Tineret în (Re)Acțiune

Lecțiile de viață primite de liceenii care au accceptat Provocarea #V2

Silvia Vrînceanu
26 mai 2017 6089 vizualizări

Pentru liceenii implicați, conferința ”Provocarea #V2” a însemnat întâlnirea cu șapte speakeri minunați care le-au dat motive să învețe mai bine, să gândească diferit și să-și urmeze visul, chiar dacă pare de neatins

 

 

 

Dansând prin viață

 

“Când sunt fericită dansez…” a spus primul speaker, ieșeanca Teodora Bălţatu, alias Theo Smile, care este dansatoare pasionată, trainer, membră a echipei Şcoala de Valori București. Ea a venit la Focșani să le vorbească tinerilor despre schimbare, despre dezvoltare personală, despre cum se pot dezvolta cu ajutorul unor programe extrașcolare derulate de ONG-uri, proiecte care au drept scop motivarea tinerilor care să pună umărul astfel la transformarea României într-o țară mai bună, care generează schimbare, echilibru, stabilitate și încredere pentru viitor. Theo i-a invitat pe liceeni să aplice pentru proiectele Școlii de Valori București și a evidenţiat faptul că, pe parcursul proiectului Excepţionalii, de unde își trage rădăcinile Provicarea #V, tinerii trec prin mai multe etape precum: cine sunt, ce vor şi cum pot face ceea ce își doresc, iar apoi cum să dea înapoi comunităţii. “Şi cum se întâmplă lucrul acesta? Se poate vedea astăzi: anul trecut tineri participanţi la proiectul Excepţionalii 2016 au oferit comunităţii, iar anul acesta cu mai multă încredere, motivaţi au oferit şi mai mult comunităţii, organizând cea de-a doua ediţie a evenimentului Provocarea #V.” Teodora a vorbit despre ceea ce o pasionează şi despre ceea ce o face să fie fericită: Dansul. “Dansul pentru mine a devenit o formă de a viaţă, este oxigenul creierului.” Ea le-a relatat adolescenților focșăneni că a refuzat că plece în străinătate: “Sunt aici pentru că îmi doresc să ajut comunitatea de tineri, să creez un spațiu în care ei să se descopere, să aibă încredere în ei, să-și urmeze visurile și să-și dea seama că se pot întâmpla lucruri și aici, în România”, a relatat Theo Smile, care i-a sfătuit pe tineri să se întoarcă, chiar dacă pleacă o vreme.

 

”Eu, cetățeanul!”

 

Focșăneanca Elena Calistru,  președinte al Asociației Funky Citizen, organizație pe care a fondat-o exact acum 5 ani alături de alte două focșănence, s-a întors în orașul natal pentru a le vorbi tinerilor despre ce înseamnă să fii cetățean activ, atent și reactiv la ce se întâmplă în societate, comunitate. Elena l-a vorbit liceenilor pe limba lor despre taxe, legi, drepturi și obligații, bugete dar și despre Constituţie într-un mod “Funky”. “Dau o Constituție Funky celui care îmi spune care este cea mai importantă funcţie în Statul Român” , a fost una dintre pimele întrebări adresate tânărului public. Iar răspunsul nu a întârziat să apară: “Noi, poporul!”.”Eu, cetățeanul!”. Pornind de la premisa că nu președintele României este cel mai important cetățean al țării, Elena Calistru s-a jucat cu minţile agere ale participanţilor, punându-i în diferite dileme cetățenești și insistând asupra faptului că de la fiecare dintre noi vine puterea atâta vreme cât plătim taxe, impozite și acționăm responsabil. Așa se face că tinerii au aflat că pentru fiecare sticlă de suc pe care o beau o parte din preț merge la stat, ca impozit pe consum. Chiar și pentru pamperșii bebelușilor se plătește TVA. În România TVA-ul este de 19%, 9% sau 5%, după caz. Iar pentru că plătim taxe avem dreptul de a cere, avem dreptul de a-i trage la răspundere pe decidenți pentru modul în care arată strada, spitalul, școala, țara, pentru că, în fond, trebuie să știm ce se întâmplă cu banii noștri. Elena i-a felicitat pe tinerii curioși și a promis că se va alătura și altor proiecte locale. “Credeți că puteți schimba lumea?”, i-a întrebat ea. După un lung DAAAA, Elena a spus că și ea crede că poate schimba lumea. Cu alte cuvinte, un discurs care a chemat tinerii la acțiune și reacțiune.  

