Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Mobilizare parțială pentru o “operațiune specială”

Ziarul de Vrancea
20 sep 2022 797 vizualizări

Putin a chemat rezerviștii la arme să “apere” teritorii din țara vecină, deși Rusia nu se află oficial în război n absurdul situației denotă panica Moscovei după eșecurile repetate pe frontul din Ucraina n opoziția a făcut apel la proteste, în vreme ce China cere încetarea focului

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat ieri mobilizarea parțială în Rusia. El a avertizat că Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la îndemână, adăugând că aceia care încearcă să utilizeze șantajul nuclear împotriva Rusiei vor descoperi că lucrurile se pot întoarce împotriva lor. „Nu blufez”, a spus el. Liderul rus a adăugat că Occidentul a arătat că scopul său este distrugerea Rusiei și că a încercat să transforme poporul Ucrainei în carne de tun. „Scopul nostru este să eliberăm Donbasul”, a mai spus el.

Liderul de la Kremlin a precizat că decretul a fost deja semnat și că mobilizarea parțială a început de miercuri. El spune că toți cetățenii care vor fi mobilizați vor avea statut deplin de forță armată. „Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul”, a afirmat el.

Putin a anunțat, de asemenea, că Rusia își va acorda deplin sprijin referendumurilor anunțate pentru acest weekend la Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie pentru aderare la Federația Rusă.

Ministrul rus al Apărării spune că vor fi chemați 300.000 de rezerviști. Potrivit lui, Șoigu, Rusia dispune de un potențial de mobilizare de aproximativ 25 de milioane de persoane. „Până acum victimele noastre sunt de 5.937 de morți” în Ucraina, a mai declarat ministrul rus al Apărării, o cifră mult sub estimările prudente ale Occidentului.

Kievul: O măsură previzibilă

China și Occidentul au reacționat ieri la anunțul lui Putin. O “mărturisire a eșecului”, a denunțat ministrul britanic al Apărării Ben Wallace. “Nicio amenințare și nicio propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina este pe cale să învingă în acest război și că Rusia este pe cale să devină un paria mondial”, a precizat el.

Ministerul chinez de Externe a îndemnat miercuri toate părțile să se angajeze într-un dialog și în consultări și să găsească o cale de abordare a îngrijorărilor în domeniul securității ale tututot părților.

Mobilizarea parțială a trupelor în Rusia este o nouă escaladare a Războiului rus din Ucraina, iar Germania își examinează reacția, a anunțat vicecancelarul german Robert Habeck.

Deputata Gillian Keegan, secretar de stat la Ministerul britanic de Externe și al Commonwealthului l-a acuzat pe Vladimir Putin de “rescrierea istoriei”.

Mobilizarea rusă a fost o măsură previzibilă, care se va dovedi extrem de nepopulară și care arată că războiul nu decurge așa cum vrea Moscova, a declarat și consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

Apel la proteste

Mișcarea tineretului prodemocrație din Rusia “Vesna” a lansat miercuri un apel la organizarea unui protest pe întregul teritoriu al Federației Ruse împotriva mobilizării militare parțiale, relatează publicația independentă rusă Meduza.io, care transmite din afara țării.

Militanții acestei organizații, cu sediul la Sankt-Petersburg, i-a chemat pe cetățenii ruși să se adune la ora 19:00 în centrele orașelor lor la o acțiune de protest națională sub lozinca “Niet moghilizații!”, asociind în mod sugestiv cuvintele “moghila” (mormânt) și “mobilizația” (mobilizare), într-un cuvânt inexistent de fapt în limba rusă. “Mii de bărbați ruși - tații, frații și soții noștri - vor fi aruncați în mașina de tocat a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii lor?”, subliniază organizația în apelul său difuzat prin Twitter.

Armand Goșu: Acei oameni pot întoarce armele împotriva lui Putin

Discursul lui Vladimir Putin este un răspuns la contraofensiva ucraineană, însă liderul de la Kremlin a ales mobilizarea parțială și nu pe cea generală de teama să nu transforme războiul din Ucraina într-un război civil, susține analistul și istoricul Armand Goșu. „Putin se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației, în care nu are absolut nici o încredere. Acei oameni pot întoarce armele împotriva lui Putin însuși, iar războiul cu Ucraina s-ar putea transforma într-un război civil. De aceea a acceptat să declare o mobilizare parțială”, a precizat el, într-un interviu pentru Contributors.ro. Întrebat cum poți să faci mobilizarea când Rusia nu e în război, ci doar desfășoară o operațiune militară specială, Armand Goșu a răspuns ironic: “Putin ar trebui să vă răspundă. E un paradox aici, cum bine sesizați. Formal Rusia nu a declarat război, dar a declarat mobilizare, fie ea și parțială”.

