Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rețea de spionaj, destructurată în Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
9 iul 2023 921 vizualizări

Cei doi agenți ai FSB au primit numai în anul 2021 de la Moscova circa 500.000 de dolari pentru operațiunile de recrutare și manipulare a opiniei publice

Directorul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova (SIS), Alexandru Musteața, a anunțat luni destructurarea unei rețele de spionaj care acționa în detrimentul Republicii Moldova.

Serviciul de Informații și Securitate, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au trimis în instanța de judecată un dosar penal pentru trădare și spionaj vizând doi agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Potrivit șefului SIS, începând cu anul 2020, cetățenii ruși Iurii G. și Vadim I. au fost antrenați în organizarea unor activități dușmănoase împotriva securității Republicii Moldova și a cetățenilor săi. Ce doi, sub comanda FSB, identificau și recrutau cetățeni ai Republicii Moldova, astfel construind o rețea de agentură.

''Activitatea cetățenilor ruși și ai rețelei de agentură a fost orientată spre influențarea proceselor social-politice ale Republicii Moldova în interesul Federației Ruse. Totodată, spre menținerea dependenței Republicii Moldova față de Rusia, cei doi au realizat operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei publice'', a declarat Alexandru Musteața. “În cei doi ani în care s-a documentat activitatea rețelei de agentură, aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor politici și actorilor politici și au organizat proiecte informaționale tenebroase, precum campanii în mediul virtual, prin intermediul mai multor platforme de social-media, cu un accent major pe rețeaua Telegram, aceasta fiind platforma pe care se distribuie cele mai multe informații false”, a detaliat șeful SIS.

De asemenea, după 24 februarie 2022, grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de acte violente. În proces a fost documentată și activitate de creare a canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Federația Rusă către Republica Moldova, în scopul finanțării operațiunilor subversive contra intereselor și securității statului moldovean. În acest sens, unul dintre agenții recrutați de către Iurie G. și Vadim I. avea sarcina de a identifica și asigura astfel de canale financiare, de a acorda suport logistic conex proiectelor comandate și finanțate de către FSB, dar și de a recruta alți cetățeni ai Republicii Moldova. Printre canalele de transfer ilegal de fonduri au fost documentate transferul prin intermediul cripto-valutei, dar și prin intermediul așa-numitului sistem Hawala, implicând case de schimb valutar. În total, în 2021, din Federația Rusă în Republica Moldova, doar prin aceste canale a fost transferată o sumă de circa 500.000 dolari, bani utilizați în implementarea activității ilegale descrise. Agentul respectiv, cetățean al Republicii Moldova, a fost recrutat în bază de cointeresare materială, începând cu anul 2021. Acesta se află în arest și este acuzat de comiterea infracțiunii de trădare, fiind pasibil de pedeapsă penală cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Legături cu Dodon

Potrivit platformei deschide.md, Vadim I., identificat drept Vadim Iurcenco, este adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Anterior, RISE Project Moldova a scris, citând surse din cadrul serviciilor speciale, că acesta este un "agent" al FSB sau apd-ist (abrevierea expresiei "aparatul personalului detașat"), așa cum sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

Iurcenco are 40 de ani, a ocupat diferite funcții, de la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat precum Serviciul Federal al Penitenciarelor, întreprinderi din cadrul holdingului "Rostec" (înființat de președintele rus, Vladimir Putin), precum și corporația Inter RAO EES (proprietara Centralei de la Cuciurgan din Transnistria) și compania rusă controlată de stat "MRSK Centru".

În ce-l privește pe Iurii G. (Gudilin), acesta este cunoscut ca unul dintre consultanții ruși care i-au ajutat pe socialiștii moldoveni în mai multe campanii electorale, inclusiv cea prezidențială din 2020. Ca și Iurcenco, Gudilin a activat anterior în cadrul "MRSK Centru". Gudilin este considerat de SUA drept ofițer FSB. În luna octombrie 2022, Iurii Gudilin și alți doi "polit-tehnologi", Olga Grak și Leonid Gonin, au fost incluși pe lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Republica Moldova. În mod special, este vorba de tentativa de a influența rezultatul alegerilor din 2020 și 2021.

Presa de la Budapesta, despre scoaterea UDMR de la guvernare: „Antimaghiarism visceral în România”

Dacă cineva a avut dubii până acum cu privire la faptul că în superanul electoral 2024 din România va fi jucată cartea maghiară, răspunsul a venit urmărind evoluțiile de la București în ultimele săptămâni, scrie cotidianul maghiar Magyar Nemzet.

