Timp Liber

Vizită în Crângul Petrești, la Muzeul Satului Vrâncean

Iuliana Negoiţă Prunilă
6 iul 2019 6998 vizualizări

Crângul Petrești este situat la doar câțiva kilometri de Municipiului Focșani, în partea de nord-est a acestuia și reprezintă principalul spațiu în care focșănenii - și nu numai -  evadează din căldura sufocantă a orașului pentru a se refugia la umbra copacilor.

Pădurea are o suprafață de 130 ha și este compusă preponderent din stejar. În această perioadă, mireasma florilor de tei te îmbie să-i cunoști potecile sau să te așezi pe o bancă și să asculți aria interpretată de păsărelele ce și-au stabilit reședința în crâng.

Dacă în urmă cu patru ani, vă povesteam cât de mult m-a impresionat revederea Muzeului Satului din Crângul Petrești după foarte mulți ani, iar în urmă cu doi ani vă spuneam cât de dezamăgită am fost când după renovarea crângului am aflat că nu mai pot ajunge să vizitez acest loc atât de drag sufletului meu, azi vreau să vă anunț că după câteva încercări eșuate, cu ceva efort, am reușit să ajung iar să văd Muzeul Satului Vrâncean.

Muzeul Satului Vrâncean pare un loc suspendat în timp, ce nu a cunoscut vreodată stresul, modernismul și agitația specifică secolului XXI, ci doar armonie, ciripit de păsărele și pace sufletească, deși probabil locuitorii acestor căsuțe nu au avut o viață prea ușoară, fiind nevoiți să muncească din greu pentru a-și întreține familiile, trecând prin războaie și cei mai mulți neavând acces la asistență medicală.

Muzeul Satului Vrîncean, scurtă prezentare

Situat în Crângul Petrești, comuna Vânători, Muzeul Satului Vrâncean, secție de etnografie a Muzeului Vrancei, a fost amenajat în anul 1977 și cuprinde câteva zeci de gospodării complete, anexe, instalații tehnice țărănești, instituții administrative și sociale din secolul al XIX-lea. Toate clădirile ce pot fi văzute aici sunt realizate cu materialele și prin tehnicile folosite în zonele din care provin. De asemenea, aici pot fi descoperite obiecte de uz casnic, instrumente folosite la munca câmpului sau la îngrijrea animalelor.

Intrarea în muzeu costă doar 4 lei iar copii, pensionarii și grupurile beneficiază de reducere. Persoanele cu dizabilități pot intra gratuit.

Foto: Vasile Prunila

Concluzie

Muzeul Satului Vrâncean va rămâne întotdeauna unul dintre locurile mele preferate din Vrancea, dar nu cred că mă voi încumeta să-i mai parcurg aleile prea curând, având în vedere că pentru o persoană cu mobilitate redusă e un efort prea mare să parcurgă, pe jos, distanța de la parcare și până acolo.

Dacă sunteți din Vrancea, din județele învecinate sau poate doar în trecere prin zonă și doriți să evadați din tumultul și căldura sufocantă a orașelor, în Crângul Petrești veți găsi un loc răcoros, împresurat de glasurile cristaline ale copiilor ce se plimbă pe biciclete, trotinete sau cu rolele, ori poate doar se joacă cu mingea, iar în mijlocul lui un spațiu parcă rupt de lume, în care puteți descoperi Trecutul.

Text informații+ fotografii:iuliananegoita.dizabil.eu

Iuliana Negoiţă Prunilă este colaborator al Ziarului de Vrancea

Iuliana Negoiţă Prunilă este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi persoanele cu dizabilităţi, http://iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat persoanelor cu dizabilităţi: www.dizabil.eu.  

Citiți și:„Ce fac ăștia cu noi?”

Vrancea reală, văzută și simțită în Spitalul Județean Focșani;

De ce n-ar exista in Romania si meseria de pacient?!;

Bolnav intr-o tara ce sufera;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.