Politică

Arena politică vrânceană: PNL, o organizație de tip patronal, departe de a fi o forță a opoziției

Ionel Sclavone
26 sep 2017 4611 vizualizări

PNL Vrancea este departe de a fi ceea ce se pretinde, o forță a opoziției de dreapta, capabilă să se opună de la egal la egal PSD-ului și baronului Marian Oprișan. În locul liderilor de opinie și a persoanelor reprezentative pentru partid, în urma alegerilor interne, au fost promovați persoane lipsite de expertiză politică. Mai mult, mare parte dintre cei care formează organismele de conducere ale PNL Vrancea sunt pe statul de plată la cabinetele celor doi parlamentari Cătălin Toma și Ion Ștefan. Filiala vrânceană și-a pierdut caracteristicile care o defineau ca partid politic, transformându-se într-o organizație de tip patronal.

 

După alegerile parlamentare, PNL s-a transformat într-o organizație de tip patronal în care majoritatea celor care dețin funcții de conducere au devenit salariați pe statul de plată la cabinetele celor doi parlamentari, Cătălin Toma și Ion Ștefan.

Aceiași angajați parlamentari s-au ocupat de organizarea alegerilor interne  și au reușit să se mențin la șefia filialei. Cel mai elocvent exemplu este al prim-vicepreședintelui  Daniel Moroșanu, unul dintre primii trei oameni din partid. El este angajat pe un post similar celei de secretară la cabinetul deputatului Ion Ștefan care, pe de altă parte, îi este subaltern  pe linie politică.  

Această relație de tip patronal a trezit/trezește suspiciuni în legătură cu obiectivitatea și corectitudinea deciziilor adoptate de organismelor de conducere la nivel județean și local. Adversarii politici sau colegii de partid nemulțumiți pun sub semnul îndoileii hotărârile adoptate în PNL Vrancea apreciind că sunt influențate de cei doi angajatori, în funcție de propriile interese.

Pe de altă parte, chiar dacă la conducerea organizației s-a instalat o echipă nou, păpușari acuzați în trecut de colaboraționism cu PSD și cu Marian Oprișan au revenit în diverse funcții. Georgel Constantin, Nini Săpunaru, Gabriel Bărculescu sau Eduard Lambrino fac echipă cu cei care, mai an, îi contestau și le cereau retragerea. 

Așa cum se prezintă în prezent, PNL Vrancea nu inspiră încredere alegătorilor care au sperat că organizația se va moderniza și reforma astfel încât să se transforme într-o forță anti-PSD.

 

Calitatea demersului politic suferă din cauza absenței unei strategii

Nici în planul activismului politic, organizația nu pare să evolueze. La un an și trei luni de la alegerile locale și mai bine de nouă luni de la cele parlamentare, reprezentanții PNL nu au reușit să pună la punct o strategie pe termen lung cu obiective și termene clare.

Multe din acțiunile liberalilor în opoziție stau sub semnul improvizației și a amatorismului. Mai activi în mediul on-line, și datorită costurilor reduse, sunt receptați doar într-o mică măsură de acea categorie de alegători care nu agrează sau nu are acces la internet.

Prezenți în mediul virtual, parlamentarii Cătălin Toma și Ion Ștefan, consilierii locali și județeni au renunțat aproape total la canalele clasice de propagare a mesajelor politice. Ei se implică destul de rar în activități publice, doar cu ocazia unor evenimente oficiale, au abandonat întâlnirile cu alegătorii, manifestații publice, nu transmit scrisori și aproape nu mai interacționează cu electoratul prin intermediul mass-media.

Cei care aduc un plus de imagine, la nivelul organizației sunt câțiva primari mai activi.

Numărul redus de acțiuni și mesaje coerente transmise alegătorilor care nu se regăsesc în spațiul virtual, se reflectă în politica de atragerea de noi membri. În loc să vină în întâmpinarea potențialilor susținători, liberalii vrânceni așteaptă ca inițiativa să pornească de la aceștia, o manevră care s-a dovedit total falimentară în trecut.