Un american și doi ruși vor zbura împreună spre ISS

Un astronaut american și doi cosmonauți ruși vor zbura împreună miercuri spre Stația Spațială Internațională (ISS), o misiune considerată un semnal rar de cooperare între cele două țări în contextul tensiunilor cauzate de războiul din Ucraina, informează AFP.

Frank Rubio de la NASA și Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin de la agenția spațială rusă Roscosmos se vor îmbarca într-o capsulă Soiuz ce va fi lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Frank Rubio este primul astronaut american care va zbura spre ISS la bordul unei rachete rusești după intrarea trupelor militare ruse în Ucraina pe 24 februarie.

Țările occidentale au adoptat o serie de sancțiuni fără precedent împotriva autorităților de la Moscova și relațiile dintre occidentali și Rusia, deja tensionate din 2014, au coborât la un nivel minim. Industria spațială a fost și ea vizată de sancțiuni, însă spațiul a rămas totuși un domeniu de cooperare între Rusia și Statele Unite.

După zborul de miercuri, Anna Kikina, sigura cosmonaută rusă aflată în activitate, urmează să ajungă pentru prima dată la bordul laboratorului orbital la începutul lunii octombrie cu ajutorul unei capsule Crew Dragon a companiei americane SpaceX. Ea va deveni cea de-a cincea cosmonaută profesionistă rusă care va ajunge pe laboratorul orbital și, totodată, prima femeie care va zbura spre ISS la bordul unui vehicul fabricat de compania miliardarului Elon Musk.

Cu ocazia acestor două zboruri programate, astronauții și cosmonauții din cele două țări, în special cei care vor zbura pe orbită, au preferat să se țină la distanță față de tensiunile generate de războiul din Ucraina.

Stația Spațială Internațională, rodul cooperării dintre Statele Unite, Canada, Japonia, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Rusia, este împărțită în două segmente: unul american și unul rusesc.

ISS depinde în prezent de un sistem de propulsie rusesc pentru a se menține pe orbită, la aproximativ 400 de kilometri deasupra nivelului mării de pe Terra, în timp ce segmentul american gestionează electricitatea și sistemele de susținere a vieții.

Rusia va părăsi ISS după anul 2024 pentru a-și dezvolta o stație orbitală proprie.

NASA a afirmat că decizia Rusiei reprezintă “o evoluție nefericită”, care va influența negativ cercetările științifice realizate la bordul ISS.

Potrivit experților din domeniul spațial, Moscova ar putea avea nevoie de peste 10 ani pentru a construi o nouă stație orbitală, iar industria spațială rusă, un sector care reprezintă un subiect de mândrie națională în această țară încă din epoca fostei Uniuni Sovietice, nu va putea să se dezvolte în contextul sancțiunilor severe.

ISS a fost lansată în 1998 într-un moment de speranță în ceea ce privește cooperarea dintre Statele Unite și Rusia.

Manifestațiile se extind în Iran

Manifestațiile s-au extins în Iran pentru a cincea noapte consecutivă împotriva morții unei tinere arestate de poliția moravurilor responsabilă cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei.

Manifestanții au ieșit pe străzi în 15 orașe din Iran, blocând circulația, incendiind coșuri de gunoi și mașini ale poliției, aruncând cu pietre asupra forțelor de securitate și scandând sloganuri ostile puterii. Poliția a folosit gaze lacrimogene și a făcut arestări pentru a dispersa mulțimea, a precizat agenția de presă iraniană.

Bărbați și femei, dintre care multe și-au dat jos vălul, s-au adunat la Teheran și în alte mari orașe din țară, în special la Mashhad (nord-est), Tabriz (nord-vest), Tasht (nord), Ispahan (centru) și Kish (sud).

