Politică

Baronul Oprisan cauta iertaciune pentru dosarul coruptiei

Nicoleta Cristea
11 iun 2009 1992 vizualizări
S-au implinit trei ani de la trimiterea in judecata a functionarilor din Consiliul Judetean, in frunte cu capii institutiei, presedintele Marian Oprisan si vicepresedintele Mircea Diaconu, pentru infractiuni de coruptie u ritmul in care se misca dosarul duce inculpatii cu pasi repezi catre achitare, in ideea ca faptele penale se pot prescrie si mai usor dupa adoptarea noilor coduri u numai in cazul lucrarilor de asfaltare, procurorii au calculat un prejudiciu de 1,5 milioane de euro, la cursul de schimb al anului 2004 u dupa ce PSD a ajuns la putere, baronul de Vrancea s-a pus la adapost de eventualele probleme avute cu Politia si Parchetul

Rechizitoriul Directiei Nationale Anticoruptie intocmit pe numele functionarilor din Consiliul Judetean Vrancea, in frunte cu baronul Marian Oprisan, a implinit trei ani acum citeva zile. Trei ani in care practic nu s-a inaintat deloc pentru aflarea adevarului, a stabilirii existentei unui prejudiciu si tragerea la raspundere a celor vinovati. Initial trimis de procurorii DNA la Judecatoria Focsani, dosarul a suferit citeva aminari, timp de mai bine de un an, fie la solicitarea celor sase inculpati, fie din cauza unor vicii de procedura. Dupa care Judecatoria a decis sa inainteze dosarul la procurori, pentru refacerea urmaririi penale. A urmat evident recursul procurorilor DNA, trimis initial, cum era si firesc, la Tribunalul Vrancea, iar de aici a fost stramutat la Tribunalul Cluj, la cererea anchetatorilor, intrucit s-a spus ca baronul are influenta asupra justitiei vrincene. Nici la Cluj ancheta nu a continuat, printre cererile de stramutare, dar si din cauza faptului ca dosarul a facut un "scurt" ocol si la Curtea Constitutionala pentru rezolvarea unei exceptii de neconstitutionalitate. Intre timp, termenul de prescriptie se scurge si el. O data cu fiecare luna trecuta se apropie ziua in care cei sase inculpati ar putea scapa de orice invinuire, tocmai sub acest aspect.


Oprisan se bucura de noile coduri


Prescrierea se calculeaza pentru fiecare fapta pentru care sint judecati inculpatii, cea mai mare pedeapsa fiind prevazuta pentru utilizarea creditelor in alte scopuri, respectiv de la 5 la 15 ani de inchisoare. In acest caz, termenul de prescriptie este si el unul ridicat, respectiv de 10 ani. "Trebuie calculat in raport de limitele de pedeapsa stabilite de lege pentru infractiunile respective. Prescrierea curge de la data savirsirii faptei, cu exceptia cazului cind vorbim de infractiune continua sau continuata. Ceea ce poate interveni nu este prescriptia obisnuita, ci cea speciala, care inseamna intotdeauna o perioada fixa de timp ce nu poate fi intrerupta sau prelungita. De exemplu, daca pedeapsa maxima pentru o infractiune este de 7 ani ea se prescrie in 12 ani, indiferent ce altceva se intimpla. Daca pedeapsa maxima ar fi de 3 ani, s-ar prescrie in 7,5 ani", ne-a detaliat un jurist cu experienta, care a preferat anonimatul. De ajutor le pot fi insa inculpatilor si reglementarile propuse in noile coduri penale, care micsoreaza clar pedepsele pentru infractiunile de coruptie, si automat se modifica si termenul de prescriere.


