Social

Foto | Vrânceni care-și trăiesc sărbătorile Crăciunului 2023 aproape ca-n evul mediu, deși au muncit toată viața „cu cârca” | Și ei au dreptul la o viață mai bună!

Marian Găloiu
26 dec 2023 4816 vizualizări

Într-o țară în care mulți asistați social își aduc la școala copiii în BMW-uri pentru a-și lua bursa socială și locuiesc în apartamente sociale, uitați de lume, pe diferite coclauri, oameni care au muncit toată viața cu cârca, au ajuns să-și ducă traiul de pe o zi pe alta fără a avea macar o masă, darămite ce să pună pe ea.

Undeva la munte, în Vintileasca, la  capătul unei uliți, se află locuința, dacă o putem numi așa, a lui Toader Stăruială, un bătrăn trecut de 65 de ani asupra căruia greutățile vieții și-au pus amprenta.

Casa, un bordei de câțiva metri pătrați și cu o singură cameră, cu saci de nailon în geamuri și cârpe îndesate pe la crapaturi să nu intre frigul, stă aproape să cadă în curtea împrejmuită cu ceea ce cândva s-a numit gard.

Pe moș Toader l-am scos cu greu din casă. Vădit emoționat, ne-a primit în curtea cu gardurile darâmate după minute bune de așteptare. A ieșit îmbracat curat, cu mâinile tremurânde De la singurul ochi de geam întreg ne privește un motan negru. Fără curent electric, fără gaz în lampă, moșul își duce traiul la marginea satului. Nu cu mult timp în urmă, la câtțva metri de casă, s-a întâlnit cu o ursoaică. Încă este în stare de șoc și aproape că nu vorbește. Îi vine greu să socializeze atâta timp cât el nu are decât un motan ce îi ține de urât în nopțile lungi și geroase de iarnă. S-a bucurat mult pentru darurile aduse, dar nu ne-a lăsat să intrăm în singura cameră unde își duce traiul, cu toate că se vedea că omul avea grijă să fie curat în camera sărăcăcioasă. Neînvățat să primească atât de multe de la niște străini, îi era jenă.

 La plecare mi-am amintit că în mașină sunt și două pungi cu boabe pentru pisici. L-am strigat și i-am dat pungile pentru motanul negru ce ne privea curios la venire. A luat pungile cu mâinile tremurânde și atunci am observat pe fața lui o bucurie imensă. S-a luminat la față și mi-a mulțumit aproape plângând.

Coborând spre Bahnele, am oprit în spatele bisericii pentru a ajunge și la baba Măriuța Stăruială. O vecină ne-a întâmpinat și ne-a ajutat să cărăm darurile de Crăciun. Am traversat câteva grădini și după un pâlc de copaci s-a arătat o căsuță cu două camere. Nu este casa ei. Ea locuiește undeva în pădure. Este casa unei surori care s-a mutat la altă soră paralizată. Niciuna dintre ele nu are copii care să le întrebe de sănătate sau dacă au ce pune pe masă

Măriuța stă chircită în pat în camera sărăcacioasă ascultând la un radio pe baterii cumpărat de către vecina ei. Nici ea nu are curent electric. Pe plita sobei din cărămidă și lut se coace un covrig frământat chiar de către ea. Are 84 de ani și încă mai băiguie să plece în pădure la căsuța ei. Și-a adus aici și cei doi câini pe care îi ține legați din cauza unor vecini. Ne povestește vecina că săracele animale de multe ori fac foamea, neavând ce să le dea de mâncare. Nici lemne nu are multe. Noroc cu vecina care trece pe la ea destul de des și o mai ajută. Îi aranjăm darurile în camera de la intrare unde este răcoare. Una dintre probleme sunt șobolanii care bântuie prin casa veche

S-a ridicat cu greu din pat și a ajuns până la ușa camerei sprijinindu-se în vătrai. A mulțumit minute în șir închinându-se și dorind sănătate tuturor celor care au ajutat-o.

Am părăsit curtea părăginită triști că în România de azi există asemenea suferință și autorități care nu fac nimic pentru cei care într-adevar nu mai pot și nu mai au nicio șansă de la viață.

Marian Găloiu

Despre Marian Găloiu

Originar din Dumitrești, Marian Găloiu este profesor. Predă Informatică și Educație Socială la Școala Gimnazială nr 8, Alexandru Vlahuță din Focșani. Marian Găloiu este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și este autorul cărții „Dumitreștii de ieri”, publicată în mai multe ediții. În anul 2016 a fost publicată cea de-a treia ediție. Recitiți articolul publicat atunci în Ziarul de Vrancea accesând titlul alăturat Galerie foto!!! "Dumitreștii de ieri" pentru dumintreştenii de azi şi de mâine 

Citiți și:VIDEO + FOTO | Descoperă Valea Râmnicului Sărat


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.