Vrancea reală, văzută și simțită în Spitalul Județean Focșani
-V-ați adus paracetamol, antihistaminic și ser?
-Nu știam că trebuie să aduc, îi răspund asistentei din fața mea. Am adus doar medicamentele pentru perfuzie.
-Farmacia nu are paracetamol… Ser avem doar în pungi mari…
Nici măcar o clipă nu-mi închipuisem că într-un spital din țara asta nu există banalul paracetamol. Un antihistaminic sau ser fiziologic.
Astfel infirmiera este nevoită să strângă bani de la pacienți și să meargă la farmacie pentru a cumpara fiecăruia ce are nevoie.
În așteptarea perfuziei încep să socializez cu celelalte paciente. Una îmi povestește că a fost nevoită să-și cumpere și perfuzoarele. Alta îmi spune, printre altele, că e programată să facă un RMN la o clinică particulară unde va plăti 250 de lei.
-Dar spitalul nu are RMN?, întreb foarte mirată și îmi amintesc de un articol scris în presa locală în urmă cu doar câteva luni:
,,Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani a prezentat astăzi(18.08.2018) presei aparatul de Rezonanță Magnetică (RMN). Acesta va fi dat chiar începând de astăzi în folosință. Pentru început, aparatul va funcționa pentru pacienții internați în spital. (…)
„Îi multțumesc președintelui Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan pentru că și de data asta ne-a ajutat și am reușit să devansăm termenul de punere in funcțiune cu o lună”, a declarat managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă.’‘ Sursa:Monitorul de Vrancea
Și RMN-ul nu este singura investigație ce nu se face în Spitalul Județean ,,Sf Pantelimon” Focșani, pacienții find îndrumați să le facă contracost la diferite clinici particulare.
Să facem dreptate, farmacia nu are paracetamol…
Vorbim adesea despre diferențele majore dintre sistemele medicale din alte țări și România, despre faptul că România investește cel mai puțin, dintre toate țările europene, în sănătatea locuitorilor ei dar cum ne-am putea compara cu alte state când la noi există diferențe majore și între serviciile medicale oferite în capitală și provincie.
Sau poate ca diferențele sunt doar între manageri și felul în care aceștia știu să gestioneze resursele pe care le au la îndemână.
De altfel, cum ar putea un manager numit, în funcție de simpatiile politice, să se lupte pentru pacienții, medicii sau cadrele medicale medii din unitatea pe care o conduce când conducerea partidului ce l-a pus în funcție consideră că oamenii au nevoie de petreceri și festivaluri în aer liber, amnistie și grațiere, nicidecum de paracetamol, ser fiziologic, investigații sau condiții decente în spitale.
Medici tineri dedicați meseriei lor (știu ca nu toți medicii sunt așa dar eu am ales să mă refer la cei pe care i-am întâlnit), medici pentru care pacienții sunt mai mult decât boala de care suferă se simt neputincioși în fața lipsurilor și condițiilor precare dintr-un spital în care conducerea nu pune prea mare preț pe calitatea serviciilor ce ar trebui să le fie asigurate celor ce ajung pe un pat de spital.
Pe toate posturile tv se vorbește despre amnistie și grațiere… ,,Coaliția are obligația să repare nedreptatile și abuzurile”, ,,Să facem dreptate!”
Și totuși:,,Farmacia nu are paracetamol”… Dreptatea noastră oare unde e?!
Text preluat de pe site-ul:iuliananegoita.dizabil.eu
Iuliana Negoiţă Prunilă este colaborator al Ziarului de Vrancea
Citiți și:De ce n-ar exista in Romania si meseria de pacient?!