Politică

PNL Panciu,la un pas de a fi desființat din Consiliul Local Panciu

Gabriel Sava
3 sep 2017 2817 vizualizări

În încercarea tot mai reușită de-a coborî ștacheta politică în județ  mai jos decât competitorul său cel mai important,PSD,PNL Vrancea mai bifează un ”succes” răsunător:11 membri și simpatizanți liberali de la Panciu au fost găsiți vinovați pentru falsificarea mai multor liste de susținători de la alegerile de anul trecut.Parchetul a propus pentru aceștia renunțarea la urmărirea penală și desființarea documentelor falsificate și a celor subsecvente.În acest mod, liberalii rămân în afara Consiliului Local Panciu


Mișcare decisivă a PSD la Panciu acolo unde, în urma unei recente decizii a judecătorilor de la instanța locală, PNL va ajunge, cel mai probabil, pe tușă în Consiliul Local. Totul pleacă de la modul în care au fost completate listele cu persoanele care au susținut candidaturile PNL pentru funcția de consilier local, respectiv de primar, la alegerile locale de anul trecut de la Panciu. În urma unei plângeri penale a PSD, care a contestat la momentul de dinaintea alegerilor locale legalitatea semnăturilor și a numărului de susținători de pe lista PNL, s-a întocmit un dosar penal. Acesta a ajuns în soluționarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și în cercetarea polițiștilor de la Panciu, care au audiat toate persoanele care apăreau că au semnat listele cu pricina. Respectiv mai bine de 500 de oameni. Concluzia procurorilor a fost că 11 persoane, printre care se numără și fostul candidat la primăria Panciu din partea PNL, Costică Buciuc, fostul consilier județean PNL Sorin Robu, medicul de familie și fost consilier local Octavian Săndulache, actualul consilier local Marian Ungureanu și alți șapte membri și susținători PNL la data comiterii faptelor se fac vinovați sub aspectul comiterii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și fals în declarații. Apreciind însă modalitatea de comitere a faptelor, circumstanțele personale ale inculpaților și gradul de pericol social al faptei, Parchetul a dispus soluția renunțării la urmărirea penală a faptei, care a fost ulterior confirmată de Judecătoria Panciu la data de 17 august.

 

Probleme în listele de susținători pentru candidații PNL

 

Conform soluției dispusă de procurori, s-a reţinut că "în perioada anterioară campaniei electorale pentru alegerile locale din data de 05.06.2017, au fost întocmite dosare de candidatură ale suspectului Buciuc Costică, pentru funcţia de primar al oraşului Panciu şi ale unei liste de 19 persoane pentru funcţiile de consilieri locali la consiliul local Panciu din partea PNL- Organizaţia Judeţeană Vrancea, care au fost depuse la Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 5 Panciu. În data de 25.04.2016 au fost acceptate candidaturile acestora prin Hotărârea nr. 3/2016 a BEC nr. 5 Panciu, care a fost adusă la cunoştinţă prin afişare. Cercetările efectuate în cauză au relevat că listele de susţinători depuse de către PNL - Organizaţia Judeţeană Vrancea la BEC nr. 5 Panciu conţin date de identificare ale unui număr de 283 de persoane care nu le-au semnat, stabilindu-se că semnăturile înscrise în dreptul acestora au fost executate în fals.", după cum a reţinut instanţa în motivarea încheierii finale de Cameră Preliminară din data de 17 august 2017. Anchetatorii au stabilit că, în unele cazuri, semnăturile unor persoane au fost executate în fals, în timp ce, la toţi inculpaţii, conţinutul infracţiunii de fals în declaraţii este dat de faptul că, aceştia au atestat prin declaraţie pe propria răspundere veridicitatea semnăturilor existente în listele de susţinători. Pe aceleaşi considerente din plângerea penală, sesizările PSD către BEC şi către instanţa de judecată au fost respinse la momentul respectiv, aşa că PNL a depus listele de candidaţi şi a participat la alegerile locale obţinând două mandate de consilier local. Conform datelor din cursul urmării penale,  Sorin Robu a avut pe listele sale cele mai multe persoane cu probleme, respectiv 144, ale căror semnături au fost executate în fals. Audiat în calitate de martor, acesta a precizat că a desemnat alte persoane pentru a strânge semnături pentru susţinerea candidaţilor PNL, iar apoi a certificat veridicitatea datelor având reprezentarea faptului că acestea au fost corect întocmite. Cel de-al doilea de pe lista suspecţilor a fost medicul Octavian Săndulache. Pe listele certificate de acesta apar nu mai puţin de 76 de semnături false. Conform declaraţiilor date în calitate de martor, acesta a precizat că a certificat datele de pe respectivele liste având convingerea că sunt de uz intern şi nu documente care urmau a fi depuse la BEC. La fel a declarat şi Marius Mugurel Stoica, cel pe listele căruia au fost descoperite 21 de persoane cu semnături falsificate. Pe listele lui Emis Stanciu au fost descoperite 11 semnături falsificate. Acesta a declarat că a fost rugat să strângă acele semnături, după care ar fi primit mai multe tabele şi a semnat pentru unele persoane. În cazul celorlalţi inculpaţi, au fost descoperite între una şi zece semnături falsificate, iar majoritatea au uzat de dreptul de a nu da declaraţii, în timp ce alţii au recunoscut comiterea faptelor.

