Timp Liber

Galerie foto | Tabăra Gălăciuc, între trecut și prezent

Ziarul de Vrancea
11 iul 2019 12388 vizualizări

Amintiri din copilărie

Am ajuns pentru prima dată în Tabăra Gălăciuc într-o zi de iarnă din anul 1986. Era foarte multă zăpadă oriunde îți aruncai privirea și foarte frig. Se organizase o tabără de pregătire la matematică. Eram singura ce participă din școala mea și în autocarul ce ne dusese de la Focșani până la Tulnici, reușisem să mă împrietenesc cu o alta fetiță, clasa a V-a, ca și mine, de altfel. Nu-mi mai amintesc dacă ne-am ales noi cabana în care am fost cazate sau așa fusesem repartizate dar știu că am tremurat din cauza frigului în acea săptămâna ca niciodată în viața mea. Cabana avea o singură camera cu vreo 10-12 paturi și era încălzită cu o sobă pe lemne.

Fiind cele mai mici, ne-am ales cu paturile situate în colțurile camerei și cât am stat aici, am fost nevoită să dorm îmbrăcată cu ambele pijamale pe care mama mi le pusese în bagaj. Cei doi pereți ce împrejmuiau patul erau mereu precum două blocuri de gheață.

Frigul pătrunzător, multe exerciții și probleme la matematică e tot ce-mi amintesc din acea tabără.

Vara aceasta, după aproape 33 de ani, în drum spre Lepșa, ne-am oprit să vedem ce-a mai rămas din tabăra de odinioară.

Tabăra Gălăciuc, scurtă prezentare

Aflat în partea de nord a județului Vrancea, în localitatea Tulnici, la o distanță de 75 km de municipiul Focșani, în zona turistică Lepșa – Greșu, Complexul de Agrement Gălăciuc este poziționat la o altitudine de 700 de metri pe drumul național 2D Focșani – Târgu Secuiesc.

Centrul dispune de un complex alimentar renovat în anul 2013 cu sală de mese modernă de 180 locuri/serie, bucătărie modern utilată, club unde se pot desfășura activități cultural-educative, terasă, terenuri de volei, handbal, scenă în aer liber pentru spectacole și loc de joacă pentru copii.

În ceea ce privește condițiile de cazare, foarte ieftină de altfel, centrul dispune de o capacitate de 220 locuri pe serie, în cabane din lemn şi zid cu 2, 3, 4, 5 și 6 locuri în camere, cabanele fiind amplasate în mijlocul unei frumoase păduri de conifere, oferind un peisaj de neuitat. Cele mai mari şi mai frumoase cabane, aflate chiar în vecinatatea blocului alimentar au fost renovate şi reamenajate în interior în cursul anului 2014, aveam să aflu de pe site-ul DJST Vrancea.

Tabăra Gălăciuc, impresii din vara lui 2019

Am pornit pe DN2D din Focșani până am ajuns în fața porții ce ne anunța că am ajuns în Tabăra Gălăciuc. Am intrat  mai apoi în pădure și am mers vreo 2 km pe un drum îngust, întunecos și cu foarte multe gropi. Un drum ce duce doar spre tabără, pe care două mașini nu ar putea trece una pe lângă alta, având în vedere că pe una dintre părți este străjuit de o prăpastie

Odată ajunși în tabăra mă așteptam să fim întâmpinați de veselie, glasuri și tropăit de copii ce se joacă prin tabără dar supriză! O liniște deplină era întronată în centrul de agrement.

Câteva clădiri renovate, un teren de sport părăsit…

Ușa centrului de informare era închisă. La fel și singurul magazin din mijlocul taberei la fereasta căreia se vedeau dulciuri și jucării pe care, părea, că nu mai are demult cine să le cumpere. ,,Veselia” era doar numele unei cabane.

Doi câini se plimbau agale pe aleea principală iar în capătul aceleiași alei erau parcate trei-patru mașini. La câtiva metri de ele fumega un grătar păzit de câțiva adulți.

Pe jos foarte multe conifere, printre care țopaia câte o pasăre.

Un peisaj superb de care ar fi putut să se bucure 220 de copii… Un loc ce părea că nu a mai auzit demult râsete de copii și nu s-a mai bucurat de joaca acestora pe terenul de sport.

Foto: Vasile Prunila Mai multe fotografii găsiți aici.

Care o fi cauza? Prețurile? Condiții improprii? Proastă gestionare a complexului de catre DJTS Vrancea? Sau poate copiii acestor zile nu mai merg în tabere?!

Update

După postarea acestui articol, câțiva cititori mi-au scris că la doar o zi după ce noi am fost acolo, Tabăra Gălăciuc a primit prima serie de copii din această vacanță.

Ba mai mult, se pare, că în această vară aici va avea loc o tabără națională de IT și un concurs internațional de șah.

Ma bucur ca copiii prezenti se vor bucura de peisajele superbe din Muntii Vrancei!

Text informații+ fotografii:iuliananegoita.dizabil.eu

Iuliana Negoiţă Prunilă este colaborator al Ziarului de Vrancea

Iuliana Negoiţă Prunilă este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi persoanele cu dizabilităţi, http://iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat persoanelor cu dizabilităţi: www.dizabil.eu.  

Citiți și:Vizită în Crângul Petrești, la Muzeul Satului Vrâncean;

„Ce fac ăștia cu noi?”

Vrancea reală, văzută și simțită în Spitalul Județean Focșani;

De ce n-ar exista in Romania si meseria de pacient?!;

Bolnav intr-o tara ce sufera;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.