audierea are loc imediat după ce guvernatorul Californiei Gavin Newsom a semnat recent o lege care permite cetățenilor afectați de violența cu arme să dea în judecată producătorii.

Comisia s-a concentrat, de asemenea, pe tactici de marketing, inclusiv reclame ale Smith & Wesson care imită jocuri video cu împușcături și o armă Sig Sauer vândută ca “prădător de vârf”. Democrații Camerei Reprezentanților fac eforturi pentru a vota interzicerea armelor de asalt, la sfârșitul acestei săptămâni. Dacă va fi adoptat, este puțin probabil ca proiectul de lege să treacă prin Senat. Smith & Wesson, Sig Sauer și Sturm Ruger nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

O bacterie care provoacă boli infecțioase grave, descoperită în SUA

Autoritățile sanitare americane au anunțat miercuri că probele de sol și apă prelevate în Mississippi conțin o bacterie care provoacă o boală rară, dar gravă, numită melioidoză, potrivit AFP.

Melioidoza este o patologie infecțioasă cauzată de bacteria saprofită gram-negativă Burkholderia pseudomallei, cel mai des întâlnită în sudul Asiei și în nordul Australiei. Aceasta poate apărea atât la oameni, cât și la animale și are potențial epidemic.

Riscul mortalității în cadrul infecției este destul de ridicat, aproximativ 50%, generând în medie 89.000 de decese anual.

Autoritățile au avertizat medicii din întreaga țară să fie atenți la eventualele simptome ale bolii la pacienți.

Două persoane care locuiesc în sudul Statelor Unite, în regiunea Golfului Mexic, au contractat separat boala în 2020 și 2022, ceea ce a determinat Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) să preleveze aceste probe în casele lor și în jurul lor. Trei probe, de sol și din bălți, au fost testate pozitiv pentru bacterie (Burkholderia pseudomallei).

În ciuda acestui fapt, CDC consideră că riscul pentru populația generală este “foarte scăzut”. În prezent, aceștia investighează cât de răspândită este bacteria în mediul înconjurător.

Simptomele melioidozei pot fi foarte variate, cum ar fi febră, dureri articulare sau dureri de cap. Aceasta poate provoca pneumonie, formarea de abcese sau infecții. La nivel mondial, melioidoza este fatală în 10 până la 50% din cazuri.

Autorul atacului din Chicago, inculpat pentru 117 capete de acuzare

Autorul atacului de lângă Chicago, care a ucis 7 persoane și mai mult de 30 de răniți în timpul defilării de Ziua Națională a Statelor Unite, a fost inculpat miercuri pentru 117 capete de acuzare, a anunțat procurorul de caz.

Robert Crimo, 21 de ani, a tras în mulțime cu o armă semi-automată de pe acoperișul unui centru comercial în momentul în care defilarea de 4 iulie începea la Highland Park, oraș din suburbia Chicago-ului, în Illinois (centrul Statelor Unite), potrivit LaLibre care citează Belga.

Atacul, precedat de mai multe masacre în lunile precedente, între care cel al 19 copii și două profesoare la o școală din Texas, sau cel al celor zece afro-americani dintr-un supermarket din statul New York, au șocat din nou America.

Acuzațiile reținute de un mare juriu miercuri includ 21 capete de acuzare pentru omucidere - trei pentru fiecare persoană ucisă -, 48 de tentativă de omor și 48 de violență agravată cu folosirea unei arme de foc, adică una „pentru fiecare victimă afectată de un glonț sau un fragment de glonț”, se arată în comunicatul procurorului Eric Rinehart.

Robert Crimo va apărea pe 3 august în fața tribunalului pentru a-i fi aduse la cunoștință capetele de acuzare și nu pe 28 iulie așa cum fusese anunțat anterior. El riscă închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată dacă va fi găsit vinovat.

Kim Jong-un, pregătit să își mobilizeze forțele împotriva SUA

Coreea de Nord este pregătită să își mobilizeze forțele de descurajare a războiului nuclear și este “pe deplin pregătită pentru orice confruntare militară” cu Statele Unite, a declarat liderul nord-coreean, Kim Jong-un, relatează agenția de presă de stat KCNA, citată de BBC.

Kim a subliniat că amenințările nucleare din partea SUA cer Coreei de Nord să își realizeze “sarcina istorică urgentă” de a-și consolida autoapărarea.

SUA au denaturat exercițiile militare regulate ale Coreei de Nord drept provocări, a adăugat el.

Declarațiile lui Kim Jong-un au fost făcute în cadrul unui eveniment de aniversare a Războiului Coreean și vin pe fondul îngrijorării că Phenianul ar putea pregăti un al șaptelea test nuclear.

De asemenea, Kim a făcut referire la informațiile potrivit cărora Coreea de Sud are în vedere activarea unui plan de contracarare a amenințării nucleare nord-coreene prin organizarea de lovituri de precauție în cazul unui atac iminent.

Așa-numita strategie “lanț de ucidere” (“Kill Chain”), elaborată pentru prima dată în urmă cu un deceniu, solicită atacuri preventive împotriva rachetelor Phenianului și, eventual, a leadershipului său superior.

Unii analiști au avertizat că Pheanianul își asumă propriile riscuri și ar putea alimenta o cursă a înarmărilor.

În cadrul festivităților de Ziua Victorie, Kim a spus că guvernul și armata președintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol vor fi “șterse” dacă vor efectua lovituri preventive.

SUA au avertizat luna trecută că Phenianul ar putea efectua oricând un astfel de test. Cel mai recent test nuclear al Coreei de Nord a fost în 2017. Cu toate acestea, tensiunile au crescut în peninsula coreeană.

Reprezentantul special al SUA în Coreea de Nord, Sung Kim, spune că Phenianul a testat un număr fără precedent de rachete în acest an, respectiv 31, față de cele 25 testate pe parcursul ultimului an record, 2019.

În iunie, Coreea de Sud a răspuns testelor Coreei de Nord și a lansat opt rachete proprii.

Deși războiul din Coreea din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu, Coreea de Nord îl revendică drept o victorie împotriva SUA. Celebrările anuale de “Ziua Victoriei” sunt marcate de parade militare, artificii și dans.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.