Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: De ce s-a prăbușit frontul rusesc din Harkov ca un castel de nisip?

Ziarul de Vrancea
11 sep 2022 850 vizualizări

Ofensiva fulger a forțelor armate ucrainene în regiunea Harkov din nord-estul țării a dus la prăbușirea frontului rusesc ca un castel de nisip însă factorii care au dus la reușita sa țin mai mult de deficiențele proprii ale armatei ruse.

„Fără a trece în niciun fel cu vederea eroismul apărătorilor Ucrainei, este clar că a existat o prăbușire masivă a moralului în rândul forțelor rusești din regiunea Harkov. Ele au predat orașe aproape fără luptă și au abandonat cantități vaste de echipament”, afirmă analistul militar și cercetătorul independent Chris Owen într-o amplă analiză publicată pe pagina sa de Twitter.

El începe de la un citat din Napoleon Bonaparte care în 1808 scria că „trei sferturi din război se bazează pe caracterul personal și relații; echilibrul dintre forțele armate și echipamente reprezintă doar sfertul rămas”.

Pornind de la acest lucru, Owen amintește de numeroasele relatări din ultimele luni privind experiențele soldaților ruși legate de „operațiunea militară specială”: de la recruți luați cu arcanul să lupte în Ucraina, la crescători de reni care s-au înrolat din cauza sărăciei, la soldați ruși care trag asupra ofițerilor FSB din zonele ocupate pe fondul consumului de alcool. „Asemenea relatări arată că armata rusă nu era un loc fericit, nici înainte de ultimele regrese. Moralul este scăzut, instruirea slabă, mâncarea îngrozitoare, echipamentele inadecvate, sănătatea și antrenamentele neglijate și comandanții lipsiți de onestitate, indiferenți și incompetenți”, afirmă Chris Owen.

Analistul militar trece apoi în revistă numeroasele probleme și neajunsuri pe care războiul din Ucraina le-a dezvăluit cu privire la forțele armate ruse și conducerea politico-militară de la Moscova.

Majoritatea soldaților ruși sau cel puțin o parte semnificativă a acestora nu știau pe 24 februarie că urmează să invadeze Ucraina și mulți dintre ei nu și-au dat seama că au trecut granița ruso-ucraineană până când militarii ucraineni au început să tragă asupra lor. Unii au dezertat în număr mare încă din primele zile sau au fost capturați de soldații Ucrainei.

Propaganda lui Putin despre „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei a avut rezultate mixte. Unii au crezut-o, alți ruși, în special cei care aveau legături cu civili din Ucraina, și-au dat seama că reprezintă o minciună. În plus, Kremlinul și, sub îndrumarea sa, ministerul Apărării de la Moscova, au tot schimbat obiectivele de război ale Rusiei, acestea devenind din ce în ce mai confuze și neclare.

„Să știi pentru ce lupți este un lucru fundamental pentru succesul militar”, subliniază Chris Owen.

Din numeroasele relatări ale soldaților ruși a devenit evident că motivația personală este una dintre marile lacune ale forțelor armate ruse. Armata rusească este alcătuită în mare parte de voluntari din regiunile mai sărace care văd serviciul militar drept un mijloc de avansare economică sau socială. Dar chiar și așa, majoritatea acestora nu au intrat în forțele armate pentru a purta războaie.

Să servești acum în forțele armate ruse vine cu o probabilitate ridicată de moarte sau rănire și cu certitudinea unor condiții mizerabile pe front. Dovezile oferite de relatările soldaților ruși și conversațiile interceptate au arătat că, deloc surprinzător, rata ridicată a pierderilor este un factor foarte descurajant pentru soldații ruși.

Problemele armatei ruse cu echipamentele de luptă și mâncarea

O plângere constantă a militarilor ruși a fost lipsa și slaba calitate a echipamentelor cu care au fost trimiși la luptă. Unele tancuri au ajuns pe front din depozite fără echipamente vitale, muniția era puțină, trusele de prim ajutor vechi de decenii și vestele antiglonț adesea inexistente.

Pavel Filatiev, fostul parașutist rus care a fugit în Occident după ce a publicat o amplă critică la adresa războiului, a relatat printre multe altele că, deși aparținea unei unități de elită din forțele armate rusești, a fost trimis în Ucraina cu o mitralieră stricată pe care a trebuit să o repare singur și că nu a primit o vestă antiglonț și alte echipamente necesare, pe care a trebuit să le găsească singur.

Numeroși soldați ruși au fost nevoiți să își cumpere pe propria cheltuială echipamentele necesare, după ce au fost furate din depozitele militare de oficiali corupți.

