Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: „Nu avem de ales, Rusia va trebui să lanseze un atac nuclear asupra Europei”

Ziarul de Vrancea
25 iun 2023 624 vizualizări

Presa de stat din Rusia a publicat cel mai amenințător mesaj nuclear al Moscovei de până acum

Agenția de presă RIA Novosti a publicat un editorial al unui important membru al elitei ruse intitulat „Nu avem de ales: Rusia va trebui să lanseze un atac nuclear asupra Europei”, probabil cel mai direct mesaj de amenințare nucleară al unui oficial rus, în condițiile în care Kremlinul a preferat până acum să transmită doar avertismente voalate pe această temă.

Articolul publicat de agenția de presă de stat rusă (și ilustrat cu un nor „ciupercă” de după o explozie nucleară) este semnat de Serghei Karaganov, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin și al lui Serghei Lavrov.

Karaganov este șeful Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, decanul Facultății de Economie Mondială și Afaceri Internaționale și a fost consilier prezidențial atât pentru Boris Elțîn, cât și pentru Putin.

“Acum oamenii și-au pierdut frica. În ultimele decenii, ceea ce eu numesc parazitism strategic s-a răspândit în State, în Europa și chiar parțial în Rusia: credința că războiul nu poate și nu se va întâmpla niciodată. Oamenii s-au obișnuit cu acest lucru și pe această bază a crescut ideologia occidentală modernă. În plus, există o propagandă absolut fără precedent, care nu a fost văzută nici măcar în timpul Războiului Rece. Oamenii sunt pur și simplu păcăliți, iar oamenilor le este frică chiar să spună ceea ce gândesc cu adevărat. Ca urmare a acestor 70 de ani de pace, simțul de autoconservare al publicului a încetat să mai funcționeze, iar acest simț de autoconservare este înăbușit și mai mult de propaganda extraordinar de virulentă, precum și de afirmațiile conform cărora Rusia nu va lovi niciodată Europa. Propaganda oficială occidentală pompează ideea că Occidentul poate face orice, iar Moscova va tolera totul. Acest lucru a devenit acum foarte clar și viu”, a scris Karaganov în articol.

“Înțeleg perfect chinul moral al celor care spun că în niciun caz folosirea armelor nucleare nu este de neconceput și inacceptabilă. La care eu le răspund: prieteni, îi respect pe pacifiști, dar ei există și trăiesc în această lume doar pentru că luptătorii luptă și mor pentru ei, așa cum luptă acum soldații și ofițerii noștri din Ucraina”, își încheie acesta articolul.

Armata ucraineană a trecut Niprul, în apropiere de Herson

Armata ucraineană a traversat Niprul, la nivelul Podului Antonovski, în apropiere de orașul Herson, cu scopul de a încerca să se stabilească pe malul stâng al fluviului, aflat sub controlul Rusiei.

Înregistrări video circulă pe rețele de socializare, începând de duminică, în care apare un vehicul rusesc blindat de transport de trupe de tip BTR-82A care deschide focul asupra unor unități ucrainene, în apropiere de fluviu.

Potrivit unor surse, aproximativ 100 de combatanți ucraineni dețin o poziție pe malul ocupat de ruși al Niprului. Acest număr ar putea crește rapid, dacă militari ucraineni reușesc să traverseze fluviul în masă, fără să fie atacați cu aviația, artileria sau cu drone rusești.

Rebeliunea Wagner arată că războiul ”face să crape puterea rusă”

Rebeliunea abandonată a Wagner arată că Războiul din Ucraina este pe cale să ”crape puterea rusă”, a apreciat luni Înaltul Reprezentant UE însărcinat cu Politica Externă și de Securitate Jesep Borrell, însă instabilitatea politică a unei puteri nucleare ca Rusia nu este însă ”un lucru bun” a avertizat el. ”Monstrul (Wagner) este pe cale să-și muște creatorul”, a comentat Borrell înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE).

Tânărul care a murit pe Titan avea la el un cub Rubik și voia să doboare un record Guinness

Tânărul Suleman Dawood, care a murit în submersibilul Titan, și-a luat cubul Rubik cu el pentru că voia să doboare un record mondial, a declarat mama sa pentru BBC.