Activitatea aleșilor locali, caracterizată prin gafe, bâlbe și trădări

Lipsa unei strategii și a unui plan de acțiuni coerentă are consecințe asupra felului în care aleșii locali ai PNL abordează temele de interes public la nivelul Consiliului Județean și ale consiliilor locale.

În Consiliului Județean activitatea  lor se limitează la timide luări de poziție, neluate în seamă, pe marginea hotărârilor propuse de de PSD.  Atitudinea resemnată, lipsită de vigoare, la fel ca în mandatele trecute, indică faptul că au depus armele în fața PSD și a lui Marian Oprișan. Practic, opoziția liberală din Consiliul Județean nici nu mai există.

Mai activi sunt reprezentanții PNL din Consiliul Municipal Focșani, reușind să facă viața dificilă lui Cristi Misăilă. Și aici, abordare este superficială, fără o analiză temeinică a problematicii supusă dezbaterii. Consilierii opoziției mai mult „simt“ aspectele dubioase din proiectele PSD decât le descoperă.

Nu mai este un secret că selecția consilierilor liberali nu s-a făcut pe criterii de meritocrație și reprezentativitate ci în funcție de numărul semnăturilor strânse pentru candidatura la alegerile locale. Cel care a avut ultimul cuvânt asupra listei de candidați a fost deputatul Ion Ștefan, candidatul la primărie, care este responsabil, în ultimă instanță, pentru gafele celor pe care i-a promovat. 

În acest context a apărut și trădarea consilierei Irina Maria-Panaite care, după un an petrecut în PNL, a trecut în tabăra puterii PSD. Într-o postare on-line, duduia, fiică și soție de preot, a recunoscut că a intrat în PNL și a acceptat candidatura de consilier din oportunism, deși nu avea afinitate față de doctrina liberală și nici expertiza profesională  necesară.  Postarea sa  explică ușurința cu care fiica preotului Panaite a dezertat la PSD și cu care votează tot ce-i cer noii amici politici.   

Neavând un plan de acțiune pe termen mediu și lung, liberalii nu reușesc să se coordoneze și să pună o presiune puternică și constantă asupra lui Cristi Misăilă. Or, s-a văzut că acesta își face treaba pentru care a fost ales doar când este împins de la spate de opinia publică iritată de inactivitatea sa.

Lăsat să respire, deși se află în corzi fără realizări pe care să le arate focșănenilor și a dezastrului pe care l-a generat în oraș, Misăilă lovește în liberali, încercând să-i scoată țapi ispășitori pentru propria-i lipsă de competență  managerială. Se întâmplă și pentru că PNL-ului îi lipsește o voce puternică și autoritară, care să-i dea credibilitate în fața opiniei publice.

Recent printr-o hotărâre judecătorească care din informații oferite de speciliști în domeniul juridic,Ziarului de Vrancea, joacă practic de hotărâre definitivă, liberalii au rămas fără nici un consilier local în Consiliul Local Panciu.Detalii despre acest subiect puteți citi în articolul ce urmează:PNL Panciu,la un pas de a fi desființat din Consiliul Local Panciu

Liberalii vrânceni au nevoie de un lider puternic

Fără un lider curajos care să-și asume rolul de vârf de lance în confruntarea cu PSD, fără un plan de acțiuni bine conturat, dovedind amatorism, superficialitate în abordarea temelor de interes public, gafând și incapabil să ofere soluții viabile sau să le explice pe înțelesul alegătorilor Partidului Liberal îi va fi foarte dificil să se impună ca principală forță a opoziției în Vrancea.

În Vrancea, Partidul Național Liberal nu este perceput de opinia publică ca o alternativă de dreapta  serioasă la PSD. Bâlbele și gafele repetate, lipsa unor acțiuni coerente, modul de abordare a temelor de interes public, superficial sau/și învechit, superioritatea manifestată față de electorat nu ajută la consolidarea imaginii de partid modern și capabil să-și asume puterea. Alegătorii privesc cu neîncredere, nereușind să observe o schimbare de atitudine sau un semn care să indice  o reformă.

Dacă lucrurile nu se vor schimba, PNL va rămâne o organizație de rang secund, incapapabilă să convingă electoratul și care nu va avea rezultate nici la următoarele alegeri.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.