Politică

7 localitati din Vrancea înregistrează deficit de experţi electorali

Silvia Vrînceanu
1 mai 2016 2330 vizualizări

Este nevoie de experți electorali. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a declarat că în privința experților electorali se înregistrează un deficit de 980 de persoane pentru localități din 12 județe și pentru patru sectoare din București. Printre acestea şi şapte localităţi din Vrancea.  "Se înregistrează un deficit de 980 persoane pentru localități din 12 județe și pentru municipiul București în sectoarele 1, 2, 4 și 5. Practic, există 128 de localități în care nu este îndeplinit necesarul de experți electorali. Dintre acestea, 13 localități figurează cu zero cereri înregistrate pentru această funcție. (...) Fac un apel la cetățeni să se implice activ în această campanie, pentru a fi cât mai conectați la procesul electoral", a precizat președintele AEP. Ea a adăugat că printre județele cu cele mai multe localități care înregistrează deficit de experți electorali se numără Dâmbovița — 40 de localități, Mureș—10 localități, Argeș și Constanța câte 8 localități, Ialomița și Vrancea câte 7 localități.

 

Procedura de admitere în Corpul experților electorali se derulează conform metodologiei aprobate de AEP prin Hotărârea nr. 11/2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 832/06.11.2015, care poate fi consultată pe site-ul Autorității la adresa de web http://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2015/11/HOT–R–REA-AEP-Nr.-11-2015.pdf

 

Corpul experților electorali este o evidență permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și străinătate sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de AEP, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (8), art. 104 alin. (1) și (2), art. 118 alin. (3) și (4) și ale art. 120 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

 

Poate face parte din Corpul experţilor electorali persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:

are cetăţenia română;

cunoaşte limba română, scris şi vorbit;

are drept de vot;

are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei;

nu face parte dintr-un partid politic;

a absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu;

nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.

 

Persoanele care au mai îndeplinit funcția de președinte al biroului electoral al secției de votare sau de locțiitor al acestuia și care solicită în scris să fie admise în Corpul experților electorali parcurg o procedură de avizare, realizată de Departamentul de organizare a proceselor electorale din cadrul AEP.

 

Admiterea în Corpul experților electorali se face prin examen pentru persoanele care:

nu au mai exercitat funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau de locţiitor al acestuia;

persoanele care au fost excluse din Corpul experţilor electorali, sub condiţia ca excluderea să fi avut loc cu mai mult de 3 ani înaintea datei examenului;

persoanele care s-au retras din Corpul experţilor electorali, sub condiţia ca retragerea să fi avut loc cu mai mult de un an înaintea datei examenului.

 

Examenul de admitere are ca obiect evaluarea următoarelor competențe specifice:

cunoaşterea legislației în materia exercitării dreptului de vot şi a modului de aplicare a acesteia;

planificarea operațiunilor electorale din secția de votare;

consemnarea rezultatelor votării.

 

Potrivit Hotârii AEP nr. 11/2015, sunt două modalități de desfășurare a examenului de admitere:

examen scris, organizat într-un centru de examinare pus la dispoziție de către primar, prefect sau misiunea diplomatică, în condițiile legii, precum şi la sediile Autorităţii Electorale Permanente, ale filialelor şi birourilor acesteia;

examen în sistem online.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.