Politică

Aleșii liberali își desemnează conducerea: Aripa pro-PSD și grupul pedeliștilor își dispută șefia Ligii Aleșilor Locali ai PNL Vrancea

Ionel Sclavone
15 nov 2017 2921 vizualizări

Primarii, viceprimarii și consilierii liberali (locali și județeni) aleg astăzi, joi 16 noiembrie, conducerea Ligii Aleșilor Locali ai PNL. Pentru conducerea asociației se vor confrunta primarii din Biliești, Vasile Chirilă, și Bolotești, Fane Popa. Cel dintâi este exponentul aripii PDL și este susținut, în principal, de foștii democrat-liberali. Fane Popa vine din PNL dar este văzut cu suspiciune, fiind considerat un apropiat al fostei conduceri care a bătut palma, în trecut cu PSD.

Primarii, viceprimarii și consilierii liberali (locali și județeni) aleg astăzi, joi 16 noiembrie, conducerea Ligii Aleșilor Locali ai PNL. Pentru conducerea asociației se vor confrunta primarii din Biliești, Vasile Chirilă, și Bolotești, Fane Popa. Cel dintâi este exponentul aripii PDL și este susținut, în principal, de foștii democrat-liberali. Fane Popa vine din PNL dar este văzut cu suspiciune, fiind considerat un apropiat al fostei conduceri care a bătut palma, în trecut cu PSD.

La întrunirea de alegeri pentru conducerea Ligii Aleșilor Locali din PNL Vrancea sunt așteptați să participe în jur de 350 de delegați, însă, potrivit unor surse, probabil că  nu se vor prezenta mai mult de 220-250 de persoane.

Liga Aleșilor Locali este o structură internă a PNL formată din primari, viceprimari, președinți, vicepreședinți de consilii județene și consilieri locali și județeni, a cărei activitate este coordonată de Biroul Executiv Județean. Scopul ligii este de a dezbate și analiza problemele din administrația publică locală și de a elabora programe și strategii care urmăresc dezvoltarea comunităților locale.

Alături de Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorăști, Vasile Chirilă este unul dintre liderii aripii democrat-liberale din iteriorul PNL, având un cuvânt greu în interiorul organizațiiei. A fost unul dintre PDL-iștii care au susținut renunțarea la formula de conducere cu doi co-președinți a organizației PNL Vrancea și desemnarea unui singur lider, Cătălin Toma.

Fane Popa, primarul comunei Bolotești, a făcut parte din echipa Săpunaru care a condus PNL-ul până în 2015 și care a fost acuzată de colaboraționism cu PSD și cu Marian Oprișan. Până la alegerile locale din 2016, Fane Popa a ocupat postul de șef al Piețelor din Focșani pe care l-a obținut cu voturile majorității PSD din Consiliul Local.

Alegerea sa la conducerea Ligii Aleșilor Locali ar echivala cu revenirea la putere, în PNL Vrancea a aripei pro-PSD. De altfel, majoritatea celor care au fost demiși în 2015 pentru colaborațioism cu Oprișan au revenit pe diverse funcții în conducerea PNL Vrancea. Este vorba de Nini Săpunaru, Eduard Lambrino, Georgel Constantin etc.

În același context, menționăm că duminică vor avea loc alegerile și pentru conducerea Organizației de Femei a PNL Vrancea. Consilierul local de Focșani ,Ana Maria Dimitriu este singura care și-a depus candidatura pentru președinția acestei organizații, după ce Dorina Vraciu cea care conduce în prezent femeile liberale a renunțat să mai candideze la funcția pe care o ocupă până duminică 19.11.2017.

Ce este Liga Aleșilor Locali ai PNL

Liga Aleșilor Locali (LAL) cuprinde membri PNL care sunt consilieri locali sau județeni, primari sau viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean.

Liga Aleșilor Locali a Filialei Vrancea a Partidului Național Liberal, ca Organizație componentă a Ligii Aleșilor Locali a PNL, promovează următoarele obiective principale:

1. Coordonarea activității aleșilor din administrația publică din județul Vrancea, aleși pe listele PNL în cadrul alegerilor locale.

