Ultima oră

Procedura de informare rămane competenţa mediatorului

Gabriel Sava
6 ian 2014 2665 vizualizări
La finalul anului trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a luat în discuţie, aspecte legate de desfăşurarea activităţii de mediere şi a decis, prin minuta din 2 decembrie, că “"procedura de informare, finalizată prin certificatul de informare, trebuie să rămană în competenţa mediatorului, magistratul urmand să informeze părţile doar cu privire la existenţa procedurii alternative, îndrumandu-le către mediator pentru realizarea tuturor etapelor de mediere (inclusiv, deci, procedura de informare astfel cum este reglementată în legea specială)”

Discuţiile au avut loc după ce, în randul magistraţilor au existat opinii diferite legate de aplicarea procedurii alternative, respectiv îndrumarea justiţiabilului către mediator. Astfel, în minuta amintită, CSM a decis că magistratul are îndatorirea de a informa părţile cu privire la existenţa medierii ca procedură alternativă procesului judiciar şi le va îndruma către mediator (conform art. 2 alin.1 ind.3 coroborat cu art. 6 Legea 192/2006 şi art. 21 C.proc.civ). Tot în acelaşi document se indică şi că mediatorul este cel care urmează a realiza toate etapele de mediere, inclusiv procedura de informare finalizată prin certificatul de informare privind medierea (art. 2 alin 1 ind.1 din Legea medierii), aşa cum a precizat mediatorul Cătălina Anghene într-un recent material publicat pe blogul său. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.