Pierderile de echipament înregistrate de forțele rusești pe câmpul de luptă au fost uriașe. Soldații Moscovei au vorbit despre brigăzi motorizate care și-au pierdut majoritatea vehiculelor blindate, baze întregi șterse de pe fața pământului de loviturile ucrainene cu sistemele HIMARS primite din SUA sau că au rămas inclusiv fără bocanci și uniforme care s-au deteriorat după luni de lupte grele.

Apropo de provizii, soldații ruși aflați atât pe frontul sudic, cât și cel nordic, au rămas rapid fără rații după declanșarea invaziei, primind rații pentru doar 3 zile, intervalul de timp în care Moscova credea că o să cadă Kievul și o să ocupe restul obiectivelor strategice din Ucraina. Situația a provocat înfometare printre soldații ruși care au început să intre în curțile oamenilor sau să spargă magazine pentru a face rost de mâncare. În plus, mâncarea făcută de popotele militare ale armatei ruse este adesea atât de îngrozitoare încât este respinsă inclusiv de soldați flămânzi. Reaprovizionarea a fost de asemenea afectată de corupția incredibilă din armata rusă.

Rușii au trimis soldați neinstruiți pe front

De asemenea, condițiile de pe front au fost îngrozitoare pentru militarii Moscovei. Unii soldați s-au plâns că nu au primit nici măcar lopeți cu care să sape tranșee și adăposturi. Ei au relatat că au fost nevoiți să stea în mizerie abjectă, afectați de degerături și „atacurile” constante ale țânțarilor, pe lângă cele ale ucrainenilor.

Probabil cel mai infam, soldați ruși care aparent nu ar fi fost informați despre pericole, au săpat tranșee în Pădurea Roșie de lângă centrala nucleară de la Cernobîl, cel mai radioactiv loc de pe planetă. Ei au fost ulterior spitalizați din cauza expunerii la radiații. Alți militari s-au plâns că îngrijirile medicale de pe front sunt foarte deficitare, medicilor lipsindu-le până și lucruri elementare precum bandajele și turnichetele, și că de multe ori posibilitatea evacuării este inexistentă.

Mulți soldați ruși au fost trimiși pe front cu niveluri de instruire care ar intra în categoria „glumă”. La începutul invaziei unii soldați au primit sisteme de arme pe care nu le-au mai văzut niciodată și pe care nu știau să le folosească. Activitățile de instruire au fost adesea falsificate pentru ca ofițerii să poată raporta îndeplinirea lor și sustragă proviziile.

Un soldat a relatat că „am ajuns la poligon și am fost puși să stăm cu pușca înspre țintă. De îndată ce erai fotografiat ți se dădea drumul”.

Peste 20 de localități, recucerite

Trupele ucrainene au recucerit peste 20 de localități în ultimele 24 de ore, în contextul în care avansul lor rapid în estul țării continuă, a anunțat Kievul luni dimineață. “Eliberarea localităților de sub ocupația rusă în regiunile Harkov și Donețk continuă”, a precizat Statul Major al forțelor armate ucrainene. Veliki Burluk și Dvoricina, două comunități din nordul regiunii Karkov, au fost abandonate de forțele ruse, se menționează în raport.

Sub presiunea contraofensivelor ucrainene, Ministerul rus al Apărării a anunțat retragerea trupelor din Harkov în weekend, la peste jumătate de an de la începerea războiului. Motivul oficial oferit a fost “regruparea” strategică a unităților.

Duminică seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că orașul Izium, care are o importanță strategică și pentru care s-au dat lupte grele la începutul războiului, a fost recucerit. În înregistrări video din oraș se vede cum militarii ucraineni ridică drapelul național.

Conform Statului Major al armatei ucrainene, trupele ruse au părăsit de asemenea micul oraș Svatov din regiunea Lugansk, deși milițiile separatiste sunt încă în acțiune acolo. “Dat fiind avansul ucrainenilor, Rusia a dispus cel mai probabil retragerea trupelor sale din întreaga regiune Harkov ocupată, la vest de râul Oskil”, au transmis luni serviciile de informații britanice.

“Succesele rapide ale ucrainenilor au implicații semnificative pentru întreaga strategie operațională a Rusiei. Majoritatea forțelor din Ucraina sunt cel mai probabil obligate acum să prioritizeze acțiunile de apărare de urgență”, au adăugat serviciile secrete britanice.

Aproape unul din 150 de oameni este considerat un sclav modern

Numărul persoanelor obligate să muncească sau să se căsătorească împotriva voinței lor a crescut în ultimii ani la aproximativ 50 de milioane pe zi, constată Organizația Internațională a Muncii (OIM) în cel mai recent raport privind sclavia modernă.