„Social-democratul Marcel Ciolacu l-a înlocuit fără controverse în fotoliul de premier pe Nicolae Ciucă, în schimb înțelegerea privind schimburile de ministere s-a prăbușit rapid, astfel încât social-democrații și național-liberalii au luat-o de la zero, s-au apucat să recroiască guvernul, dar cu punerea la colț cu bună știință a celui mai mic partener, UDMR. Dintre argumentele mult vehiculate mai înainte a dispărut brusc referirea la situația geopolitică și la războiul din Ucraina. UDMR nu mai reprezenta vreun plus nici din punctul de vedere al stabilității, iar accentul s-a pus exclusiv pe obținerea portofoliilor dorite”, scrie cotidianul maghiar.

Potrivit jurnaliștilor de la Budapesta, „în această situație UDMR a mai avut doar două opțiuni: fie acceptă „firimiturile” și continuă să rămână la guvernare, fie alege să iasă din guvern. UDMR nu avea niciun atu, coaliția având oricum majoritatea asigurată.” Aceștia consideră că președintele Klaus iohannis, „liderul de facto al național-liberalilor”, a jucat un rol principal în acțiune.

 „Nu a fost nevoie să se aștepte mult pentru apariția următorului pas purtând o mască falsă anti-UDMR, fiind însă în realitate un pas antimaghiar. Un grup de 15 deputați național-liberali - completați cu un social-democrat - intenționează să scoată UDMR și din legislativ. Anularea pragului de acces în vigoare, 7%, respectiv a limitei alternative - conform căreia candidații care obțin cel puțin 20% din voturi în cel puțin 4 județe, ce le permite accesul - a avut drept scop evident anularea reprezentării parlamentare a partidului maghiar. Acest pas este șocant chiar și în cazul în care nu este susținut de conducerea celor două partide. Comitetul executiv al PNL a propus respingerea proiectului de lege și retragerea propunerii.” Magyar Nemzet scrie și despre un posibil scenariu în care PNL să plece de la guvernare și să ducă din nou la intrarea în executiv a celor din UDMR.

Concluzia jurnaliștilor de la Budapesta: „în politica română patriotismul s-a transformat în antimaghiarism printr-un adaos banal. Acesta din urmă este deja rodat, nici nu cere un curaj deosebit, nu poate provoca probleme la Bruxelles sau la Washington. Cartea maghiară a apărut deja în campania din România. Întrebarea este doar cine și de câte ori va împărți aceste cărți până la sfârșitul anului 2024.”

Prigojin este reținut de cel puțin zece zile la Kremlin - servicii secrete

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar afla la Moscova, iar la 1 iulie s-ar fi întâlnit chiar cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin, potrivit unor servicii secrete occidentale, citate în ediția sa de luni de publicația franceză Liberation, preluată de Agerpres.

Din 24 iunie, de când a dat ordin unităților sale care se apropiau de Moscova să se întoarcă din drum, patronul grupului Wagner a dispărut din peisaj. Potrivit surselor exclusive ale Liberation, el și-ar fi petrecut săptămâna după rebeliune la Kremlin, negociind soarta imperiului său.

Așadar, potrivit acestora, Prigojin nu s-ar afla nici la Minsk și nici la Sankt-Petersburg, așa cum s-a spus anterior. Cel puțin de la 1 iulie, Prigojin este reținut la Kremlin, unde a fost convocat împreună cu comandanții săi.

La Kremlin, Evgheni Prigojin s-ar fi întâlnit cu președintele Vladimir Putin, și ar fi avut de asemenea o întâlnire cu Viktor Zolotov - comandantul Gărzii Naționale Rosgvardia și unul dintre cei mai loiali aliați ai șefului statului rus, înainte de această funcție.

Zolotov a activat ani în șir ca gardă de corp al lui Putin - și cu Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe rus (SVR).

Întrebat joi, 6 iulie, despre soarta și locul în care s-ar afla Prigojin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a oferit niciun indiciu, limitându-se să spună că Moscova nu are nici „capacitatea și nici voința" de a urmări ipoteticele sale mișcări. Mai devreme în cursul aceleiași zile, președintele belarus Aleksandr Lukașenko - care a acționat oficial ca mediator între liderul mercenarilor rebeli și Putin în momentul puciului eșuat - a afirmat că Prigojin nu se află pe teritoriul belarus. Și nici mercenari Wagner nu ar exista în Belarus, ei aflându-se în taberele lor din Lugansk (estul Ucrainei). În 27 iunie, Lukașenko afirma că șeful Wagner se află în Belarus.

