Politică

Foto | Începe cursa pentru alegerile locale din iunie. Cine s-a decis și cine se „încălzește” pentru Primăria Focșani

Gabriel Sava
7 mar 2024 4486 vizualizări
Guvernul a decis oficial data alegerilor locale-9 iunie, iar unele dintre partidele politice au anunțat deja candidații. În paralel, se fac discuții, întâlniri și sondaje. Ziarul de Vrancea face o analiză a momentului electoral în Vrancea. 

Luni 11 martie 2024, președintele interimar al PNL Vrancea, primarul în exercițiu al comunei Vizantea Livezi, Dragoș Ciobotaru, a susținut o conferință de presă alături de candidatul acestei formațiuni politice pentru fotoliul de primar al municipiului Focșani- omul de afaceri Valentin Resmeriță, asociat unic al firmei Metale Internațional. În conferința de presă de ieri, deși au fost întrebări legate de lista de consilieri locali pe care PNL îi va propune alegătorilor din Focșani, nu s-a vehiculat niciun nume însă, interesant este că, așa cum era de altfel de așteptat, Valentin Resmeriță are mână liberă în a-și alege oamenii cu care va merge în campania electorală pentru alegerile locale. Asta ar putea însemna că unii dintre actualii consilierii locali ai PNL nu vor mai prinde lista de propuneri, deloc sau nu vor prinde vreun loc eligibil. Rămâne de văzut, mai ales că, răspunzând întrebării unui jurnalist, candidatul liberal Valentin Resmeriță a comentat că oamenii fostului liberal, actual președinte de la Forța Dreptei Focșani, deputatul Ion Ștefan, ar putea să iasă din echipa pentru localele din 9 iunie. Este un semnal pentru consilierii în funcție ai PNL să se decidă dacă vor să-și păstreze culoarea galbenă sau vor trece pe verde, la Forța Dreptei.

”Verzii” lui Ion Ștefan devin din ce în ce mai vizibili în spațiul public iar unul dintre posibilii candidați la funcția de primar al municipiului Focșani este omul de afaceri Romeo Stoica. Drept dovadă, la finalul săptămânii trecute, Romeo Stoica, alături de mai mulți membri de la Forța Dreptei au împărțit flori cu ocazia zilei de 8 martie iar un videoclip de la această acțiune a fost postat pe pagina sa de politician pe Facebook. Romeo Stoica este unul dintre oamenii de bază ai deputatului Ion Ștefan, cel care va trebui să anunțe în curând și candidatul care va încerca să-l concureze pe social democratul Cristi Valentin Misăilă, edilul în funcție. Trebuie spus că și profesorul Mircea Lazăr, directorul Școlii Gimnaziale ”Anghel Saligny” din Focșani este unul dintre oamenii pe care Forța Dreptei se bazează la Focșani pentru alegerile locale din 9 iunie așa că este posibil ca Stoica și Lazăr să facă echipă pentru un rezultat mai bun. Deputatul Ion Ștefan va trebui să decidă și dacă va merge în vreo alianță precum este cea de la nivel central, dintre Forța Dreptei, PMP și USR, în Alianța Dreapta Unită, pentru că și USR Vrancea va emite cu siguranță pretenții pentru aceste alegeri.

La USR Focșani, chiar dacă nu s-a anunțat nimic oficial, acțiunile din spațiul public o au în centru pe Alexandra Tătaru, viceprimarul în funcție al municipiului Focșani. Nu ar fi singura variantă, după cum au lăsat să se înțeleagă discuțiile care au avut loc în această perioadă de pregătire  a alegerilor locale însă, până la vehicularea altor nume și până la un eventual sondaj care să stabilească care sunt șansele unor candidați USR pentru fotoliul de primar al Focșaniului, Alexandra Tătaru pare să fie prima variantă de atac la Misăilă, mai ales că, este de notorietate rivalitatea politică dintre cei doi pe parcursul întregului mandat 2020-2024. 

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Vrancea a anunțat recent candidatul pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea în persoana președintelui Georgel Badiu, deputat în Parlamentul României în mandatul 2020-2024. Nu și candidat pentru primăria Focșani, dar formațiunea politică care este cotată pe unul dintre primele trei locuri la nivel național, conform unor sondaje recente din spațiu public, a anunțat că va veni cu un candidat puternic care să obțină cât mai multe voturi la Focșani. 

Am lăsat la final o candidatură fără emoții din partea propriului partid, cea a primarului în funcție, Cristi Valentin Misăilă. Alegerea sa recentă la conducerea PSD Focșani, cu întreaga sa echipă, cu o largă susținere din partea întregului partid, este semn că Misăilă are linie verde pentru a candida la un nou mandat și că nu sunt tensiuni, așa cum s-a vehiculat în culise, între el și conducerea partidului reprezentată de prefectul Nicușor Halici. Președintele PSD Vrancea l-a felicitat personal după alegerea în funcție organizației municipale, în prima jumătate a lunii trecute. Primarul în funcție are de gestionat o problemă dificilă în acest moment, cea a lucrărilor la partea de infrastructură din municipiul Focșani, care au generat nemulțumiri în rândul focșănenilor și a celor care tranzitează reședința de județ. 

Până în acest moment, nu au fost exprimate în spațiul public, oficial sau mai puțin oficial, alte variante de candidatură pentru funcția de primar al municipiului Focșani. Se fac însă sondaje, unul dintre el fiind de dată recentă, 10-11 martie. Printre numele sondate se numără primarul în funcție, Cristi Valentin Misăilă, candidatul PNL Valentin Resmeriță dar și Romeo Stoica sau Mircea Lazăr, Alexandra Tătaru sau Laura Ana-Maria Dimitriu- Bunghez, viceprimar al municipiului Focșani. Așadar, putem să ne așteptăm ca oricare dintre partidele angrenate în această cursă electorală să anunțe în curând rezultate ale acestui sondaj de opinie. Conform informațiilor obținute de Ziarul de Vrancea, în ultimele 30 de zile, la Focșani ar mai avut loc un sondaj de opinie realizat telefonic, pe intenție de vot atât pentru Primăria Focșani cât și pentru Consiliul Județean Vrancea. Revenind la conferința de presă de luni a liberalilor, Dragoș Ciobotaru a spus clar că nu va lucra într-o alianță cu PSD pentru alegerile locale, dar nu a exclus discuții cu partidele din zona de dreapta, USR, Forța Dreptei și PMP. Atunci când acestea își vor stabili direcția, a declarat președintele interimar al PNL.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.