Politică

Jocuri politice si ambitii personale pe spatele focsanenilor

Marius Grigorescu
3 iun 2005 709 vizualizări
Chiar alesii locali au recunoscut aceste aspecte care marcheaza primul an de activitate al Consiliului Local. Consilierii spera ca lucrurile vor sta mai bine pe viitor. Altii spun ca aceasta este o stare de normalitate iar altii tinjesc dupa vremurile trecute. Cert este insa faptul ca focsanenii platesc acum 23 de oameni pentru a lucra in interesul comunitatii.

La un an dupa ce au intrat in legislativul focsanean, multi dintre consilierii locali par ca vin la distractie atunci cind este vorba de sedinte. Desi in plenul Consiliului se iau hotariri care afecteaza intr-un mod sau altul viata focsanenilor, consilierii prefera sa se razboiasca politic pe scena legislativului, dupa care, isi dau mina si ciocnesc prietenosi cite un pahar de fiecare data cind au ocazia. De un an de zile, consilierii locali alesi prin vot secret de focsaneni "se joaca de-a politica pe spatele si pe banii focsanenilor". Doar citiva lideri de opinie, care cunosc si ceva legislatie s-au remarcat pina acum prin initiativele si parerile pertinente exprimate in decursul timpului. In marea lor majoritate, consilierii isi "arata muschii" in plen, lucru recunoscut chiar de catre unii alesi. Unii dintre ei spera ca aceasta situatie sa se schimbe in timp ce altii cred ca aceasta este o situatie de normalitate.


Alianta: "Inca se voteaza politic in consiliul local"

Consilierii Aliantei nu au excelat, asa cum poate se asteptau unii focsaneni avind in vedere situatia politica ivita la nivel national. De multe ori, desi au cerut cu indirjire respectarea legii, nu au reusit sa obtina ceea ce au dorit. In alte dati s-au asezat la masa tratativelor cu adversarii de cite ori s-a ivit o pauza de cafea. Majoritatea consilierilor Aliantei recunosc chiar faptul ca, de multe ori, activitatea intregului legislativ focsanean lasa de dorit. Multi spun, scuzindu-se, ca acest lucru se datoreaza majoritatii nu tocmai lejere pe care o au pesedistii. Consilierii din Alianta mai spun ca inca se voteaza politic si in defavoarea cetatenilor, doar pentru ca unii sa-si linisteasca ambitiile personale sau pentru ca au un anumit interes. "Sint nemultumit si putin nesatisfacut de activitatea Consiliului. Inca se mai dezbat problemele cu suflet patriotic fara sa primeze interesul cetateanului. De asemeni sint nemultumit de faptul ca o parte din cererile adresate de consilieri sint trecute cu vederea de aparatul propriu si parca vorbim la pereti", declara consilierul liberal Constantin Atomei. Atomei este insa multumit de activiteatea Alintei dar putin mai nemultumit de activitatea sa de consilier. Si consilierul liberal Valsile Dobre este in mare de aceeasi parere. "Ar fi si mai bine daca am gasi cooperare si de partea cealalta", spune Dobre referindu-se la PSD.

Consilierii cu mai multa experienta in legislativul focsanean, asa cum este si cazul lui Gheorghe Stan, consilier si in perioada 1992 - 1996, spun ca regreta vremurile de mult apuse. "Parca tinjesc dupa atmosfera de atunci cind nu erau voturi politice. De aceea am si facut citeodata nota discordanta in Consiliu, pentru ca eu nu voi ridica mina pentru a acoperi anumite interese de partid. Fara a-i jigni pe altii va pot spune insa ca avem niste oameni care ii depasesc pe ceilalti si nu in kilograme", a declarat penelistul Gheorghe Stan. Democratul Gabriel Corneanu a tinut sa ia atitudine impotriva voturilor politice cu care s-a obisnuit sa se "joace" consilierii atunci cind intra in sala de sedinte. El a fost de altfel si cel mai pesimist, crezind ca aceasta situatie, nefavorabila focsanenilor care i-au trimis in Consiliu, nu se va schimba foarte curind. "Puteam si noi sa ne implicam mai mult insa, probabil ca daca initiam mai multe proiecte, acestea nu treceau din cauza voturilor politice. Cred ca mai pot fi facute multe lucruri dar se pare ca atmosfera este mai destinsa si pe anumite cai s-a colaborat bine. Au fost insa si interese unde PSD a trebuit sa-si plateasca niste polite", a declarat Gabriel Corneanu.