 

“Despre elefanţi, revoluţii şi GeneraţiaZ”

 

Îmbrăcată în alb și cu un zâmbet larg, cuceritor, botoșăneanca Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Universităţii din Bucureşti, le-a vorbit liceenilor curioși “Despre elefanţi, revoluţii şi GeneraţiaZ”. Mirabela consideră că, în drumul către o carieră de succes, arderea etapelor nu este deloc benefică: “Un proiect de carieră este un drum pe termen mediu şi, mai ales, lung. Atunci când vă gândiţi la asta, trebuie să aveţi în vedere faptul că este o muncă cu voi înşivă şi nu se ard etape. Eu cred în acest lucru şi mai cred în experienţa fiecărui pas în construirea unei cariere”, a spus ea. Sfatul ei către tineri a fost să nu se grăbească și să se analizeze bine înainte de a decide drumul în viață. A răspuns provocării de a fi speaker motivational la Focșani și Carmen Lidia Vidu- cel mai important regizor de teatru multimedia de la noi din țară, care a adus într-o nouă eră reprezentațiile teatrale de la noi. De loc din Arad, caldă, sinceră și curioasă să-i cunoască pe tinerii din Focșani, Lidia le-a povestit fiecare pas pe care l-a făcut în carieră, le-a povestit despre eșecuri și reveniri. Spune că își pune o parte din suflet în fiecare proiect în care este implicată. "În teatru, sunt ca o printesa în palatul ei”, spune ea. Lidia Vidu a povestit cum le-a spus părinţilor că, de fapt, ea vrea să devină regizor şi nu avocat, aşa cum îşi doreau ai ei: “La 14 ani m-am nimerit, nu știu cum, cu niște colegi care făceau teatru și i-am anunțat pe mama și pe tata că nu mai vreau să fiu avocat de drept international. Nu știam ce înseamnă avocat de drept internațional dar asta mi-au spus ei că e bine să fiu, și am decis să fiu regizor. Mama a plâns 3 zile, mi-a spus ce caut eu printre femeile alea ușoare și bărbați destrăbălați. Într-un fel avea dreptate, e o lume ciudată lumea artei; s-a schimbat mult în ultimul timp, cum s-a schimbat și România. Poate voi reușiți să o schimbați mai departe.”, le-a spus ea tinerilor care au acceptat Provocarea #V. Carmen Lidia Vidu le-a relatat tinerilor cum a reușit, cu ajutorul creativității, să devină deschizător de drumuri în domeniul ei pornind chiar de la lipsa de resurse pentru a umple scena. A urcat, a eșuat și s-a ridicat din nou, iar asta  a făcut-o mai puternică. Lecția ei: nu vă temeți de eșec! Nu vă temeți să experimentați. Fiți creativi!

 

„Orice este posibil dacă tu crezi suficient de mult”

 

Anca Baniţă, unul dintre iniaţiatorii cunoscutului proiect „Let’s Do It, Romania!”, le-a spus tinerilor că e foarte bine să fii diferit și că ceea ce este plăcut de ceilalţi nu trebuie să îţi placă şi ţie obligatoriu. “Dacă ceva e cool din afară, nu înseamnă că-ți place și ție. Nu înseamnă că te bucură și nu înseamnă că are sens. Nu luați decizii pentru a vă valida cei din afară. Eu am făcut asta foarte mult timp și vă spun că am fost foarte nefericită. Pentru mine, „Let’s Do It, Romania!” a fost momentul în care mi-am dat seama că orice este posibil dacă tu crezi suficient de mult. În „Let’s Do It, Romania!” am găsit sens, contribuție, am înțeles de ce fac ceva și că fac ceva pentru România, iar asta nu se poate compara cu absolut nimic.”, a povestit Anca Baniță. Ea spune că, dacă crezi în visul tău, nimic nu este imposibil. Ca atare, împreună cu echipa ei, și-a propus să mobilizeze tot mapamondul pentru Marea Curățenie. Practic, Anca vrea să avem o zi de curățenie generală pe toată planeta. Și cum totul a pornit de la ceva mic, putem spune că lucrurile mici pot deveni mari și chiar pot schimba lumea.Așadar, îndrăznește să începi!