Pomelnic de infractiuni


Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals. în acelasi dosar s-a mai dispus trimiterea in judecata a altor inculpati, pentru complicitate la abuz in serviciu si la folosirea creditelor in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate, precum si fals intelectual. Este vorba despre Mircea Diaconu, vicepresedinte al CJ Vrancea, alaturi de alti angajati ai institutiei, respectiv Valeria Teodorescu, director la Directia Economica, Ion Costeanu, fost director al Directiei Tehnice, Liviu Rusu, sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica, dar si dirigintele de santier Valeriu Iacob. Acuzatiile anchetatorilor sint legate de asfaltarile electorale din 2004, facute de firme neeligibile, printre care si celebra Aispa Stars95, detinuta de "minunatul" om de afaceri Corneliu Prunache, lucrari care s-au dovedit a fi de proasta calitate. Procurorii anticoruptie au retinut prejudicii aduse in dauna Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, de aproximativ 1,5 milioane euro la cursul de schimb al anului 2004, reprezentind lucrari de asfaltare neexecutate sau de proasta calitate, alte pagube aduse bugetului CJ, de 600.000 euro, dar si un prejudiciu in dauna bugetului Guvernului, de aproximativ 75.000 euro. Cercetarile sint legate si de achizitionarea Complexului turistic "Caprioara", in perioada 2004 "" 2005. Oprisan este acuzat ca a negociat si achizitionat, fara o hotarire a Consiliului Judetean, dar si fara avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu. "Pentru aceasta achizitie, Oprisan Marian a alocat ilegal 17 miliarde lei din fondurile publice ale CJ Vrancea. în plus, acesta a intocmit si inaintat Guvernului Romaniei o adresa falsa prin care a solicitat si obtinut suma de 3 miliarde lei din fondul de rezerva al Guvernului. Pretextele invocate in adresa sint false, iar banii au fost utilizati tot pentru achizitia complexului", se arata in comunicatul DNA. Si folosirea ca locatii de protocol a Hotelului "Rucar" si a "Hanului dintre Vii", situate in Soveja, respectiv Cimpineanca este incriminata. Procurorii au considerat ca intre anii 2003 si 2005, acestea au fost utilizate de Marian Oprisan ca locatii de protocol, cheltuind 5,2 miliarde lei din bani publici, desi acestea nu ar fi putut fi finantate decit dupa introducerea lor in circuitul public.


De ce vrea baronul la putere


Atit timp cit PSD se va afla la putere este putin probabil ca Marian Oprisan sa fie tras la raspundere pentru prejudiciul adus bugetului public, stiut fiind gustul sau pentru cheltuieli extravagante, ca si lipsa de opozitie din Consiliul Judetean. Mai mult, cheltuielile "cusute cu ata alba" ale institutiei pe care o conduce au continuat si mai abitir dupa ce baronul a ajuns din nou la putere, in tandem cu PD-L, daca ar fi sa amintim doar sumele mari de bani cheltuite pentru parangheliile electorale. Dupa cum se stie, liderul PSD de la Vrancea s-a numarat printre cei mai aprigi sustinatori ai "Parteneriatului pentru Romania" dintre PSD si PD-L, tocmai pentru a se pune la adapost de eventuale probleme. Este greu de crezut ca atit timp cit partidul sau se afla la putere Curtea de Conturi a Romaniei sa mai aiba curajul de a scotoci ca in 2005 prin cheltuielile institutiei care administreaza anual un buget de aproape 50 de milioane de euro. Ca sa nu mai vorbim de politia vrinceana care a fost pusa cu botul pe labe dupa ce comanda a fost preluata de comisarul sef Sandel Doaga, ca si tragerea pe linie moarta a ofiterilor care s-au ocupat de cercetarile penale care i-au scos ceva fire albe baronului judetean. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 1 ora, 15 minute, 22 secunde
ha asa va fi ca daca se va face ceva dar nu cred ....nustiu cum se va termina dar nui va face vreo cineva cine stie ce nu vedeti cate stazi cate drumuri a facut cum dracu de se vede numai coruptie rau citeste integral
, acum 739400 zile, 1 ora, 15 minute, 22 secunde
oprisan este o jigodie(incerc sa-ti traduc textul cosmin) si o veni si ziua cand va raspunde.nici adrian nastase nu credea ca o sa o pateasca, dar cineva i-a " numarat ouale"- pe bune!
, acum 739400 zile, 1 ora, 15 minute, 22 secunde
Toronto MIHAI FERARU In prag de moarte si foarte saraci, o familie de romani cu boli cardiovasculare grave se lupta sa-si salveze zilele, Singura lor speranta este Dumnezeu si ajutorul concret citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.