PSD: "Este o situatie de normalitate"

Pesedistii din Consiliul Local recunosc si ei ca s-a votat citeodata "cu patima". Momentan, acestia au majoritatea in legislativul focsanean si reusesc de cele mai multe ori sa se impuna prin votul tuturor. Desi au adoptat hotariri ilegale, lucru atestat de catre justitie, focsanenii au fost cei care au platit pentru greselile lor. De cele mai multe ori minati de majoritatea pe care o detin, consilierii PSD nu s-au sfiit sa-si arate "muschii" in plenul Consiliului. "Echipa de consilieri a PSD vrea sa faca ceva bine si este echilibrata. Au aparut bineinteles disfunctionalitati legate de necunoasterea procedurii, insa Consiliul in acest moment se rodeaza. Unii nu stiu insa de unde incepe si unde se termina calitatea de consilier. Ar trebui sa preluam modelul din Franta, acolo unde este o scoala de prefecti si sa facem o scoala de citeva luni si pentru viitorii consilieri. Sntem intr-o stare de normalitate si intotdeauna este loc si de mai bine", ne-a precizat consilierul Ioan Liviu Oloeriu. Consilierul PSD Rodica Boboc spune ca au fost date si voturi dupa ambitia fiecaruia atit din partea Aliantei cit si din partea PSD. "Au fost mai mult ambitii. Daca un proiect era de la PSD nu erau de acord ceilalti si invers. Nu stiu cind vom intra in normalitate si ma abtin sa spun mai multe", ne-a declarat consilierul Rodica Boboc. Juniorul din Consiliul Local, consilierul George Mateescu recunoaste ca nu s-au putut tine de promisiunile asumate in campanie si spune ca acest lucru s-a datorat schimbarii puterii politice la nivelul intregii tari. "Au mai fost si sincope si neconcordante insa eu imi manifest increderea si speranta ca se va renunta la ambitii. Nici nu-mi permit sa gindesc ca pe viitor nu se va lucra pentru cetateni si poate ca e timpul ca divergentele personale sa inceteze", a spus tinarul consilier pesedist Mateescu.


Parerea primarului Bacinschi "care este"

Primarul este rezervat in a-i caracteriza pe consilieri si asta pentru ca ei reprezinta practic legislativul focsanean. "Cum sa-i caracterizez? Fata de ceilalti sint mai in virsta. Nu-i pot caracteriza, pentru ca ei sint legislativul meu. Stiti si voi ca de multe ori se raspunde la comanda politica", a spus edilul sef.


Voturi politice pe spatele focsanenilor

De fapt consilierii locali par ca "se joaca" de-a hotaririle. Nu o singura data s-a intimplat ca alesii locali "sa dea cu stingul in dreptul". Mai exact, consilierii PSD, ajutati de fostii consilieri ai Partidului Romania Mare, au votat in mod abuziv si ilegal invalidarea consilierului Gheorghe Iorga, lucru confirmat ulterior de catre justitie. Chiar daca s-a dovedit ca au gresit, focsanenii au fost cei din banii carora s-au platit daunele consilierului Iorga repus ulterior in functie. Un alt exemplu elocvent este ultima sedinta de marti a Consiliului Local, atunci cind Alianta respingea un proiect, urmata de PSD, care respingea proiectul urmator si tot asa. Cel care contoriza era Sandu Paroiu, care tinea scorul voturilor ca la un meci de fotbal: " 1-1, 2-1...". Voturi politice s-au acordat asa cum au confirmat multi consilieri si in cazul panourilor de publicitate si a statiilor de autobuz pe care firma Euromedia a dorit sa si le amplseze pe domeniul municipiului. Voturi politice se vor acorda probabil si de acum inainte, asa cum au recunoscut de altfel tot consilierii locali. Singura problema este insa ca focsanenii asteapta mai multa seriozitate de la alesii locali care vin si stau in sala de sedinte si discuta si se contrariaza pe banii lor.


Unii consilieri "uita" ce au votat in sedintele anterioare

Cel mai recent caz vot acordat in conditii dubioase este cel al inlesnirilor acordate unor cetateni aflati in dificultate pentru plata obligatiilor datorate bugetului local. In urma cu doua luni, consilierii au aprobat in plen o hotarire prin care, toate cererile de inlesnire la plata se vor acorda pe baza unui punctaj bine stabilit. Zis si facut. In baza acestei hotariri, functionarii municipalitatii au trecut prin acest regulament 32 de cereri de inlesnire la plata, raminind doar sase persoane care trebuiau sa primeasca aceste inlesniri conform Hotaririi Consiliului Local. In sedinta de Consiliu de marti, pentru ca nu au considerat ei ca merita, consilierii nu au aprobat inlesnirile pentru toti cei sase focsaneni care aveau tot dreptul sa le primeasca, ignorind practic hotarirea luata chiar de ei cu putin timp inainte. Acesti focsaneni au acum tot dreptul sa-i actioneze in judecata pe alesii locali pentru iresponsabilitatea de care dau dovada. Vazind ca nu toate cererile sint aprobate, chiar primarul Bacinschi le-a propus consilierilor locali sa abroge criteriile de acordare a inlesnirilor, hotarire luata cu putin timp inainte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.