ONU vrea eradicarea acestui flagel până în 2030, dar anul trecut s-au aflat într-o situație de sclavie modernă cu 10 milioane mai multe persoane decât estimările globale pentru 2016, potrivit celui mai recent raport publicat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Crize precum pandemia de COVID-19, conflictele armate și schimbările climatice au dus la perturbări fără precedent în ce privește ocuparea forței de muncă și educația, exacerbând în același timp sărăcia extremă și migrația forțată, atenționează raportul. Potrivit acestuia, pandemia - care a provocat deteriorarea condițiilor de muncă și creșterea îndatorării lucrătorilor - a întărit sursele sclaviei moderne în toate formele sale.

În întreaga lume, aproape unul din 150 de oameni este considerat un sclav modern. Comparativ cu ultimele statistici pentru anul 2016, numărul de oameni victime ale sclaviei moderne a crescut cu circa 9,3 milioane.

Potrivit celor mai recente cifre, 27,6 milioane dintre cei aflați în sclavie modernă în 2021 erau în situații de muncă forțată, dintre care mai mult de 3,3 milioane erau copii, iar alte 22 de milioane de persoane erau în situația de căsătorii forțate. Raportul a mai constatat că peste jumătate din situațiile de muncă forțată au apărut fie în țări cu venituri medii superioare, fie în țări cu venituri mari, lucrătorii migranți fiind de peste trei ori mai probabil să fie afectați.

Femeile și fetele reprezintă mai mult de două treimi dintre persoanele forțate să se căsătorească și aproape patru din cinci dintre cele aflate în situația de exploatare sexuală comercială, potrivit raportului. În total, ele reprezintă 54% din cazurile de sclavie modernă. Într-un comunicat de presă, directorul general al OIM, Guy Ryder, consideră că este “șocant că situația sclaviei moderne nu se îmbunătățește” și face apel la guverne, dar și la sindicate, organizații patronale, societate civilă și oameni obișnuiți să lupte împotriva “acestei încălcări fundamentale a drepturilor omului”.

Raportul propune și o serie de acțiuni. Acestea includ îmbunătățirea și aplicarea legilor și inspecțiilor muncii, încetarea muncii forțate impuse de stat, extinderea protecției sociale și consolidarea protecțiilor legale, inclusiv prin creșterea vârstei legale de căsătorie la 18, fără excepție.

Papa Francisc: Istoria este în regres, este al treilea război mondial „total”

„După cele două tragice războaie mondiale, părea că lumea a învățat să progreseze treptat spre respectarea drepturilor omului, a dreptului internațional, a diverselor forme de cooperare. Din păcate, istoria dă semne de regres. Nu numai că se intensifică conflictele anacronice, dar ies la iveală naționalisme închise, exasperate, agresive și noi războaie de dominație, care afectează civili, bătrâni, copii și bolnavi și provoacă distrugeri pretutindeni. Numeroasele conflicte armate îngrijorează în mod serios. Am spus că este un al treilea război mondial „pe bucăți”, astăzi putem spune „total”, iar riscurile pentru oameni și pentru planetă sunt tot mai mari. Să ne rugăm Fecioarei Maria să salveze lumea de războiul atomic”, a declarat Papa Francisc, citată de Rador.

Primind în audiență sesiunea plenară a Academiei Pontificale de Științe, Papa Francisc a făcut apel și „la eliberarea de diverse forme de sclavie, precum munca forțată, prostituția și traficul de organe”. „Aceste crime împotriva umanității, care merg mână în mână cu sărăcia, au loc și în țările dezvoltate, în orașele noastre. Corpul uman nu poate fi niciodată, nici parțial, nici în întregime, obiectul comerțului!”, a afirmat Suveranul Pontif. „Este necesar să mobilizăm toate cunoștințele bazate pe știință și experiență, pentru a depăși mizeria, sărăcia, noua sclavie și pentru a evita războaiele. Respingând unele cercetări, inevitabil destinate, în circumstanțe istorice concrete, în scopul morții, oamenii de știință din întreaga lume se pot uni într-o dorință comună de a dezarma știința și de a forma o forță pentru pace”, a subliniat Papa la întâlnirea cu participanții la sesiunea plenară a Academiei Pontificale de Științe, axată pe tema „Știința de bază pentru dezvoltarea umană, pacea și sănătatea planetei”.

Obiecte ascunse sub stratul de vopsea al tabloului “The Milkmaid” de Vermeer

Experții au descoperit un ulcior și un coș ascunse sub stratul de vopsea din tabloul “The Milkmaid” al maestrului olandez al secolului al XVII-lea Johannes Vermeer, peste care a pictat mai târziu, a anunțat Rijksmuseum din Amsterdam. “Surprinzătoarele” descoperiri din lucrarea veche de peste 350 de ani oferă noi detalii despre metodele de lucru ale artistului, înainte de cea mai mare expoziție organizată vreodată și dedicată pictorului de Rijksmuseum.