Tânărul de 19 ani a aplicat la Guinness World Records, iar tatăl său, Shahzada, care a murit și el, luase un aparat foto pentru a surprinde momentul.

Christine Dawood și fiica ei se aflau la bordul Polar Prince, nava de suport a submarinului, când s-a aflat că s-a pierdut comunicarea cu Titan. "Nu am înțeles în acel moment ce a însemnat - și apoi totul a degenerat de acolo", a spus ea.

În primul său interviu, Christine Dawood a spus că plănuise să meargă cu soțul ei să vadă epava Titanicului, dar călătoria a fost anulată din cauza pandemiei Covid.

"Apoi am făcut un pas înapoi și le-am dat spațiu pentru a-l pregăti șpe Sulemanț, pentru că el chiar voia să meargă", a spus ea.

În afară de Suleman și de tatăl său, Shahzada Dawood, alte trei persoane au murit la bord: Stockton Rush, în vârstă de 61 de ani, directorul executiv al OceanGate, care deținea Titan, omul de afaceri britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, și Paul-Henry Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, fost scafandru al marinei franceze și explorator renumit.

Vorbind despre fiul ei, Christine Dawood a spus că Suleman iubea atât de mult cubul Rubik încât îl purta cu el peste tot, uimind privitorii prin rezolvarea puzzle-ului complex în 12 secunde. "El a spus: "Voi rezolva cubul Rubik la 3.700 de metri sub apă, la Titanic"."

Suleman era student la Universitatea Strathclyde din Glasgow. Omul de afaceri Shahzada Dawood, care era britanic, provenea din una dintre cele mai bogate familii din Pakistan. Familia, inclusiv fiica Alina, în vârstă de 17 ani, s-a îmbarcat pe Polar Prince de Ziua Tatălui.

Christine Dawood a declarat că s-au îmbrățișat și au făcut glume în momentele dinaintea urcării soțului și fiului ei la bordul submersibilului Titan. "M-am bucurat foarte mult pentru ei, pentru că amândoi își doreau cu adevărat să facă asta de foarte mult timp", a spus ea.

Christine Dawood și-a descris soțul ca fiind de o curiozitate contagioasă față de lumea din jurul său - genul de persoană care făcea ca familia să se uite la documentare după cină. "Avea acest simț al entuziasmului de copil", a spus ea.

Christine Dawood și fiica ei au rămas la bordul Polar Prince în timp ce misiunea de căutare și salvare a ajuns de la speranță la disperare. "Cred că mi-am pierdut speranța când am trecut de 96 de ore", a spus doamna Dawood.

Alina a mai rezistat un pic, a spus ea. "Nu și-a pierdut speranța până la apelul cu Paza de Coastă. Când, practic, ne-au informat că au găsit resturi".

Familia s-a întors la St John's sâmbătă, iar duminică a ținut o rugăciune funerară pentru Shahzada și Suleman. Christine Dawood a spus că a fost impresionată de faptul că imamul a spus o rugăciune pentru toți cei cinci bărbați uciși.

Christine Dawood a declarat că ea și fiica ei vor încerca să învețe să termine cubul Rubik în onoarea lui Suleman și că intenționează să continue munca soțului ei.

Un milionar chinez a ratat examenul de bacalaureat pentru a 27-a oară

După ce a ratat pentru a 27-a oară "gaokao", dificilul examen chinez care asigură accesul într-o universitate, milionarul Liang Shi se întreabă, la vârsta de 56 de ani, dacă va putea să își împlinească vreodată visul de a se înscrie la Universitatea Sichuan.

Liang Shi poate fi însă mândru de reușita sa pe plan social, după ce și-a început cariera lucrând ca subaltern într-o uzină înainte de a-și înființa propria companie de materiale de construcții, care se bucură de mare succes și care l-a ajutat să devină milionar.

Însă el are în continuare motive de frustrare: nu a obținut o notă suficientă la "gaokao" pentru a se putea înscrie la prestigioasa Universitatea Sichuan, ce poartă numele provinciei sale natale din sud-vestul Chinei.

După ce a ratat acest examen pentru prima dată la vârsta de 16 ani, Liang Shi s-a încăpățânat să se înscrie la bacalaureatul chinez - mereu în zadar - de aproape alte zece ori, înainte să fie nevoit să renunțe, întrucât atinsese limita de vârstă (25 de ani) impusă în epocă.