Șavkat Mirzioiev, reales președinte al Uzbekistanului cu un scor de 87,05%

Președintele uzbek în exercițiu Șavkat Mirzioiev a fost reales în urma alegerilor prezidențiale anticipate de duminică, în cea mai populată țară din Asia Centrală, potrivit unor rezultate preliminare, relatează AFP. Potrivit acestor rezultate, anunțate luni de către Comisia Electorală într-o cofernță de presă, la Tașkent, Șavkat Mirzioiev a obținut 87,05% dintre voturile exprimate. El a înfruntat trei adversari necunoscuți în acest scrutin. Prezența la urne a atins 80%

Prima femeie transsexuală care a câștigat titlul de Miss Olanda va reprezenta țara la concursul Miss Univers

Modelul olandez Rikkie Valerie Kollé este prima femeie transsexuală care va reprezenta Olanda la concursul de frumusețe Miss Univers ce va fi organizat în decembrie în El Salvador. Organizația Miss Nederland a anunțat că Rikkie Valerie Kollé, în vârstă de 22 de ani, a fost încoronată sâmbătă, în urma unei ceremonii la care au participat Miss Olanda 2022, Ona Moody, și actuala Miss Univers, R'Bonney Gabriel din SUA.

Nathalie Mogbelzada din Amsterdam a câștigat locul întâi, în timp ce Habiba Mostafa a fost desemnată Miss Congenialitate, iar Lou Dirchs a fost desemnată Miss Social Media.

Kollé va fi a doua femeie transsexuală care va concura în competiția Miss Univers, după spaniola Angela Ponce în 2018. Organizația-mamă a concursului permite femeilor transsexuale să participe la concurs din 2012.

Modelul și actrița, care a apărut anterior în emisiunea "Holland's Next Top Model", și-a sărbătorit victoria într-o postare de sâmbătă pe Instagram.

Concursul din 2023 va fi primul care va permite femeilor căsătorite și femeilor cu copii să concureze.

China: Șase morți într-un atac asupra unei grădinițe

Un atac asupra unei grădinițe s-a soldat cu șase morți și un rănit luni în Lianjiang, în sudul Chinei, a declarat o purtătoare de cuvânt a municipalității.

Printre cele șapte victime se numără "un profesor, doi părinți și trei elevi, iar un suspect a fost arestat", a spus ea, fără a putea oferi imediat detalii despre vârsta sau identitatea victimelor sau despre tipul de armă folosit.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 07:40 (duminică 23:40 GMT) în orașul Lianjiang, situat în provincia Guangdong. China le interzice cetățenilor să dețină arme de foc. Dar atacurile cu armă albă s-au înmulțit în ultimii ani în țară.

Atacuri mortale care au vizat în mod specific școlile au avut loc în întreaga țară, determinând autoritățile să sporească securitatea în jurul unităților școlare.

Cel mai longeviv premier din istoria Olandei nu mai candidează pentru un al cincilea mandat

Premierul olandez Mark Rutte a anunțat luni că nu va candida pentru un al cincilea mandat și va părăsi politica după alegerile din noiembrie.

Rutte a prezentat vineri demisia celui de-al patrulea cabinet al său, după ce nu a reușit să ajungă la un acord asupra unor politici mai stricte privind imigrația.

„În ultimele zile au existat multe speculații cu privire la ceea ce m-a motivat. Singurul răspuns este Olanda", a declarat Rutte într-un discurs în parlament, înainte de o dezbatere privind căderea guvernului. „Ieri dimineață am luat decizia că nu voi mai fi disponibil în calitate de lider al VVD. Odată ce noul cabinet va fi format după alegeri, voi părăsi politica", a adăugat el. Rutte este cel mai longeviv lider de guvern din istoria Olandei. El a preluat funcția de prim-ministru în octombrie 2010.

Rutte, în vârstă de 56 de ani, va rămâne în fruntea unui guvern interimar până la formarea unui nou executiv după următoarele alegeri, un proces care, în peisajul politic olandez fracturat, durează de obicei luni de zile.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.