Tehnicile avansate de scanare au dezvăluit că sub peretele alb simplu care scoate în evidență hainele galbene și albastre strălucitoare ale lăptăresei, Vermeer pictase inițial detalii suplimentare. “Dezvăluie un nou Vermeer neașteptat, este uluitor”, a declarat Gregor Weber, șeful departamentului de arte plastice la Rijksmuseum, într-o conferință de presă. Aceste schimbări înseamnă că figura emblematică a lăptăresei, văzută în tablou turnând un firicel de lapte dintr-un ulcior de lut, “ni se dezvăluie într-un mod mult mai monumental”, notează el.

Cercetătorii știau, datorită razelor X efectuate în urmă cu un deceniu, că sub straturile de vopsea ale tabloului “The Milkmaid” se aflau lucruri ascunse, fără să știe ce. Una dintre cele mai importante descoperiri este că artistul a schițat un suport de ulcior din lemn pe perete chiar în spatele capului lăptăresei. Anterior au crezut că ar putea fi un șemineu. Dar o nouă tehnică, numită “reflecție în infraroșu cu lungime de undă scurtă”, a arătat clar detaliile ulcioarelor și ale cadrului de lemn.

Folosită de obicei pentru analize industriale și în scopuri militare, tehnica produce imagini în “culori false” care prezintă schița în albastru, când în realitate era în negru.

Fosta iubită a lui Elon Musk vinde la licitație amintirile din facultate cu miliardarul

Fosta iubită a antreprenorului Elon Musk scoate la licitație fotografii și suveniruri din relația ei cu miliardarul, potrivit CNN. Jennifer Gwynne vinde amintirile din anii de facultate prin intermediul RR Auction din Boston.

Gwynne și Musk au început să se întâlnească în 1994, când amândoi lucrau în calitate de consilieri rezidenți într-un cămin universitar. La scurt timp după ce a absolvit Universitatea din Pennsylvania, Musk a început un program de doctorat la Stanford, dar a renunțat pentru a lansa primul său startup, Zip2.

Sunt scoase la licitație 18 fotografii ale antreprenorului pe când era student la economie la Universitatea din Pennsylvania, precum și alte câteva amintiri ale momentelor petrecute împreună cu Gwynne. Fotografiile îl arată pe miliardar ca un student obișnuit, înainte de ascensiunea sa fulgerătoare către succes: într-o cameră de cămin, petrecând cu colegii săi și îmbrățișându-și iubita.

Lotul cu cea mai mare estimare este o felicitare de ziua de naștere, urmată de un colier dăruit lui Gwynne de ziua ei. “La mulți ani, Jennifer (aka, Boo-Boo), cu dragoste, Elon”, este mesajul din felicitare. Începând de duminică dimineața, cea mai mare ofertă este de aproape 7.000 de dolari. Este de așteptat ca felicitarea să se vândă cu peste 10.000 de dolari, potrivit RR.

Colierul de aur include un smarald din mina din Zambia, deținută de tatăl lui Musk, Errol, un dezvoltator și inginer bogat din Africa de Sud.

Colierul se vinde împreună cu două fotografii, una cu Musk și Gwynne cu mama lui Musk, modelul Maye Musk, și una cu Musk și Gwynne la o întâlnire formală de sfârșit de an în 1995. Superfanii Tesla pot depune o ofertă până miercuri, când se închide licitația.

Air Moldova a renunțat la zborurile spre Rusia

Principala companie aeriană din Republica Moldova, Air Moldova, a renunțat în cele din urmă la decizia de a relua zborurile comerciale spre Moscova pe care o anunțase săptămâna trecută, în plin conflict în Ucraina, potrivit AFP. “Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a anunțat o directivă operațională care le interzice companiilor naționale să efectueze zboruri în spațiul aerian al Rusiei”, a transmis Air Moldova într-un comunicat publicat duminică seară.

“Prin urmare, compania Air Moldova nu va putea asigura operațiuni de zbor între Chișinău și Moscova, care au fost anunțate anterior pentru 1 octombrie”, a adăugat operatorul aerian.

Operatorii aerieni naționali din Republica Moldova vor avea interdicție să efectueze zboruri în Federația Rusă, conform unei directive operaționale adoptate sâmbătă de Autoritatea Aeronautică Civilă.

Air Moldova a anunțat vineri reluarea de la 1 octombrie a zborurilor spre Rusia, întrerupte de la declanșarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, la 24 februarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.