Imediat după ce limita de vârstă a fost anulată în 2001, el și-a spus că avea o nouă șansă.

Și a făcut în 2023 cea de-a 27-a sa încercare, marcată ca de fiecare dată de luni de "viață de călugăr": trezit zilnic în zori pentru a petrece 12 ore în fața manualelor școlare, fără alcool, fără distracții și chiar fără partide de mah-jong, jocul său preferat, alături de prietenii lui.

Vineri seară, la fel ca sute de mii de liceeni din provincia lui natală, Liang Shi s-a conectat pe internet pentru a vedea rezultatele. La fel au procedat și mai mulți jurnaliști, care urmăresc activitatea milionarului în fiecare an. Chiar înainte să își vadă punctajul obținut, el a înțeles din privirile lor dezamăgite că a ratat încă o dată acest examen.

Rezultatul din acest an l-a făcut să aibă îndoieli. "Mă gândeam eu că nu voi avea un punctaj suficient pentru a intra la Universitatea Sichuan. Dar nu mă așteptam ca punctajul meu să nu îmi permită să intru la nicio universitate, nici chiar la cele mai puțin bine cotate", a declarat el pentru AFP.

Până acum, el nu s-a simțit niciodată descurajat, anunțând imediat, în fiecare an, că urma să susțină acest examen în anul următor.

"Dacă nu văd cu adevărat nicio îmbunătățire, îmi spun că poate nu merită să mai încerc. Am muncit cu adevărat din greu în fiecare zi. Nu știu, pentru moment, dacă voi încerca din nou să trec acest examen anul viitor", a adăugat Liang Shi, cu un aer obosit.

Pe de altă parte, milionarului chinez îi vine greu să își imagineze că va renunța. "Dacă renunț să mă mai prezint la gaokao, fiecare ceașcă de ceai pe care o voi bea în restul vieții mele va avea gustul unui regret", a spus el.

Un muncitor de la un aeroport din Texas a murit "aspirat" de motorul unui avion

Un angajat de la un aeroport din Texas a murit vineri după ce a fost "aspirat" de motorul unui avion care tocmai aterizase pe pistă, a anunțat duminică agenția americană însărcinată cu investigarea accidentelor de transport (NTSB), potrivit presei din SUA.

Bărbatul a fost "aspirat de motorul" unui avion de linie al companiei Delta care "aterizase pe aeroportul internațional San Antonio sosind de la Los Angeles, California, și se îndrepta spre poarta de debarcare cu un singur motor în funcțiune", a precizat NTSB.

NTSB a deschis o anchetă pentru a determina consecințele accidentului, care a avut loc vineri, în jurul orei locale 22.25. Potrivit presei locale, bărbatul lucra pentru Unifi Aviation, care oferă servicii de asistență mai multor companii aeriene, inclusiv Delta.

Delta s-a declarat "profund întristată" de accident și s-a angajat să "coopereze cu autoritățile" care efectuează ancheta.

Sarah Ferguson, ducesa de York, operată după ce a fost diagnosticată cu cancer la sân

Sarah Ferguson, ducesa de York, a fost supusă unei intervenții chirurgicale după ce a fost diagnosticată cu cancer la sân, potrivit unui purtător de cuvânt, relatează AP. Ducesa în vârstă de 63 de ani a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiu incipient în urma unei mamografii de rutină. Operația a fost un succes, iar prognosticul este bun, a declarat purtătorul de cuvânt al ducesei.

Ea a fost externată duminică de la spitalul King Edward VII din Londra pentru a se recupera acasă, în Windsor. Sarah, fosta soție a prințului Andrew și mama prințesei Beatrice și a prințesei Eugenie, a vorbit despre diagnostic în noul ei podcast, "Tea Talks with the Duchess and Sarah", care urmează să fie lansat luni. Ea a înregistrat segmentul înainte de operație.

Cândva ținta preferată a tabloidelor britanice, Sarah Ferguson și-a publicat anterior memoriile și a fost autoarea mai multor cărți pentru copii, precum și a unui roman pentru adulți.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.