2. Identificarea, sintetizarea și elaborarea unor strategii în vederea rezolvării problemelor referitoare la pregătirea candidaturilor și exercitarea mandatelor aleșilor locali ai PNL prin:

 

 

 

CAPITOLUL IV. ORGANIZAREA LIGII ALEŞILOR LOCALI PNL

Art. 11

(1) La nivelul fiecărei filiale teritoriale, conform prevederilor Art. 59, pct. 2 din Statutul PNL, se constituie o structură teritorială a LAL, inclusiv la nivel de sector, compusă din membri care sunt consilieri locali sau judeţeni, primari sau viceprimari, președinţi sau vicepreședinţi de Consilii Judeţene.

(2) Activitatea Organizaţiilor Teritoriale ale Ligii Aleşilor Locali se desfăşoară sub coordonarea Birourilor Permanente Teritoriale.

Art. 12

Organizaţiile Teritoriale ale Ligii Aleşilor Locali au ca organisme de conducere:

a) Adunarea Generală a Organizaţiei Teritoriale a Ligii Aleşilor Locali.

b) Biroul Permanent al Organizaţiei Teritoriale a Ligii Aleşilor Locali.

 

Art. 13

Adunarea Generală a membrilor Organizaţiei Teritorială LAL se întruneşte cel puţin o dată pe an, la convocarea Preşedintelui Biroului Permanent Teritorial al LAL, a Biroului Permanent Teritorial al LAL sau a Biroului Politic Teritorial al PNL.

Art. 14

Adunarea Generală a membrilor Organizaţiei Teritoriale LAL are următoarele atribuţii:

1. Analizează activitatea desfăşurată de organele sale de conducere alese precum şi a membrilor aleşi sau numiţi şi aprobă programele de activitate ale acestora.

 

Partidul Naţional Liberal

Liga Aleșilor Locali

2. Alege, în termen de şase luni de la aprobarea prezentului Regulament al Ligii Aleşilor Locali ai PNL sau de la validarea alegerilor locale la nivel naţional, membri Biroului Permanent al Organizaţiei Teritoriale a Ligii Aleşilor Locali pe o perioadă de până la 4 ani şi îi revocă atunci când se impune. Revocarea o poate cere Biroul Permanent Teritorial LAL sau o treime din membri organizaţiei ligii.

3. Aprobă la nivel teritorial măsurile necesare realizării obiectilelor Ligii Aleşilor Locali.

4. Validează măsurile organizatorice necesare dezvoltării LAL în plan teritorial şi naţional.

 

Art. 15

(1) Biroul Permanent Teritorial al LAL este organismul de conducere executiv la nivel judeţean sau de sector al municipiului Bucureşti şi are în structura sa un preşedinte ales, până la 4 prim-vicepreşedinţi, 8 vicepreşedinţi, 12-16 membri şi până la 8 membri supleanţi.

(2) Alegerea preşedintelui se face prin vot uninominal, separat de ceilalţi membri ai Biroului Permanent Teritorial al LAL care se aleg, tot prin vot, în cadrul aceleiaşi liste, primii clasaţi - în ordinea descrescătoare a numărului de voturi - ocupând funcţiile de prim-vicepreşedinte, asigurandu-se câte un post de prim-vicepreşedinte pentru aleşii locali din urmatoarele tipuri de unităţi administrativ-teritoriale: judeţ, municipiu, oraş şi comună.

(3) Preşedintele poate stabili atribuţii pentru fiecare membru al Biroului Permanent Teritorial al LAL, care sunt aplicabile după prezentarea acestora în Biroul Permanent Teritorial al LAL.

(4) Preşedintele Biroului Permanent Teritorial LAL face parte din Biroul Permanent Teritorial a PNL.

Art. 16

Rezultatele alegerilor pentru Biroul Permanent Teritorial al LAL sunt validate de către Biroul Politic Teritorial al PNL, în termen de 90 de zile de la desfăşurarea acestora.

Art. 17

(1) Biroul Permanent Teritorial al LAL asigură realizarea obiectivelor Ligii Aleşilor Locali PNL în plan teritorial şi local şi se întruneşte trimestrial sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea Preşedintelui sau a majorităţii membrilor săi.

(2) Biroul Permanent Teritorial al LAL desemnează delegaţii din filiala teritorială, care urmează să participe la Congresul LAL.

Art. 18

Organismele de conducere a Ligii Aleşilor Locali PNL la nivel naţional, sunt:

a) Congresul LAL;

b) Consiliul Naţional LAL; 

.

Citiți și:Primarul de la Bolotești Fănică Popa, noul șef al aleșilor locali liberali din Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.