 

Puțină educație pentru profesori

 

Bucureșteanul Cosmin Chiriţă este Co-Founder & Training Magician la Youth HUB, fiind implicat în nenumărate proiecte dedicate pregătirii tinerei generații pentru provocările epocii în care trăim. Delegat de tineret la ONU în mandatul 2013- 2014, Cosmin s-a simțit bucuros și onorat că a ajuns în faţa publicului vrâncean. El le-a arătat liceenilor o fotografie de când era copil, întrucât "dorește să își păstreze sufletul curat și pur" și să rămână mereu curios și dornic de noi experiențe. Una dintre pasiunile lui este Educația. Cauza pentru care lucrează sunt profesorii pe care vrea “să îi crească” raportându-se la dorințele și nevoile elevilor, încurajându-i, în același timp, să își păstreze esența și autenticitatea în proiectele cu ei. Tot ceea ce face îi oferă "energie și substanță". Și Cosmin i-a încurajat pe liceeni să fie autentici, harnici și să profite de oportunități.

 

Lecția oferită de o … balegă

 

Băcăuanul Dragoș Fînaru, ultimul dar nu cel din urmă speaker, trăiește și se considera încă un adolescent de 14 ani, întrucât aceasta a fost vârsta la care a luat prima dată contact cu antreprenoriatul. Deși a urcat pe scenă cu emoție, Dragoș a avut oprezentare captivantă, cu multe sfaturi practice, reușind să comunice foarte bine cu sala. Mereu aflat în căutare de prieteni și oportunități, Dragoș a afirmat că tinerii își pot găsi sensul și pot schimba ceva în viață și în lume dacă au initiative, dacă învață de la cei pe care îi întâlnesc . “Dacă nu ridicați mâna când cineva zice că are nevoie de un voluntar, dacă nu intrați în provocări și experiențe, dacă nu profitați de oportunități, nu vă puteți schimba, nu puteți dobândi abilități, experiențe, competențe. Chiar și o simplă balegă, în care calci, undeva, în vârful unui munte, îți poate aduce o nouă perspectivă. Chiar eu am trecut print-o asemenea experiență”, spune Dragoș, unul dintre cei mai activi ONG-ști din județul vecin Bacău. După un adevărat maraton prin diferite expriențe de viață, cel mai important pentru tinerii participanţi a fost faptul că au învățat câte ceva din greșelile și reușitele unor oameni care au făcut ceva în viață. Speakerii i-au încurajat să gândească “outside the box”, să creadă în potenţialul lor nelimitat şi să înţeleagă că educaţia depăşeşte materia predată la şcoală. Și de această data, evenimentul Provocarea #V a transmis inspiraţie, motivaţie, încredere şi a constituit o experienţă memorabilă. Faptul că Provocarea #V2 a fost gândită, creată, organizată de liceeni şi că perseverenţa i-a adus până la finalul evenimentului , a dat un farmec şi mai mare acestuia. A fost o minunată lecție despre implicare civică și, desigur, voluntariat. Bravo, tineri!

(Silvia Vrînceanu, fondator Clubul de jurnalism Tineret în (re)acțiune)

 

I-au ajutat pe tinerii care știu ce vor și care au dat ceva înapoi comunității Teatrul Municipal “Maior Gh. Pastia” Focşani, Asociaţia de Tineret “Eu, Tu şi Ei”, Clubul de jurnalism Tineret în (re)acţiune, Ziarul de Vrancea şi Forumul Tinerilor din România și sponsorii Pandora. Au sprijinit proiectul PACO Market, Clubul Rotary Varana, ROMANs, Laris Copy Shop, On Media Design şi DOR “Decât o revistă”. A întreținut atmosfera cu melodii interpretate la chitară Cătălin Carbarău, în vreme ce Miruna Pupăză i-a introdus pe cei prezenți în arta decorării cu henna.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.