 

Poliţia a audiat peste 500 de semnatari ai listelor

 

Conform unor informaţii legate de modul în care s-a derulat ancheta, poliţiştii pănceni au audiat integral toate persoanele aflate pe listele de susţinători pentru candidaţii PNL. S-a ajuns astfel la situaţia în care 283 de persoane care nu şi-au recunsocut semnăturile şi au precizat că acestea au fost executate în fals. Este adevărat că au fost şi martori audiaţi care, în primă fază au declarat că nu au semnat, după care au revenit şi au precizat contrariul.

 

Cei 11 inculpaţi au scăpat de trimiterea în judecată

 

Pentru 11 inculpaţi, procurorii au propus renunţarea la urmărirea penală iar pentru alte trei s-a propus măsura clasării. "Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că, în cauză, sunt aplicabile prevederile art 318 alin. 1, 2, 3 Cod de procedură penală, deoarece, pentru aceste infracţiuni leguitorul a stabilit o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare, împrejurările concrete în care s-au săvârşit infracţiunile, lipsa antecedentelor penale, rezultă că nu există niciun interes public în urmărirea infracţiunilor pentru care s-a început urmărirea penală", după cum a reţinut în materialul de urmărire penală.  Instanţa a admis integral soluţia parchetului conform soluţiei din data de 17 august. "Admite sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, privind pe suspecţii Robu Sorin, Săndulache Octavian Vasile, Pătrăşcan Giorgică, Ungureanu Marian Ciprian, Gavrilă Ionel, Stoica Marius Mugurel, Buciuc Costică, Nicanău Lorena Claudia, Stanciu Emil, Dodoiu Eusebiu Ionuţ, având ca obiect confirmare renunţare urmărire penală ( art. 318 alin. 10 şi următ. Cod procedură penală). În baza art. 318 alin. 5 Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei din data de 27.07.2017 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, emisă în dosar nr. 982/P/2017 prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală, faţă de suspecţii (...) Confirmă soluţia de renunţare la urmărirea penală. (...) Definitivă", se arată în soluţia Judecătoriei Panciu.

Urmează desfiinţarea actelor falsificate

 

Prin propunerea Parchetului, procurorul a propus şi "sesizarea pentru desfiinţarea Hotărârii BEC (n.r.- nr. 3 din aprilie 2016) şi a actelor subsecvente". Chiar dacă nu s-a pronunţat în mod explicit pe cererea privind desfiinţarea acestor hotărâri/documente/decizii, admiterea integrală a propunerii Parchetului echivalează, conform unei opinii juridice, cu desfiinţarea documentelor şi a celorlate acte, inclusiv a hotărârii de consiliu local prin care a fost validată componenţa CL Panciu şi, nominal, a consilierilor locali. Referitor la această situaţie, conducerea PNL Vrancea a comunicat prin vocea purtătorului de cuvânt, Cristi Irimia, următoarea poziţie: "Nu comentăm decizia instanței pentru că nu s-a comunicat încă motivarea acesteia. Fără motivare, nu dorim să facem speculații și presupoziții. PNL Vrancea va decide ulterior pașii procedurali pe care-i va alege în această speță", se arată în răspunsul oferit Ziarului de Vrancea de liberali. În aceste condiţii, faptul că liberalii vor rămâne fără niciun reprezentant în CL Panciu nu este condiţionat decât de un singur factor: de timp! (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.