Guvernatorul Kurdistanului, Ismail Zarei Koosha, a declarat marți că trei persoane au fost ucise în timpul manifestațiilor din provincie. Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani și originară din regiunea Kurdistan (nord-vest), a fost arestată la 13 septembrie la Teheran, când era în vizită cu familia, pentru că “purta haine necorespunzătoare”, de către poliția moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

În Iran, acoperirea părului este obligatorie în public. Poliția moravurilor le interzice de asemenea femeilor să poarte paltoane scurte, deasupra genunchiului, pantaloni strâmți și blugi găuriți, precum și ținute viu colorate, printre altele.

Masha Amini a intrat în comă după arestarea sa și a decedat la 16 septembrie la spital. Moartea sa a declanșat proteste violente, precum și declarații de condamnare la nivel internațional.

În urma unor condamnări ale ONU, SUA, Franței și altor țări în privința cazului Amini și a gestionării protestelor de către forțele iraniene, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Nasser Kanani, a spus că acestea sunt “poziții intervenționiste străine”.

„House of the Dragon” continuă să bată recorduri de audiență

Postul american HBO, care difuzează din august „House of the Dragon, serial derivat din „Game of Thrones”, se bucură de audiențe din ce în ce mai mari pentru fiecare episod, scrie Variety. Al cincilea episod, disponibil de luni, a atras în Statele Unite cu 3% mai mulți telespectatori față de episodul patru. Fiecare episod totalizează în prezent în jur de 29 de milioane de vizualizări.

Dacă acest succes continuă, „House of the Dragon” ar putea deveni la fel de popular ca „Game of Thrones”. Episoadele din sezonul opt și ultimul au fost vizionate de aproximativ 44 de milioane de oameni în fiecare săptămână în 2019.

„House of Dragon”, inspirat din cartea „Foc și Sânge” de George R. R. Martin, are loc cu cîteva sute de ani înainte de „Game of Thrones” și povestește istoria casei Targaryen.

Regele Viserys 1 Targaryen trebuie să aleagă un moștenitor care să-i succedă la tron. În timp ce fratele său Daemon este succesorul de drept, fiica lui, Rhaenyra, intră în cursă. Și, în fundal, războiul civil se profilează.

Dacă serialul a sedus publicul, unii critici îl văd ca pe un „succes zdrobitor”, alții ca o „versiune low-end a GoT”. „House of the Dragon” va avea un al doilea sezon.

Funeraliile Reginei, audiență mai mică decât “decesul” Angliei în finala de la Euro

Slujba de înmormântare a Reginei Elizabeth II de la Westminster Abbey a fost urmărită de 29,2 milioane de oameni la televizor în Marea Britanie, potrivit datelor oficiale, informează The Guardian. În ciuda interesului enorm, comemorarea Reginei Elizabeth II nu a îndeplinit previziunile de a deveni cea mai urmărită transmisiune din istoria televiziunii britanice. Mai puțin de jumătate din populația Regatului Unit a urmărit transmisiunea de televiziune în direct - un număr mai mic față de cei 31 de milioane care au urmărit înfrângerea Angliei de către Italia la Euro 2020. Difuzarea BBC One a evenimentelor de comemorare de luni a atins un vârf de 19,5 milioane de telespectatori, BBC Two a strâns 2 milioane pentru relatările în limbajul semnelor, ITV a înregistrat 5,3 milioane de telespectatori, iar Sky News a atras maximum 934.000 de persoane. Toate canalele ofereau aceleași imagini de bază, dar cu experți și prezentatori diferiți.

Cifrele de audiență sunt întotdeauna estimări și exclud numărul tot mai mare de persoane care urmăresc evenimente majore în direct prin intermediul serviciilor de streaming precum YouTube sau iPlayer al BBC - sau pe telefoanele lor mobile. Compararea audiențelor pentru diferite evenimente de-a lungul timpului este, de asemenea, o provocare pe măsură ce metodologiile se schimbă.

Hackerii au accesat datele clienților Revolut

Revolut anunță că a fost atacată de hackeri, care au dobândit acces la datele câtorva zeci de mii de clienți. Pe 10 septembrie, Revolut a detectat un atac, anunță purtătorul de cuvânt Michael Bodansky. Atacul a fost izolat până a doua zi dimineața, însă, nu înainte ca hackerii să obțină datele unui procent de 0,16% dintre clienți. În documentele prezentate autorităților din Lituania, Revolut spune că au fost afectați 50.150 de clienți. 20.687 dintre aceștie sunt din zona economică europeană. În mesajele trimise clienților afectați, compania spune că nu au fost accesate fonduri, numere de carduri, parole sau PIN-uri. Hackerii au accesat doar date parțiale ale cardurilor, nume, adrese fizice, numere de telefon și adrese de e-mail. Compania susține că atacatorii au folosit „social engineering” pentru a dobândi acces la baza de date. Asta, de obicei, implică păcălirea unui angajat al companiei, care ajunge să-și dea datele de acces.

