Vrancea are doar trei crame vizitabile, toate înfiinţate după anul 2000
Deşi are cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie din ţară, aproximativ 25.000 de hectare, reprezentand circa 11% din suprafaţa naţională, Vrancea este codaşă cand vine vorba de crame vizitabile. În Vrancea, unde istoria viei şi vinului se pierde în legende vechi din timpul lui Ştefan cel Mare şi unde “Drumul podgoriilor vrancene” ar fi trebuit să facă vizibile aceste locuri binecuvantate, doar trei crame sunt vizitabile de către turişti, potrivit unei analize a site-ului de specialitate www.cavaleria.ro. Este vorba de Crama Gîrboiu, care aparţine omului de afaceri Constantin Gîrboiu, Casa Ochean care aparţine soţiei directorului medical al Spitalului Judeţean, Mariana Ochean, de profesie oenolog şi Crama “Tata şi Fiul “ care aparţine omului de afaceri Costel Apostol. Prin comparaţie, în Prahova există nu mai puţin de 13 crame vizitabile. Toate cramele vrancene vizitabile au fost înfiinţate după anul 2000, cu fonduri europene.
Crama Gîrboiu a fost înfiinţată în 2005
Crama Gîrboiu este o afacere de familie, înfiinţată în 2005, şi care deţine o suprafaţă de aproximativ 200 de hectare.Podgoriile se află în zona Coteşti, caracterizate prin condiţii climatice deosebit de favorabile şi un sol bogat în minerale. Crama din Dumbrăveni are o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, unde se află zona de procesare a strugurilor, depozitul cu o capacitate de 2 milioane de litri, linia de îmbuteliere şisistemul de ambalare bag-in-box (pungă în cutie).Puteţi vizita Crama Gîrboiu şi degusta gama de vinuri ale acesteia, individual sau în grup, la preţuri cuprinse între 60 şi 165 de lei, în funcţie de asortimentul de vinuri degustate, dar şi de numărul de persoane. Preţul cuprinde un tur al Cramei Garboiu, degustare de vinuri şi în funcţie de pachetul ales, şi un cadou.
Casa Ochean, crama “toscană” de la Cîrligele
Casa Ochean a decis să îşi producă propriile vinuri şi să exploateze potenţialul podgoriei Coteştiacum şase ani, transformand investiţia într-o cramă de tip “winery-boutique”, după modelul toscan. Casa Ochean aşteaptă cu nerăbdare să vă prezinte crama şi tehnologia de obţinere a vinurilor albe şi roşii, la Coteşti, în comuna Cîrligele, la numai opt kilometri de Focşani. În funcţie de numărul de persoane, preţurile pleacă de la 50 de lei de persoană şi puteţi degusta, după preferinţe, patru, respectiv şase sortimente de vinuri. E preferabil să vă faceţi o rezervare în prealabil, atat în timpul săptămanii, cat şi în weekend.
Crama Tata şi Fiul este chiar în Focşani
La Crama Tata şi fiul,pasiunea pentru vin s-a născut din dragostea pentru natură, iar bazele acestei afaceri de familie au fost puse în anul 2003, după ani mulţi de experienţă în domeniulviticol. Vinurile sunt făcute cu ştiinţă si dragoste, cu pasiune şi dăruire, din dorinţa de a duce mai departe, din tată în fiu, o tradiţie de sute de ani a oamenilor din aceste locuri. În prezent, Crama Tata şi Fiul, deţine o capacitate de 1.500.000 de litri/an, 150 de hectare cultivate cu soiuri romaneşti nobile, precum şi soiuri internaţionale. La Focşani, pe strada Calea Moldovei nr. 35, pe drumul E85 a fost construit un modern centru de depozitare, condiţionare şi îmbuteliere din anul 2005 - 2006. Aici se află şi depozitul de vinuri îmbuteliate, dotat cu instalaţie de climatizare, pentru a menţine o temperatură optimă, constantă la vinuri. (Dana LEPĂDATU)