Atacul a declanșat și o campanie de phishing, avertizează Revolut, care le recomandă clienților să fie atenți la mesajele pe care le primesc în legătură cu serviciile companiei și să nu dea datele de logare. Oficialii companiei spun că a fost formată o echipă specială, care va monitoriza conturile clienților, pentru a se asigura că banii și datele personale ale acestora sunt în siguranță.

Japonia: Un bărbat și-a dat foc, într-un aparent protest față de funeraliile de stat ale fostului premier

Un bărbat și-a dat foc, miercuri, în apropierea biroului premierului japonez, într-un aparent protest față de decizia guvernului de a organiza funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe, care a fost asasinat, relatează Reuters.

Bărbatul a fost transportat la spital, suferind arsuri pe tot corpul, în timp ce un ofițer de poliție care a încercat să stingă flăcările a fost de asemenea rănit. Bărbatul, în vârstă de 70 de ani, era inconștient când a fost găsit prima dată, dar ulterior a declarat poliției că s-a stropit în mod deliberat cu ulei, a precizat presa. În apropiere a fost găsită o scrisoare despre funeraliile de stat ale lui Abe și cuvintele “Mă opun cu tărie”. Poliția a refuzat să confirme incidentul, care a avut loc în ziua în care Abe ar fi împlinit 68 de ani. “Am auzit că poliția a găsit un bărbat care a suferit arsuri în apropierea birourilor guvernamentale și sunt conștient că poliția investighează”, a declarat secretarul-șef al cabinetului Hirokazu Matsuno la o conferință de presă.

Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, care a demisionat în 2020 invocând o stare de sănătate precară, a fost împușcat la un miting de campanie la 8 iulie. Funeraliile sale de stat sunt programate pentru 27 septembrie și sunt așteptate aproximativ 6.000 de persoane din Japonia și de peste hotare.

Opoziția față de acest eveniment a crescut din cauza dezvăluirilor de după uciderea lui Abe privind legăturile dintre Partidul Liberal Democrat (PLD), în care era un membru puternic, și controversata Biserică a Unificării. Suspectul în cazul morții lui Abe a declarat că biserica a falimentat-o pe mama sa și că a simțit că fostul prim-ministru a sprijinit-o.

Numeroase sondaje de opinie arată că majoritatea japonezilor se opun acum ceremoniei. Un sondaj realizat în weekend de cotidianul Mainichi Daily a arătat că sprijinul este de 29%, în scădere cu șase puncte procentuale față de sfârșitul lunii august.

Florile depuse în semn de omagiu pentru regina Elisabeta a II-a vor fi transformate în compost

Grămezile de flori depuse în parcurile londoneze în semn de omagiu pentru regina Elisabeta a II-a vor fi transformate în compost și reutilizate la plantarea unor noi straturi de flori, a precizat marți autoritatea care administrează parcurile regale din Londra.

Numeroase buchete și coroane de flori au fost depuse în parcurile din Londra după decesul suveranei, pe 8 septembrie, la capătul unei domnii de 70 de ani.

Aceste omagii florale vor începe să fie colectate luni, la o săptămână după funeraliile naționale ale suveranei. Pot fi depuse în continuare noi buchete, dar florile trecute sau cele veștejite vor fi ridicate. Compostul produs va fi utilizat pentru proiecte de amenajare peisagistică și plantarea unor noi straturi de flori în parcuri. “Prioritatea noastră în acest moment este de a administra cantitatea enormă de flori și de omagii depuse în grădina Green Park”, a mai precizat un purtător de cuvânt al Royal Parks, care administrează totodată și alte spații verzi celebre precum Hyde Park sau Kensington Gardens.

“Vom pune deoparte plușurile și celelalte obiecte depuse”, a mai adăugat el, precizând “că vom lucra în strânsă colaborare cu partenerii noștri pentru a decide ceea ce este de făcut în decursul săptămânilor următoare, cu discreție și sensibilitate”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.